Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Skoncujte s otoky nohou! Vaše hlavní zbraně jsou citrusy a studená sprcha

Otoky nohou mohou pěkně znepříjemnit dny.
21. srpna 2018 | 06:00

I přestože jste jinak úplně zdraví, mohou vás v létě pěkně potrápit oteklé nohy. Důvodem jsou zejména vysoké teploty a mnoho dalších faktorů. Které to jsou a jak oteklým nohám předejít?

V horku je nadměrně zatěžován žilní systém, to způsobuje zpomalený tok krve v dolních končetinách. Faktory přispívající k otokům jsou zejména nadváha, nedostatek pohybu, příliš těsné oblečení, nevhodná obuv a těhotenství. Existují však možnosti, jak otokům předejít.

Pijte dostatečné množství vody, nejlépe 2 až 3 litry denně. Jednou z hlavních příčin otoků je totiž nadbytečné zadržování vody, díky správnému pitnému režimu tomu můžete předejít. Svou roli hraje i oblečení. Příliš těsné kousky jako přiléhavé kalhoty, upnuté spodní prádlo nebo těsná obuv utlačují žilní systém. Tyto kousky vyměňte za vzdušné oblečení, které vás nikde nebude tlačit ani škrtit. V práci mějte na přezutí pohodlné boty, aby si vaše nohy mohly odpočinout.

Dalším viníkem otoku nohou je sezení, proto se snažte mít v průběhu dne více pohybu. Místo výtahu použijte schody, jděte alespoň na krátkou procházku nebo si zkuste protahovat chodidla a zatínat a povolovat prsty u nohou – tím rozproudíte krevní oběh, který v klidu tuhne a zpomaluje se. Do svého běžného týdne zařaďte nějaké cvičení, u kterého zapojíte dolní končetiny. Ideální bude plavání nebo třeba jogging.

Problém může nastat, když jste na cestách a dlouhé hodiny sedíte v dopravním prostředku. Pokuste se tedy vždy alespoň o krátké protažení. Vhodné je dát alespoň na 10 minut nohy nahoru nad úroveň srdce a podložit je studeným ručníkem, který nohám uleví.

Proti otokům jsou skvělé flavonoidy, které zvyšují napětí žilní stěny a mikrocirkulaci. Flavonoidy jsou obsaženy v citrusech, zkuste pravidelně popíjet vodu s citronem nebo pomerančem. Nejenže si pomůžete od otoků, ale dokonce se i osvěžíte. Dobrá je i sprcha. Střídavě oplachujte nohy teplou a studenou vodou, rozproudíte tím krevní oběh.

Naopak se vyhýbejte nezdravému životnímu stylu, dokonce i alkohol a cigarety způsobují otoky! Pokud se bolesti i otoky stupňují, je nutné navštívit lékaře. Vyšetření neodkládejte zejména tehdy, pokud se k otokům přidají mravenčení, křeče nebo pravidelné celodenní otoky. Může se jednat o vážnější zdravotní problém.

Autor: Markéta Luštincová
Video se připravuje ...