Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Umíte se správně mýt? Podívejte se, jakých nejčastějších chyb se dopouštíme!

  • Víte, jak správně pečovat o své intimní partie?
    14. listopadu 2015 | 06:00

    Jeden by řekl, že není nic jednoduššího a intuitivnějšího, než je hygiena. Prostě skočíme pod sprchu, namydlíme se, spláchneme vodou a je hotovo. Jenže v případě dámské intimní hygieny se právě v této jednoduchosti skrývají zrádnosti. A co vy, jak jste na tom s hygienou?

  • Zaměřte se na oblasti kolem

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco vnější okolí potřebuje vaši pomoc, aby dosáhlo osvědčení o "řádné hygieně", vnitřek vaší vaginy to zvládne sám. Tam uvnitř je totiž takový malý svět ve světě, který se o sebe postará sám, vagina má totiž schopnost sama se čistit. Pokud byste to přehnala s vnitřní hygienou, toto prostředí byste narušila, oslabila obranyschopnost, což by mohlo vést třeba k nějaké infekci.
  • Nepoužívejte klasická mýdla

    Video se připravuje ...
    Magistra Jana Doležalová radí, co používat na intimní hygienu. • VIDEO: Marie Šilhová
    A i když si budete mýt pouze okolí vašich intimních partií, rozhodně byste na to měly používat přípravky pro to určené, rozhodně ne klasická mýdla. V normálním stavu má vnitřní prostředí pH mezi 3,5 a 4,5, tedy poměrně kyselé. Běžná mýdla, která používáme, mají pH většinou neutrální, tedy kolem sedmi. "Ženy by na intimní hygienu neměly používat tato mýdla, protože narušují pH, potažmo mikroflóru intimních partií," varuje magistra Jana Doležalová. To pak vede k podráždění, svědění nebo zápachu. Intimní mýdla koupíte jak v lékárnách, tak v drogeriích. Mezi nejznámější patří třeba Alibast Biogel, Idelyn Belima nebo Laktacyd Femina.
  • Věnujte se jí jednou denně

    Intimní hygienu dodržujte každý den!
    Autor: Shutterstock.com
    Které ženě by se někdy nestalo, že by přišla v noci tak unavená, že jejím jediným přáním bylo dopadnout co nejdříve do postele. Vždyť vykoupat se můžu i ráno, že ano. Tak takhle ne. Když už kvůli ničemu jinému, kvůli vašemu intimnímu zdraví byste se měla přemoct. Alespoň na chvíli. Případně pokud je to skutečně s vaší únavou natolik akutní, omyjte si intimní partie alespoň měkkou žínkou. Smyjete tak všechny nečistoty, které během dne všude nasbíráte – od potu až po výtok. Dejte si ale pozor, abyste nepoužívala drsnější houbičky, které by mohly způsobit drobné ranky mezi nohama. Mohla byste si tím zvýšit třeba riziko pohlavních onemocnění, pokud nepoužíváte bariérovou ochranu. Kromě toho byste si do těla mohla zavést nějakou nepěknou infekci.
  • Nekoupejte se!

    Kdo by to byl řekl, že i přehnaná hygiena škodí? U té intimní tomu skutečně tak je!
    Autor: shutterstock
    Je totiž koupání se a koupání se. Pokud si pod pojmem "koupel" představíte vanu plnou bublinek, pořádně horkou, do které se na několik dlouhých minut naložíte, pak na to zapomeňte. Ve jménu vaší vaginy. A to ze stejného důvodu, jako se nedoporučuje používat klasická mýdla a zavádět je až úplně dovnitř. Mycí prostředky, které v koupeli máte, můžou omezit obranyschopnost těla před infekcemi. Pokud k tomu připojíte další rizikové faktory, jako jsou příliš mnoho sladkého, používání nebavlněného spodního prádla nebo častý nechráněný styk, malér může být na světě raz dva. 
    Video se připravuje ...
    Magistra Jana Doležalová radí, co dělat při prvotních příznacích infekce. • VIDEO: Marie Šilhová
  • Vyhraďte si jeden ručník

    Na utírání intimních partií byste měla užívat jiný ručník, než na zbytek těla.
    Autor: shutterstock
    Používáte v koupelně pouze jeden ručník? No tak to honem rychle napravte! Měla byste mít pro svou hygienu vyhrazeny alespoň čtyři. Na ruce, na tělo, na obličej a na intimní partie. Jinak byste mohla přenést bakterie z těla, třeba právě z rukou, mezi nohy. Což by mohlo mít za následek infekci. No a když už se utíráte, nepřehánějte to příliš s drhnutím. Spíše se jen tak lehce osušte a zbytek nechte uschnout. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...