Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pět důvodů, proč vás bolí záda: Může za to i telefon!

  • Odhalte pravou příčinu bolesti zad!
    3. září 2016 | 06:00

    Každý druhý z nás má potíže s bolestmi zad. Což je dost nepříjemná záležitost, která dokáže hodně zkomplikovat život. A zničit dobrou náladu. Co za to může?

  • Necvičila jste, ani nepamatujete

    Autor: Shutterstock.com
    Jestli v práci sedíte, doma ležíte, jezdíte všude autem a své nohy jste nepoužila k pořádné procházce, ani nepamatujete, tak se nedivte. Vaše tělo pevné vydrží samo o sobě zhruba do pětadvaceti, pak už mu se zpevněním musíte pomoci sama. A jen pevné svaly dokážou udržet páteř v dobré formě. Tak šup šup na jógu, pilates, do fitka, do bazénu, tancovat. Chce to pochopitelně pravidelnost, aspoň dvakrát v týdnu.
  • Potřebujete extrém

    Autor: Shutterstock.com
    „Příčin obtíží se zády může být hned několik, nejčastěji se však jedná o onemocnění páteře. Jde o poškození malých kloubů v oblasti páteře, v těle obratle, ploténky, o tvořící se kostní výrůstky nebo poškození tvrdých struktur,“ říká MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. K tomu dochází nejčastěji při jednostranné a nadměrné fyzické aktivitě. Proto než začnete chodit na náročné tréninky, musíte své tělo zatížit postupně. Jestliže se naopak věnujete jednomu druhu sportu, musíte ho kompenzovat – například jezdíte-li na kole, měla byste si jít i občas zaplavat.
  • Špatně sedíte

    Autor: Shutterstock.com
    Velkou pozornost byste proto měla věnovat správnému sedu, který funguje jako perfektní prevence bolestí zad. „Základem je samozřejmě správná židle. Na ní seďte tak, aby se vaše nohy dotýkaly země. Dolní končetiny by přitom měly být rozkročeny na šířku pánve, držení trupu, hlavy a páteře by se mělo co nejvíce přiblížit vertikále,“ radí MUDr. Václav Cikánek, který se dlouhodobě zabývá magnetoterapií, její účinností a možnostmi jejího léčebného použití. Pokuste se vytvořit si tento návyk na správné sezení.
  • Neumíte správně stát

    Autor: Shutterstock.com
    „Problémem většiny lidí, kteří s bolestmi přichází, je to, že vlastně ani neznají správné držení těla,“ uvádí primářka Michaela Tomanová. A vadným držením těla pak přetěžujete určitou skupinu svalů, a naopak dostatečně nevyužíváte jinou. To vede k přetěžování kloubů i k předčasné artróze. Vhodným cvičením a dodržováním správného držení těla i pohybových návyků toto riziko výrazně eliminujete. A stát správně se může naučit každý: „Vzpřímená krční páteř, relaxovaná ramena, ruce volně podél těla, korekce pánve a správné dýchání – to jsou základní věci, na které byste si měla dávat pozor,“ radí odbornice.
  • Příliš používáte telefon

    Autor: Shutterstock.com
    „Kromě sedavého zaměstnání hrozí zdravotní komplikace i kvůli přílišnému používání chytrých telefonů. V průměru strávíme nad telefonem ohnutí v nepřirozené poloze 2 až 4 hodiny denně, a to s sebou přináší velkou zátěž na náš pohybový aparát, to se projeví v podobě špatného držení těla či bolestí krční páteře. Na vzestupu je tak nová zdravotní epidemie: tzv. esemeskový syndrom nebo též syndrom esemeskového krku,“ říká MUDr. Michaela Tomanová.

    Pokud hodně používáte chytré telefony a chcete se vyhnout esemeskovému syndromu, vyzkoušejte některou z chytrých aplikací, které pomáhají během čtení zpráv či surfování na internetu držet postoj těla ve správném úhlu. Pokud jsme v nesprávné pozici, kdy například nakláníme nepřirozeně hlavu, tak se na displeji mobilu rozsvítí červený indikátor. Správný postoj pak zobrazí zelený indikátor, který se objevuje v levém rohu mobilního přístroje.

Autor: bla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...