Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Největší mýty o menstruaci, kvůli kterým zbytečně trpíte

  • 18. ledna 2017 | 06:00

    Občas to není příjemné, a to nejen pro nás, ale i pro naše okolí. Hlavně ty nejbližší, kteří schytávají první náraz našich rozkolísaných hormonů. Někdy je to také bolestivé. A občas se za to i stydíme. Menstruace je ale součástí našich životů a občas ji úplně zbytečně démonizujeme. Jaké jsou ty největší mýty, kterým věříme, a nechtěně si ji tak zhoršujeme? 

  • Silnou menstruaci prostě musím přežít

    Bolest břicha? Zapomeňte na teplou lahev, zkuste elektrošoky!
    Autor: Shutterstock.com
    Některé ženy mají tu smůlu, že během svých dnů skutečně trpí silnou menstruací, kdy jim balení tamponu nevydrží pomalu ani na den. S lehkou nadsázkou. Berou to ale na lehkou váhu a neřeší to, prostě se s tím snaží smířit. Ne, tomu tak být rozhodně nemusí a silná menstruace je něco, co byste měly řešit se svým gynekologem. Může být totiž známkou nějaké nemoci. A co je silná menstruace? Podle gynekologů je to stav, kdy denně musíte vyměnit více než devět hygienických pomůcek.

  • Mít sex během menstruace je špatný nápad

    Sexy
    Autor: shutterstock
    "Sex během menstruace není vůbec nic špatného. Někomu to může přijít nehygienické nebo trapné, ale jsou to spíše předsudky," říká gynekoložka Alice Kelly Jones. Neznamená to, že teď musí všechny ženy mít během svých dnů sex. Jen tím chceme říct, že pokud máte chuť a s partnerem se na tom dohodnete, není to věc nemožná. Ano, připravte se, že bude zapotřebí trochu více hygienických opatření, ale to je všechno. Na druhou stranu – může to být mnohem příjemnější. Gynekoložka navíc dodává, abyste nezapomínali, že sex není pouze o penisu ve vagině. Partner vám může dráždit klitoris a tomu menstruace nijak nevadí. 

  • Při menstruaci se necvičí!

    Vyzkoušejte třeba skok přes švihadlo!
    Autor: Shutterstock.com
    Dobrý pokus, ale pokud nemáte silné krvácení či netrpíte při tom křečemi, není důvod se vymlouvat. Naopak. Cvičení, tedy hlavně to pravidelné, posiluje stěny pánevního dna, takže vám do budoucna může pomoci od bolestí během PMS. Samozřejmě že nějaké psí kusy během těchto dnů si můžete odpustit, ale klidně si běžte trochu protáhnout tělo. Na druhou stranu platí, že jestliže se necítíte, jste unavená, nemá smysl to lámat přes koleno. Nejlepší je, když budete bedlivě poslouchat své tělo. Ono si samo řekne, co potřebuje.

  • Cyklus trvá vždycky 28 dnů

    Menstruaci můžete klidně občas přeskočit.
    Autor: Shutterstock.com
    Průměrný ženský cyklus sice trvá dvacet osm dnů, ale to neznamená, že i u vás musí vše šlapat jako hodinky. Rozptyl, který se považuje za normální, je dvacet jedna až třicet pět dnů. Nemusíte tedy šílet, pokud se třicátý den stále ještě nic neděje. Pravidelná menstruace totiž není o tom, kolik dnů váš cyklus má, ale o tom, zda bývá stejně dlouhý. Pokud se doma zkracuje, krvácíte mimo daný termín, nebo naopak došlo ke zpoždění, mělo by to pro vás být varovné a v takovém případě nečekejte příliš dlouho a poraďte se se svým gynekologem.  

  • Od menstruační bolesti nic nepomůže

    Autor: Shutterstock.com
    Tohle budete těžko vysvětlovat ženě, která na menstruační bolesti trpí, nicméně není pravdou, že se s tím nedá nic dělat. Kromě toho, že můžete polykat jeden prášek proti bolesti za druhým, také o tom můžete povědět svému gynekologovi, který se bude pravděpodobně snažit najít i jinou cestu, jak vám ulevit. Třeba hormonální antikoncepcí, kterou se bude snažit srovnat hladinu ženských hormonů, a tak vás bolesti zbavit. Navíc tyto nepříjemné stavy mohou být známkou nějakého onemocnění, například endometriózy. 
    Video se připravuje ...
    Jestliže máte najednou křeče, ačkoliv dříve byla vaše menstruace bezproblémová, může to značit nějaký zdravotní problém. • VIDEO: Hana Dvořáčková

  • PMS je jen v naší hlavě

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tomuhle věří tedy spíše muži než ženy, ale abychom to uvedli na pravou míru. My si PMS opravdu nevymýšlíme a nesnažíme se na to svádět náladovost. To je prostá věda, během celého cyklu se nám v těle mění hladina ženských hormonů, které, bohužel, ovlivňují právě i naše nálady. Tak se nedivte, že jsme občas přecitlivělé nebo nepříjemné, že se na nás bojíte promluvit. To si vyřiďte s přírodou, nikoliv s námi. 

  • Ostatní to na nás poznají

    Těchto šest příznaků během menstruace byste neměla ignorovat!
    Autor: Shutterstock.com
    Někdy máme pocit, že to z nás přímo vyzařuje a že lidé kolem poznají, že máme menstruaci. Ale pokud to nevykřikujete do světa, případně to nemáte napsáno na čele, nikdo to poznat nemůže. Stejně tak pokud máte pocit, že během svých dnů cítíte specifický odér, je to jen vaší záležitostí. Nikdo jiný, kromě vás samotné, to necítí. 

  • Mladé dívky nesmějí používat tampony

    Intimní potřeby
    Autor: Shutterstock.com
    Mladé dívky jsou odkázané při menstruaci většinou pouze na vložky. A to ne zcela nezbytně, ale pouze kvůli tomu, že mají pocit, že nemůžou tampony používat. Že nejsou ještě dostatečně připraveny, případně že by si mohly protrhnout panenskou blánu. To je nesmysl. Je lepší, když zvolí menší velikost, ale pokud jim to není nepříjemné, není důvod, aby tampony nepoužívaly. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...