Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dejte si každý den řapíkatý celer a s vaším tělem se stanou zázraky. Tohle všechno se zlepší!

  • 20. ledna 2019 | 06:00

    Celer je jedna z nejzdravějších zelenin. Obsahuje hodně draslíku, hořčíku, vitaminů A, B, C i K, spoustu fytonutrientů, které působí protizánětlivě, i látek, které mají antioxidační vlastnosti. Podle odborníků je pravidelná konzumace celeru prospěšná pro naši imunitu i celkové zdraví. Jaké další benefity vědci během výzkumů potvrdili? Jsou to tyhle!

    Jeden jediný šálek nakrájeného syrového celeru obsahuje přibližně: 60 kJ, 3,5 gramu sacharidů, 0,2 gramu tuku, 0,7 gramu bílkovin, 1,6 gramu vlákniny, 30 mg vitaminu K, 263 mg draslíku, 3 mg vitaminu C, 1 mg vitaminu B6, 40 mg vápníku a 11 mg hořčíku! Vedle toho v něm najdete vitamin E, niacin, kyselinu pantothenovou, železo, fosfor, zinek i selen. A jaké benefity řapíkatý celer má?

     

  • Mírní zánětlivé reakce v těle

    Autor: iStock

    Díky antioxidantům a polysacharidům, o nichž se ví, že působí jako protizánětlivé látky, pomáhá snižovat zánět v těle. Tyto všechny látky podporují celkové zdraví a bojují proti poškození volnými radikály, které může vést k zánětu. Ten je často příčinou chronických onemocnění, jako jsou srdeční onemocnění, artritida či rakovina. Podle vědců jsou to hlavně fenolové kyseliny, které celer obsahuje a které fungují skvěle proti zánětlivým reakcím, co nejvíce působí jako zdraví prospěšná složka celeru.

     

  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu

    Autor: iStock

     

    Výhody celeru zahrnují i schopnost snižovat hladinu cholesterolu, což je užitečné hlavně pro vaše srdce. Celer totiž obsahuje jedinečnou sloučeninu nazvanou 3-n-butylftalid (BuPh), o které se předpokládá, že snižuje hladinu lipidů. V jedné studii, kterou prováděli vědci na klinice farmakologie v Singapuru, se prokázalo, že potkani, kterým se podával extrakt z celeru, vykazovali v krvi mnohonásobně nižší hladiny lipidů ve srovnání s kontrolní skupinou hlodavců, kteří konzumovali stravu s vysokým obsahem tuku.

     

  • Snižuje nebo upravuje krevní tlak

    Autor: iStock

     

    Celerové výtažky mají antihypertenzní vlastnosti, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a udržují ho v normálu. Za tuhle vlastnost mohou semena s obsahem hexanových, methanolických a ethanolových elementů, které zlepšují krevní oběh, snižují zánět, a pomáhají tak kontrolovat krevní tlak. Předpokládá se, že celer pomáhá snižovat krevní tlak tím, že působí jako relaxant hladkého svalstva, a zlepšuje tak tok vápníku a draslíku do buněk a z buněk.

     

  • Pomáhá předcházet vzniku žaludečních vředů

    Autor: iStock

     

    Vědci zjistili, že dalším z přínosů celeru je jeho schopnost zamezit vzniku žaludečních vředů nebo omezit jejich růst. Studie publikovaná v roce 2010 v časopise Journal of Pharmaceutical Biology zjistila, že celer obsahuje speciální typ etanolové sloučeniny, která je užitečná při ochraně trávicího traktu před vznikem vředů. Celerový extrakt má schopnost významně doplňovat vyčerpané hladiny žaludečního hlenu, který je v žaludku potřebný, aby mimo jiné zabránil právě tvorbě vředů.

     

  • Zlepšuje trávení a snižuje nadýmání

    Autor: iStock

     

    Celer má také diuretický účinek a pomáhá v detoxikaci těla. Když vědci podávali během výzkumu potkanům extrakt z celeru, zjistili u nich významně vyšší objem moči. Trávicí přínosy celeru jsou tedy částečně způsobeny právě diuretickým účinkem. To taky může znamenat, že i proto se snižuje krevní tlak a zlepšuje se oběh ve střevech. Díky lepšímu trávení se také zmírňuje nadýmání a zmenšují se otoky kvůli zadržování vody.

     

  • Pomáhá bojovat proti infekcím

    Autor: iStock

     

    Celer se po staletí používal jako lék s vyhlášenými antibakteriálními účinky. Ze závěrů studie, která byla publikovaná v roce 2009 v časopise Journal of Pharmacy and Pharmacology, vyplývá, že celer obsahuje speciální antimikrobiální složky, které se vyskytují právě jen v celeru. Pokud lidé pravidelně konzumovali extrakt z celeru, výrazně se u nich snížil růst škodlivých bakterií, které způsobují infekce. Celer se tedy může používat k přirozenému posilování imunity a boji proti bakteriálním infekcím. Pomáhá taky snižovat obsah kyseliny močové, a stimuluje tak produkci moči. Proto funguje skvěle i jako lék proti infekci močových cest a reprodukčních orgánů.

     

  • Může chránit před rakovinou

    Autor: iStock

     

    Další výhoda celeru? Patří do stejné rodiny „protirakovinové“ zeleniny, jako jsou mrkev, fenykl či petržel. Obsahuje chemoochranné sloučeniny polyacetyleny, které podle odborníků pomáhají snižovat toxicitu a bojovat proti vzniku rakoviny, konkrétně rakoviny prsu, střev a leukémie. Polyacetyleny mají spoustu imunizujících účinků, včetně schopnosti zastavit nárůst zmutovaných nádorových buněk. A to prý ještě není všechno. Celer taky obsahuje flavonoid apigenin, u kterého se prokázalo, že doslova iniciuje smrt rakovinových buněk!

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...