Dojíte občas pečivo, na kterém je plíseň? Tohle vám hrozí! | Pro ženy | Blesk.cz

Dojíte občas pečivo, na kterém je plíseň? Tohle vám hrozí!

21. října 2018 | 06:00

Je vám líto vyhodit zbytek chleba, na kterém je trochu zelené plísně, takže ji seškrábnete a normálně chleba sníte? Děláte velkou chybu, můžete si přivodit velké zdravotní problémy! Nehledě na to, že to fakt nechutná dobře.

Lidí, kteří tuhle metodu šetření používají, je dost. Jejich argument, že se jim přece nic nemůže stát, když plíseň odříznou nebo snědí tu část pečiva, na které plíseň nebyla, bohužel neobstojí. Plesnivý chléb je plesnivý chléb a je fuk, že kousek té zeleně nějakým způsobem odstraníte. Na první pohled sice ano, ale ve skutečnosti se už plíseň dostala hlouběji do pečiva!

Při odkrojení plísně se sice zbavíte části, která je viditelná, ale nebezpečná část plísně zůstává v potravině. Že jsou plísně v pořádku? Že jíme i hermelín, který na sobě má plísně dost? To je ale jiný druh plísně. Tyhle "zelené potvory" na povrchu chleba jsou jedovaté kvůli nebezpečným mykotoxinům, které plíseň při růstu vytváří.

Plíseň si je „vyrábí“ proto, aby zabila takové konkurenty, jako jsou bakterie a kvasinky. Pak je rozvádí a uvolňuje do okolí. Nikdy tedy nevíte, jak velká část chleba je zasažena. Pokud navíc chleba uskladňujete v igelitovém sáčku spolu s dalšími druhy pečiva, plíseň se může rozšířit do celého pytlíku a kontaminovat ho.

Spory plísní můžou být pro naše zdraví doslova tikající bombou. Hrozí nám alergická reakce, zažívací problémy, nebo dokonce otrava. A pokud jde o plíseň, škodlivá je nejen ta na chlebu, ale i ve sklence s marmeládou či okurkami. I ty hned zlikvidujte. Jíst potraviny napadené plísní opravdu není dobrý nápad. Naopak – je to hazard se životem!

 

 

Autor: aši