Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

O víkendu se ochladí. Ze změny počasí může bolet hlava. Jak se tomu vyhnout?

  • Jak vás může ovlivnit změna počasí?
    15. září 2016 | 06:00

    Žádný podzim, žádné jaro. Podle odborníků žijeme v době, kdy jsou čím dál tím méně znatelné přechody mezi jednotlivými ročními obdobími a počasí skáče z extrémů do extrémů. Nikoho už asi moc nepřekvapí to, že se jeden den potí i v plavkách a druhý den sahá po pořádném kabátu. Jak to ovlivňuje naše zdraví? 

  • Kdo jsou meteosenzitivní lidé?

    zima, žena, slunce
    Autor: Shutterstock
    Každý třetí člověk je meteosenzibilní. Ne, neznamená to, že by uměl předpovídat počasí, ale že na něj meteo změny působí. Nejvíce nepříjemné pro takto citlivé lidi jsou přechody atmosférických front doprovázené výkyvy tlaku, teploty, větrem, deštěm a bouřkami. Největší zátěží je prudká změna teploty, zvláště pokud je to o více než 10 °C. Nejčastěji se to týká lidí, kteří jsou oslabeni po prodělané nemoci, jsou pracovně přetíženi, případně jsou dlouhodobě ve větším psychickém napětí. Počasí ale dokáže potrápit i starší lidi, jejichž tělo se hůře přizpůsobuje rychlým změnám.
  • Jak se to projevuje?

    Potřebujete zamaskovat probdělou noc? Máme pro vás pár triků.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže jste někdy od starších lidí slyšeli větu, že je bolí před bouřkou kolena, není to jen nějaký folklor. U meteosenzitivních lidí se skutečně změny počasí projevují bolestmi kloubů, hlavy, případně se začnou ke světu probouzet stará zranění. Na vině není ani tak zima, která se nám do kostí začne pomalu zakusovat, ale tlak, který se spolu s teplotou změnil.
  • Dobře se oblékněte

    Teď už se nemusíte bát žádné nehody!
    Autor: Shutterstock
    Změna počasí ale do určité míry ovlivňuje každého z nás, bez ohledu na to, jestli jsme meteosenzitivní, nebo nikoliv. Teplotní výkyvy jsou velká změna, která je pro naše tělo fyzicky náročnější, což může vést k oslabení imunity. Jsme poté náchylnější k bakteriálním onemocněním. Neznamená to tedy, že by se s přechodem jednotlivých období vyskytovalo více chorob, jen se proti nim nedokážeme tolik bránit. Naší imunitě také příliš nepřidá to, že nám chvíli trvá, než se dokážeme do nového počasí obléknout. V návalu euforie předchozích dnů se ještě nechceme nechat terorizovat zimními kabáty, které obelstíme tím, že si vezmeme pouze lehké sáčko. 
  • Pozor by si měli dát kardiaci

    Hýčkejme své zdraví, jak jen to jde!
    Autor: Shutterstock.com
    Snad nejvíce ohroženou skupinou jsou ale kardiaci a lidé s onemocněním srdce a cév. Při náhlém snížení teplot se totiž zužují cévy, krevní tlak se zvyšuje a nedokrvení srdečních tepen může dospět až k infarktu. Změna počasí se může projevit u těchto lidí třeba většími bolestmi na hrudi. V případě, kdy se tyto potíže zhorší, ztíží více, než je pacient zvyklý, je dobré, aby navštívil svého kardiologa. V těchto dnech by pacienti také neměli příliš přeceňovat své síly a nevystavovat se extrémním zátěžím. 
    Video se připravuje ...
    Rozhovor s profesorem Petrem Neužilem o vlivech počasí na kardiaky a jejich onemocnění. • VIDEO: Adam Balažovič
  • Jak se bránit?

    Když se vám tělo v zimě začne třást, vytváří si tak teplo, které mu chybí.
    Autor: Shutterstock.com
    Meteosenzitivita se do určité míry dá ovlivnit. Ten, kdo se věnuje sportu, jí zdravě a umí odpočívat, je přeci jen o trochu odolnější než workoholik, kuřák a alkoholik k tomu. Pomáhá také otužování a hodně pohybu, tělesné zatěžování fyzickou prací, častý pobyt na čerstvém vzduchu, turistika, dostatek spánku.

    Abyste podpořili svoji imunitu a zabránili tak útočícím bakteriím, během změn počasí si dopřejte více minerálů, zejména hořčíku a vápníku. S ochlazením si také obohaťte jídelníček. Protože tělo bude potřebovat více energie, aby jej dokázalo pořádně zahřát. Což je i důvod, proč máte pocit, že v zimě potřebujete trochu více jíst než během letních měsíců.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...