Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Co o vás prozradí váš jazyk? Jaké varovné signály nepodcenit?

  • Jednotlivé části jazyka představují části těla.
    4. září 2017 | 06:00

    Barva jazyka, tvar, struktura, povlak či zvlhčení – to vše jsou ukazatele, které mohou pomoci při diagnostice nemocí. Jazyk zdravého člověka by měl mít jasnou růžovou až světle červenou barvu s přiměřeným povlakem a neměly by na něm být žádné praskliny. Zdravý jazyk je lehce vlhký a ohebný.

  • Vyplázněte jazyk

    Co o vás prozradí váš jazyk?
    Autor: Shuttterstock.com

    Čínská medicína je postavená na rovnováze ženského a mužského principu (jin a jang). Podle ní existuje mezi různými částmi těla a vnitřními orgány přímá souvislost a propojení. I určité oblasti jazyka odrážejí stav jiných tělesných částí nebo vnitřních orgánů. Špička jazyka odpovídá srdci, část mezi špičkou a středem plícím, střed jazyka žaludku a slezině, strany játrům a žlučníku, kořen ledvinám.

  • Barva jazyka

    Sliny pomáhají chránit naši dutinu ústní také před žaludečními kyselinami při zvracení.
    Autor: Shutterstock.com

    Barva jazyka vypoví o mnohém. Sytě červený až fialový jazyk upozorňuje na horečku a infekce v těle. Červené okraje varují před onemocněním žlučníku. Zarudlá špička značí, že jste citově rozrušení, v napětí či ve stresu. Je-li špička jazyka plná červených pupínků, pravděpodobně jste unavená a nevyspalá. Malinový jazyk (jasně červený s odlupujícím se povlakem) provází onemocnění spálou. Když je jazyk namodralý, může to být příznak srdeční nebo cévní choroby. Bledý jazyk mají chudokrevní lidé nebo ti, kteří mají oslabené ledviny či které postihlo náhlé vyčerpání.

  • Tvar jazyka

    Autor: Shutterstock.com

    Spíše než o zdravotním stavu vypovídá jazyk o typu a povaze člověka. Jazyk zakřivený či uhýbající do strany může u dětí naznačovat sklon k zánětům středního ucha, u dospělých zase poruchu mozkových funkcí. Co se týče povahy – široký jazyk s kulatou špičkou mají lidé laskaví a chápající, úzký jazyk se špičatou špičkou mívají agresivní a nevychovaní (i nevychovatelní) jedinci. Jazyk s děleným koncem mají bytosti náladové a nerozhodné. Plochý jazyk zase ti, kteří jsou přizpůsobiví, stabilní a vyrovnaní. Silný jazyk mají aktivní, někdy až útoční lidé.

  • Povlak na jazyku

    Autor: istock.com

    Povlak na jazyku by měl být bílý, lehce vlhký a tenký, pevně spojený s povrchem jazyka a největší na jeho kořeni. Silný povlak bílé barvy provází špatné trávení, silný žlutý povlak pak žlučníkové obtíže. Nažloutlý až hnědý povlak upozorňuje na špatnou funkci jater, onemocnění žlučníku nebo vysoký cholesterol. Zežloutnutí v zadní části jazyka může způsobovat plísňová nebo bakteriální infekce v ústech, případně dokonce žloutenka. Povlak tmavé až černé barvy varuje před nedostatkem vitaminu B3, dehydratací, nadměrným pitím kávy a kouřením, nízkou imunitou nebo nemocemi trávicího traktu.

  • Rýhy na jazyku

    Autor: Shutterstock.com

    Také rýhy na jazyku mají svůj důležitý diagnostický význam. Pokud se vám na jazyku tvoří mapy, je možné, že trpíte chudokrevností, chronickým onemocněním trávicí soustavy nebo psychickými potížemi. Hluboké příčné praskliny mají lidé náchylní k cévním mozkovým příhodám, rýhy na hřbetu jazyka pak zase ti s poruchou slinivky břišní nebo přetíženým organismem. Zvlněné okraje můžete mít, máte-li nedostatek spánku. Jsou-li po stranách jazyka otisky zubů, věnujte pozornost tomu, na které straně. Vpravo bývají, když máte sníženou funkci jater, vlevo při oslabení slinivky břišní. A konečně – máte vespod jazyka výrazné žíly? Pak si dejte v budoucnu pozor na křečové žíly.

  • Horizontální rýhy

    Co o vás prozradí váš jazyk?
    Autor: Shuttterstock.com

    Většinou se objevují na jazycích lidí, kteří mají podle čínské medicíny prázdný mužský princip - jin.

  • Nepravidelné rýhy

    Co o vás prozradí váš jazyk?
    Autor: Shuttterstock.com

    Ty signalizují problémy se žaludkem a mohou vznikat nedostatkem všech tělesných tekutin. 

  • Podélná rýha

    Co o vás prozradí váš jazyk?
    Autor: Shuttterstock.com

    Dlouhá podélná rýha uprostřed jazyka, která sahá od kořene až ke špičce, často souvisí se srdcem. 

  • Středová rýha s malými rýhami

    Co o vás prozradí váš jazyk?
    Autor: Shuttterstock.com

    Hluboká středová rýha s malými kolmými rýhami může znamenat nedostatek tekutin, ledvinové kameny nebo emocionální problémy, přepracování, stres či špatné stravování. 

    Jste ve stresu a nemůžete se ho zbavit? V našem videu vám poradíme, jak na to!

    Video se připravuje ...
    Pár tipů, jak se zbavit stresu • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

  • Rýhy na okrajích jazyka

    Co o vás prozradí váš jazyk?
    Autor: Shuttterstock.com

    Příčné rýhy na okrajích jazyka mohou být předzvěstí potíží se slezinou. Pokud takové máte, navštivte lékaře. 

Autor: Hana Vítková
Klíčová slova:  zdraví, jazyk, tvar, barva, nemoc
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...