Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak na hemoroidy? Pomůže klasická léčba, nebo bylinný klystýr?

  • Hemoroidy nemusí být taková tragédie, jak se může zdát.
    8. listopadu 2016 | 06:00

    Hemoroidy patří mezi velmi častá onemocnění, o kterých však ze studu skoro nemluvíme. Natož abychom se svěřili lékaři. Je to velká chyba, protože pomoc existuje! 

  • Do ordinace!

    Dlouhé vysedávání na záchodě může způsobit zdravotní problémy.
    Autor: Shutterstock.com
    Zastáncem klasické léčby je i Marek Beneš, gastroenterolog z IKEM. V případě, že krev při vyprazdňování objevíte nejen jednou, ale opakovaně, opravdu není na co čekat a je třeba rychle zamířit k odbornému lékaři – proktologovi. Ten prohmatáním zevnitř nebo speciálními přístroji (anoskopem či rektoskopem) prozkoumá anální (řitní) sliznici a podle výsledků zvolí způsob léčby. Často se podávají tzv. venotonika, léky, které zpevňují žilní stěny. Zabraňují vzniku hemoroidů. Vždy je ale třeba nejprve vyloučit podezření na rakovinu tlustého střeva nebo konečníku, která se v počátečních stadiích projevuje podobným způsobem – tedy i krví ve stolici.
  • Nemusíte ležet v nemocnici

    Výtok je přirozený, pokud ale pozorujete nějaké změny, navštivte lékaře.
    Autor: Shutterstock.com
    Na léčbu hemoroidů většinou stačí ambulantní výkony, které nevyžadují pracovní neschopnost. Často se užívá například Barronova metoda, kdy se nasaje vřed do speciálního aplikátoru a na něj se nasadí gumička. Ta přiškrtí zásobení krví, takže hemoroid odumře a odpadne. Bolesti ale můžou trvat další den nebo dva. Na podobném principu funguje i tzv. koagulace – ta využívá infračervené paprsky, které pronikají do hloubky tří milimetrů po dobu jedné až tří minut.
  • Operace až v poslední řadě

    Pokud se vám chce často na záchod, ale vlastně to nepotřebujete, může to být příznakem zánětu močových cest.
    Autor: Shutterstock.com
    Někdy je na léčbu hemoroidů potřebná operace, ale lékaři ji berou až jako poslední možnost, když není zbytí. Bohužel má celou řadu nevýhod (silná bolest po výkonu, hlavně při vyměšování, možné postižení funkce svěrače konečníku, déletrvající pracovní neschopnost…). Proto se k ní přistupuje až tehdy, když jiná terapie nezabere. Aby toho nebylo málo, i hemoroidy se často vracejí, takže není záruka, že se i po operaci zase neobjeví. Proto je tak důležité myslet na prevenci.
  • Vsaďte na vlákninu

    Při výběru pečiva dávejte na složení, nikoliv na barvu. Tmavá není zárukou kvality.
    Autor: Shutterstock.com
    Oproti tomu lékař David Frej, který spojil to nejlepší z východní i západní medicíny do vlastního léčebného systému, prosazuje spíše alternativu. A v léčbě i prevenci prosazuje vlákninu. Důraz proto klade na celozrnné potraviny, vyloučení pšenice kromě špaldy, dále na luštěniny, ořechy, semínka a zeleninu. Doporučené potraviny jsou například: oves, špalda, římský salát, tykev, kedlubny, lilek (na krvácející hemoroidy). Z koření pak hloh, zázvor, skořice, muškátový ořech nebo česnek. Z luštěnin se hodí fazole adzuki a červená čočka. Nejvhodnější ovoce jsou mandarinky, citrony, limetky, jablka, mango, třešně, datle… Z masa vybírejte nejlépe sladkovodní ryby, krůtí a hovězí. Vhodné mléčné výrobky jsou kefír, podmáslí a máslo v bio kvalitě.
  • Posilujte cévy

    petržel
    Autor: Shutterstock
    Velkou roli hrají i takzvané bioflavonoidy, které posilují cévní stěnu. Jsou zastoupeny v bílé slupce mezi kůrou a dužinou citrusů, v kajenském pepři, paprikách, rybízu a petrželi. Omezit se naopak mají moučná jídla, červené maso, těstoviny, pečivo, uzeniny, káva, pivo a cigarety. Pokud jde o pití, doporučuje se tak osm sklenic tekutin denně a dávat přednost čisté nebo lehce ochucené vodě. V menší míře si pak dopřávejte bylinné čaje, případně domácí vylisované zeleninové šťávy. Důležitý je i dostatek pohybu – kromě jízdy na kole, ta se při hemoroidech nehodí. Při dlouhém sezení se totiž překrvují cévní pleteně, což způsobuje otoky, a hemoroidy se tak zhoršují. Navíc takto není podporován pohyb potravy ve střevech.
  • Vyzkoušejte bylinný klystýr

    Připravte si z květů černého bezu skutečné delikatesy
    Autor: shutterstock.com
    Při léčbě hemoroidů jsou výborné i bylinné klystýry, třeba z heřmánku. Heřmánkový klystýr zároveň mírní křeče a má protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Vhodné je i klyzma z čaje z bezových listů nebo květů. Do konečníku se dá aplikovat také asi třicet gramů obyčejného syrového kefíru. Nechte ho uvnitř, jak dlouho to vydržíte, aby se hemoroidy stáhly a bolest se zmírnila.
  • Aloe vera do konečníku

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Všestranná aloe vera pomáhá i při hemoroidech. Poslouží jednoduše i tak, že kousek oloupaného listu zasunete přímo do konečníku. Bylina pak vyjde ven se stolicí. Divizna byla považována za lék na hemoroidy po sedm set let a stále se za tímto účelem používá, vnitřně ve formě čaje, také jako teplé obklady. "Zlatou žílu" léčí i byliny podporující játra. Jaterní byliny jsou například pampeliška, kopřiva a z východní medicíny také kutki (Picrorhiza kurroa) – na regeneraci jater je to asi nejsilnější bylina vůbec.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...