Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Svědí vás zadek? Poznejte, zda nejde o hemoroidy!

  • Svědí vás pozadí? Může jít o kožní onemocnění.
    3. července 2016 | 06:00

    Problémy s konečníkem. Neexistuje snad věc, o které by se člověk více styděl mluvit, a to bez ohledu na to, jestli před doktorem nebo před svými blízkými. Nicméně pokud budete návštěvu lékaře ze strachu z trapné situace odkládat, můžete si způsobit nepříjemnosti. Jenže jak poznat, co nepříjemné svědění pozadí vlastně znamená?

  • Zarudlý konečník, svědění, malé puchýřky

    Změňte při masturbaci pozici.
    Autor: Shutterstock.com
    Mysleli jste si, že pohlavní choroby se objevují jen na pohlavních orgánech? Kdepak. V případě genitálního oparu se ohnisko může objevit právě i v okolí konečníku. Projevy jsou podobné, jako když se vám opar objeví jinde na těle – i když rozdíly samozřejmě najdete. Pokožka okolo konečníku je zarudlá, svědí, objeví se tam malé bílé puchýřky v blízkosti u sebe. Navštivte svého gynekologa nebo kožního lékaře a problém mu ukažte. A hned potom si to vyřiďte se svým partnerem, který vás pravděpodobně nakazil.
  • Zarudlý konečník, svědění, kožní šupinky

    Autor: Shutterstock.com
    Podobně jako opar se může objevit na částech těla, kde byste to pravděpodobně nečekali. I plísňová infekce občas překvapí. Většina lidí ji očekává na nohou nebo nehtech, ale není nezvyklé, že se infekce uchytí i na pozadí. Houbám, které za onemocnění mohou, se daří dobře ve vlhkých prostorech, kde je ještě ideálně i teplo a tma. Naše pozadí tedy skýtá skvělé prostředí pro mykózu! Pomoci od problémů vám může antimykotická mastička, ale raději se do nějaké samoléčby nepouštějte a raději se svěřte lékaři. 
  • Zarudlý konečník, šupinatá kůže

    Svědí vás pozadí?
    Autor: Shutterstock.com
    Lupénka, tedy kožní choroba, kdy tělo produkuje příliš kožních buněk, se často objevuje právě i v oblasti našeho pozadí. V těchto místech je pak pokožka zarudlá, loupe se, tvoří se na ní šupinky. S velkou pravděpodobností budete další příznaky sledovat i na jiných částech těla. V tom případě vás nemusí lokalizace v zadních částech těla děsit a použijte lokální léky tak, jak jste zvyklí. 
  • Svědění, malé červené puchýřky

    Silonky mohou způsobit ekzém.
    Autor: Shutterstock.com
    Nosíte často silonky? Pak si klidně můžete přivodit ekzém na pozadí. Umělý materiál, ze kterého jsou tyto dámské punčocháče vyráběny, krásně nahrává všem škodlivým faktorům, které mohou poznamenat pokožku. Nepropouštějí žádný pot, vytvářejí teplo a vlhko, což může vést k ekzému. Zvláště pokud na něj trpíte i na jiných částech těla. Použijte preparát, na který jste zvyklá, pokud vám to nepomůže, navštivte lékaře. 
  • Svědění, zarudlá pokožka

    Zkuste pár cviků na krásný zadeček.
    Autor: Shutterstock.com
    Svědivá pokožka okolo análního otvoru je způsobena právě vznikajícím zánětem. Pokud se hemoroidy nacházejí venku, mohou být také velmi bolestivé nebo působit tlak v konečníku. Za vším hledejte špatnou stravu a životní styl. I za hemoroidy mohou. Alespoň tedy ve většině případů. Jednou z hlavních příčin je chronická zácpa, ke které dochází v důsledku nedostatku vlákniny ve stravě. Dalším "hřebíčkem do rakve" hemoroidů jsou jednoduché cukry, které se skrývají v bílém pečivu, sladkostech. Stejně tak byste v rámci prevence měli odstranit z jídelníčku uzeniny. Mezi další rizikové faktory patří třeba sedavé zaměstnání, špatné vyprazdňovací návyky nebo někdy i těhotenství. 
  • Svědění

    Sydrom dráždivého střeva člověka na záchodě zaměstná.
    Autor: Shutterstock.com
    Svědění konečníku bez nějakých změn na pokožce – kromě mírného podráždění – může být způsobeno proktitidou. Jde o zánětlivou chorobu, která je často přidruženým onemocněním například Crohnovy choroby nebo jiného onemocnění střev. Kromě svědění a nepříjemných pocitů v oblasti konečníku dochází také třeba k pocitu plnosti v této oblasti, a tedy i nutkavé potřebě se vyprázdnit, krvácení nebo výtoku z konečníku. Nemoc můžou provázet i horečka a slabost. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...