Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Migréna není bolest hlavy: Podívejte se, jak vidí lidé během záchvatů

  • Mnoho lidí s bolestmi hlavy si myslí, že má migrénu. Ta je ale ve skutečnosti mnohem horší.
    18. dubna 2016 | 06:00

    Často říkáme, že máme děsnou migrénu, i když jde "jen" o bolest hlavy. Mnozí si totiž vůbec nedovedou představit, co takový člověk se skutečnou migrénou prožívá. Proto se jedna společnost rozhodla, že vytvoří vizuál, díky kterému mohou lidé na vlastní oči spatřit, jak vnímá svět člověk sužovaný migrénou.

  • Co je migréna?

    Bolest hlavy někdy dokáže vyřadit na celý den.
    Autor: profimedia.cz
    Migréna bývá často zaměňována za tenzní bolest hlavy. To je taková, kterou známe pravděpodobně všichni. Způsobena může být mnoha vlivy, nejčastěji to bývají stres, nedostatek tekutin nebo špatné postavení páteře. V takovou chvíli ale většinou zaberou prostá analgetika, která bolest utiší. Jenže v případě migrény je bolest úplně odlišná. Klasické léky nezabírají, poté musí přijít na řadu těžší kalibr.
  • Aura

    Lidé s migrénou vidí auru.
    Autor: Shutterstock.com
    Migréna je totiž spojena s mnoha příznaky, které samotnou bolest hlavy ještě velmi znepříjemňují. Někteří lidé třeba při migréně vidí auru. Ale ne takovou, jak si ji mnozí představují – že kolem lidí vidí barevná světýlka určující jejich povahu. Aura u lidí s migrénou znamená, že před očima vidí různé světelné skvrny, blikání nebo čáry. Aura trvá většinou od pěti do šedesáti minut. Někteří pacienti mívají takovéto migrény, aniž by je bolela hlava. 
    Video se připravuje ...
    Jak vidí lidé postižení migrénou? • VIDEO: youtube.com
  • Problémy se spánkem

    Při migréně člověk touží zalézt si do temné místnosti, do postele, kde je ticho, a celou bolest zaspat.
    Autor: Shutterstock.com
    Tato nemoc ale lidem znepříjemňuje život nejen během ataků a kritických stavů, ale i během normálního života. Pacienti mají často problémy se spánkem, který je nekvalitní. Tudíž se mohou budit už s pocitem únavy, těžko se jim vstává z postele, cítí se ospalí, což – jak v začarovaném kruhu – vede opět k migrénám. 
  • Pulzující bolest ve spáncích

    K migréně patří tepající bolest hlavy ve spáncích.
    Autor: Shutterstock.com
    I když je to dost individuální záležitost a u každého se samotná bolest hlavy projevuje trochu jinak. Ale pro migrénu je příznačná pulzující bolest ve spáncích. Na tu si stěžuje více než padesát procent všech pacientů. Kromě hlavy ale bolest postihuje i oči. Je za nimi cítit takový tlak. Někdy se tedy lidé mylně domnívají, že je jejich problém způsoben špatným zrakem.
  • Nevolnost a závratě

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Příznaky spojené s migrénou se ale netýkají pouze hlavy. Nemoc paralyzuje celé tělo, takže člověk má pocit závratí, k tomu se přidá ještě žaludeční nevolnost a pocity na zvracení.  Podle studie American Migraine Study II, které se zúčastnilo 3700 lidí, trpí těmito potížemi až 73 procent lidí s migrénou. 
  • Citlivost na světlo a hluk

    Pacientům vadí sebemenší hluk.
    Autor: Shutterstock.com
    Během záchvatů jsou také pacienti mnohem citlivější vůči vnějším vjemům týkajícím se zejména světla, hluku a vůní. Ve chvíli ataku je pro ně jedinou spásou tmavá místnost s minimem zvuků. „Jedním ze spouštěčů, které pacienti často sami uvádějí, jsou sluchové vjemy, především hluk a různé nepříjemné zvuky. Nejsou sice zkoumané tak často jako jiné vlivy, nicméně je potvrzuje asi polovina pacientů," vysvětluje Marek Hakl, algeziolog z Centra pro léčbu bolesti Anesteziologicko-resuscitační kliniky Nemocnice u sv. Anny v Brně.
  • Co dělat?

    789857:gallery:true:trueVolně dostupné v lékárně jsou například léky Migralgin, Paralen Extra nebo Panadol Extra. Na rozdíl od klasických léků na bolest v sobě kombinují více účinných látek. Většinou jsou to paracetamol dohromady například s kofeinem nebo kyselinou acetylsalicylovou. Pokud má člověk opakující se bolesti hlavy, případně nezabírají běžně dostupné léky, potom by měl vyhledat lékařskou pomoc. 

    Pokud lékař diagnostikuje migrénu, může pacientovi nasadit správnou léčbu. Pacient pak může buď brát léky, které samotným záchvatům migrény předcházejí, nebo mu doktor předepíše ty, které mu pomohou během akutní fáze a zmírní příznaky. Tyto léky obsahují triptany a v lékárně je bez předpisu neseženete.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...