Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chcete, aby váš vztah vydržel? Opište si tenhle návod na šťastné partnerství!

  • 23. prosince 2018 | 06:00

    Přemýšlíte, jak to dělají šťastné páry, že jim to spolu klape tak dlouho? Je to kvůli tomu, že fungují jako tým. K tomu došli vědci, kteří tvrdí, že týmová práce vytváří zdravé a produktivní vztahy. A platí to i v zaměstnání. Lidé, kteří říkají, že se cítí součástí týmu, mají lepší pracovní výsledky než ti, kteří pracují jen sami za sebe. Co tedy charakterizuje šťastné manželské páry?

    Co dělají šťastné páry jinak než ty, kterým to nefunguje? Jsou to následující věci, díky kterým zvládají partnerský vztah s noblesou.

     

  • Jsou schopné kompromisu

    Autor: iStock

     

    Rodinná terapeutka Robyn D´Angelová tvrdí, že umění kompromisu je vítězstvím pro každý vztah. I když díky kompromisu neuděláte to, co jste původně chtěli, víte, že příště to bude naopak. Milující lidé jsou ochotní prožívat a akceptovat tahle „mikrozklamání“ bez pocitů ublížení a jít dál. „V týmu jde vždy o kompromis. Co jste ochotni přijmout? A co nejste ochotni přijmout? Dobrý partnerský tým bude pružný a ochotný řídit své emoce,“ říká psycholožka.

     

  • Nedovolují si negativní diskuse

    Autor: istock.com

     

    Být dobrým spoluhráčem znamená, že se vzájemně oceňujete a oceňujete to, co ten druhý přináší do hry, v tomto případě do manželství. „Dobrý týmový hráč se nebojí ventilovat to, co má rád, co miluje nebo čeho si váží na tom druhém. Zbytečně neventiluje to, co mu vadí,“ říká Robyn D´Angelová. Negativní přístup může váš vztah definitivně pohřbít. „Zaměřujte se na to pozitivní, a to zejména ve chvílích, kdy si všimnete, že máte tendenci kritizovat. Dobrý tým zvládne i to horší společně a konstruktivně,“ dodává.

  • Vnímají vzájemnou energii a náladu

    Autor: iStock

     

    Číst druhému myšlenky a vidět mu do hlavy nejde, nicméně funkční vztahy mají jedno společné. Oba partneři se snaží reagovat na změny nálady a vnímat energii toho druhého. „Dobrý týmový hráč nepředpokládá, že on nebo ona ví, co si myslí v případě, že řeší nějaký problém. Místo toho společně komunikují,“ říká psycholožka. Není nutné naučit se číst myšlenky, je dobré vnímat to, co cítí druhý. Třeba už jen tím, že si všimneme, že se protějšek cítí jinak. „Není důležité mít na všechno odpovědi, ale jako tým byste se měli snažit jeden druhého co nejvíc poznat,“ dodává D´Angelová.

     

  • Neřeší prkotiny a drobnosti

    Autor: iStock

     

    Šťastné páry, které spolu žijí dlouho, neřeší blbosti. Nepouštějí se hned do pěstních soubojů, a když to jde, nenechávají se lapit do negativních emocí. Týmoví hráči jsou schopni odpuštění, laskavosti i omluvy. Být na sebe naštvaní kvůli prkotinám vede ke zbytečnému vzteku. „Je to cyklus připojení, odpojení a opětovného připojení. Pokud dojde k neshodám, dobrý tým se pokusí co nejdřív dosáhnout nápravy,“ říká D´Angelová.

  • Vzájemně respektují svůj čas

    Autor: iStock

     

    Partneři ve zdravém vztahu vždy respektují důležitost vzájemného času i toho vlastního. „Prozkoumávají vše jako pár, ale mají i své individuální aktivity. Jedině tak může vztah růst a sílit,“ domnívá se psychoterapeutka. Ve vztahu je důležité vědět a akceptovat, že záleží na plánech a zájmech toho druhého.

     

  • Inspirují se navzájem

    Autor: iStock

     

    Spokojené vztahy fungují podobně jako sportovní týmy. Jeden hráč toho druhého inspiruje a dodává mu energii. Věří tomu druhému, a to je důvod, proč je tento princip dobrý i na poli manželském. Když se budete vzájemně podporovat, ohromovat jeden druhého, inspirovat se, posílí to váš tým. I jednoduchá gesta mohou dodat energii manželství. „Zdravé páry vědí, že je důležité používat i tzv. nevyžádaný jazyk. Oční kontakt, krátké rozhovory, úsměv – to bývá často přehlíženo, a přitom to dokáže zlepšit náladu.“

  • Nechtějí za každou cenu vyhrát

    Autor: iStock

     

    Dobrý vztah není o sledování, kdo vyhrál a kdo prohrál. Není cílem poukazovat na to, jak váš „soupeř“ ztrácí. To je opak toho, co vytváří spojení a motivaci ke spolupráci nebo jakémukoli partnerství. Šťastné vztahy se vyhýbají tomu, aby udržely skóre za každou cenu. Manželství není o tom, kdo má vyhrát, ale o vytváření společných hodnot.

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.