Sklenice vína denně může být zdravá! Je to prevence proti rakovině?
Sklenice vína každý večer může mít nečekaně blahodárné účinky. Přestože všichni tušíme, že pro zdraví našich jater není přehnané pití alkoholu dobré, nebojte se decentně se napít – a zároveň tak pomoci svému tělu. Jen pozor na dávkování! Jedna sklenice kvalitního vína večer určitě neuškodí. Podívejte se, čemu prospívá.
Chrání před rakovinou
VínoAutor: shutterstock.comVíno obsahuje ochrannou látku zvanou resveratrol, která napomáhá ochraně před zhoubným bujením buněk a snižuje pravděpodobnost vzniku rakovinotvorných látek v těle. Podstatný protinádorový účinek byl zaznamenán u rakoviny prsu, prostaty, plic, jater, střev i kůže. Zároveň bylo prokázáno, že víno pozitivně působí jako ochrana před poškozením jater při léčbě chemoterapií.
Na druhou stranu nadměrné pití alkoholu prokazatelně škodí játrům a zvyšuje i riziko vzniku nádoru tohoto orgánu, alkohol ve spojení s kouřením rovněž může vést ke vzniku rakoviny slinivky.
Jak poznáte jeden z obávaných nádorů? Podívejte se!
Video se připravuje ...Posiluje imunitní systém
VínoAutor: shutterstock.comPřevážně červené, ale i bílé víno silně posiluje náš imunitní systém. S nežádoucími látkami, které oslabují naši imunitu, totiž převážně bojují bílé krvinky, které na rozdíl od jiného alkoholu víno nijak neoslabuje – naopak.
Kromě toho víno obsahuje antibakteriální, antivirální a detoxikační látky. Všechny tyto látky přirozeně bojují s nežádoucími viry a bakteriemi v těle. Víno je díky tomu schopné fungovat jako prevence proti chřipce, působí příznivě proti infekcím zažívacího traktu, nevolnosti a například i proti salmonelóze.
Velkým zastáncem bílého vína je český kardiolog Milan Šamánek, podle nějž víno výrazně snižuje riziko infarktu. To potvrdily i některé studie, doporučují ale, aby se víno pilo v množství spíše malém. To znamená maximálně deci až deci a půl denně u žen a dvě až tři deci u mužů.
Napomáhá rychlejšímu spalování
VínoAutor: shutterstock.comUmírněná konzumace vína dokonce dokáže pomoci i při redukci váhy. Víno je jedním z nejdietnějších alkoholů. Pokud sáhnete po skleničce lehkého bílého vína, vypijete zhruba sto kalorií. Kromě toho víno se v těle neukládá ve formě tuků, ale rychle se spaluje. Na druhou stranu i to nejsušší víno obsahuje nějaký ten cukr, a proto například výživová poradkyně Karolína Hlavatá při hubnutí doporučuje ho omezit co nejvíce.
Víno je dobrým zdrojem energie a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a antioxidantů.
Omlazuje tělo
Látka resveratrol navíc zpomaluje stárnutí buněk v těle. Příčinou stárnutí buněk jsou volné radikály, které vznikají při buněčných přeměnách. Tato látka, která je silným antioxidantem, volné radikály ničí a brání jejich tvorbě. Lidé, kteří pravidelně pijí jednu sklenici denně, se dožívají průměrně o půl roku delšího věku, shoduje se hned několik výzkumů.
Uklidňuje nervy
VínoAutor: shutterstock.comJedna sklenice vína denně dokáže působit blahodárně i na náš nervový systém. Víno obsahuje látky, které v mozku napomáhají tvorbě enzymu regulujícího nervová poškození. Díky tomu dochází k prodlužování starých a vytváření nových nervových buněk. Snižuje se proto riziko postižení demencí a Alzheimerovou chorobou. Mimo jiné víno prokrvuje mozek, zvyšuje intelektuální výkonnost, kreativitu a fantazii.