Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejčastější důvody prokrastinace. Jak se jí zbavit?

16. srpna 2018 | 06:00

Přistihli jste se, že místo plnění práce bez ducha projíždíte internet, a děláte to ještě k tomu několikrát za hodinu? Odkládáme práci, která nás nebaví nebo která je zkrátka tak složitá, že se nám do ní nechce. Jaké jsou další nejčastější důvody prokrastinace a jak se jí zbavit?

Nechce se vám

Můžete to nazvat „nedostatkem motivace“ nebo prostě „nechce se mi“. To je asi nejčastější důvod, proč lidé raději místo učení vytřídí šatník a umyjí okna a místo psaní reportu klidně zalévají v práci květiny sobě i ostatním.

Ano, vždycky máte možnost najít něco zábavnějšího nebo něco, pro co budete „více motivováni“. Až na to, že to teď není potřeba. Zkuste s tím svým úkolem prostě začít! To vám dá tu nejlepší motivaci pokračovat.

Přijde vám to nudné a otravné

Chápeme: napsat report, který si stejně skoro nikdo nepřečte, a za týden musíte napsat další, to je otrava. Žehlení – nuda! Vyplnit tabulku – ach jo, dokola to samé! Zkuste to ale jinak – vymyslete si, co by vás při tom mohlo bavit! K reportu si přineste dobrou kávu. K žehlení si zapněte seriál, k tabulkám si pusťte svůj oblíbený playlist ze Spotify. Představte si cokoliv, co vám nudný úkol zpříjemní, a na to se zaměřte. Nakonec – stejně to musíte udělat, tak proč si to ještě hnusit?

Váš úkol vám přijde složitý

Možná máte před sebou složitý úkol a úplně přesně nevíte, kudy na něj. Nebo máte pocit, že to bude dlouhé, náročné na pozornost, možná přesně nevíte, jak se to celé bude vyvíjet – a myšlenky vám skáčou jedna přes druhou. Zkuste si celý úkol rozdělit na dílčí podúkoly.

Máte napsat report? Začněte tím, že si dáte dohromady podklady. Chcete si konečně udělat pořádek ve fotografiích, které jste vždycky uložili do počítače, ale nikdy netřídili? Začněte třeba jen letošním rokem. Myslete vždy jen na jednu část celého úkolu. Ty další můžete promyslet, až na ně přijde čas.

Další důvody prokrastinování najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...