Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak vybrat opalovací krém? Řiďte se těmito šesti body!

  • Video se připravuje ...
    6. srpna 2016 | 06:00

    Počet pacientů s rakovinou kůže stále roste. Bohužel. A my místo toho, abychom se proti ní bránili zuby nehty, děláme, že to nevidíme. Úplně se vyhnout slunci nemůžeme, ale o to více bychom měli dbát na mazání opalovacími krémy. Jak ale vybrat ten správný opalovací krém, který zrovna nás ochrání nejdokonaleji a zároveň bezpečně. 

  • Typ kůže

    Nejlepší prevencí proti spálení je samozřejmě dostatečná ochrana. Když už to ale nevyjde, zkuste třeba bramborovou kaši!
    Autor: Profimedia.cz
    Samozřejmě jedním z nejdůležitějších aspektů, podle kterých byste měli vybírat opalovací krém, je typ vaší pleti. Sami nejlépe víte, jaký fototyp máte. Čím jste na sluneční záření citlivější, tím větší faktor pak zvolte. Pokud víte, že se nespálíte a kůže vám spíše zhnědne, stačí vám 20, v opačném případě – jen co vystrčíte nos, jste rudí a spálení – sáhněte raději po padesátce. Tu byste ale měli používat i na místa, kde máte pokožku porušenou, poškozenou. Tedy na jizvy, tetování, ale také na mateřská znaménka. 
  • Lokalita

    Vytvarujte si hezké pozadí a sehna nejen do plavek!
    Autor: Shutterstock.com
    Než sáhnete po tom správném opalovacím krému, měli byste si také ujasnit, kde ho vlastně budete používat. 

    GALERIE: Podívejte se, z čeho si můžete vybírat

    Pokud se chystáte strávit dovolenou někde ve střední Evropě v metropoli, kde budete chodit po památkách, vystačíte si s ochranným faktorem 15, zatímco jestli se chystáte celý týden se u moře smažit na pláži, určitě sáhněte po padesátce. Na klasické koupání, kdy na sluníčku netrávíte většinu doby, si kupte třicítku. Ale ani ve městě ochranu nepodceňujte!

  • Ochrana před UVB i UVA

    Spálená pokožka od sluníčka je vlastně zánět kůže.
    Autor: Shutterstock.com
    Víte, jaký je rozdíl mezi UVA a UVB zářením? UVA proniká hluboko do naší kůže a nebolí. Může za rychlejší stárnutí kůže, alergii na sluníčko, některé pigmentové skvrny a také může vést k rozvoji rakoviny kůže. To A značí aging (stárnutí). UVB představuje asi jen 5 % záření, které na nás dopadá, a zjednodušeně řečeno je to to, které bolí. UVB záření může za naši spálenou pokožku. Na rozdíl od UVA toto záření nepronikne sklem ani přes mraky. Zato ale – stejně jako první – může zapříčinit vznik rakoviny kůže nebo alergie. Písmenko B značí burns (spálit). Proto je důležité se chránit proti oběma typům záření. Některé krémy ale před UVA nechrání. 
  • Jakou máte pleť?

    Nic se nemá přehánět. Ani to s opalovacím krémem.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud přemýšlíte, jestli si koupit krém ve spreji nebo klasický, jestli olej nebo krém, rozhodněte se podle toho, jaký máte typ pleti. Jestliže se vám mastí, pak určitě zapomeňte na oleje, naopak pokud ji máte suchou, není o čem přemýšlet. Také chlap s hrudí jako medvěd si koupí spíše krém ve spreji než klasický tuhý. Dejte si ale pozor: u těchto rozprašovacích krémů často dochází k nedostatečnému nanesení. Lidé nedokážou odhadnout, jak moc rovnoměrně si krém nanesli. 
  • Kde se budete mazat?

    Chcete si letní opálení udržet až do zimy? Víme jak na to!
    Autor: shutterstock.com
    Na obličej a na zbytek těla byste měli mít dva rozdílné krémy. Na tváři máme mnohem jemnější a citlivější pokožku, a tak i složení krémů je odlišné. Navíc pro obličej se vyrábějí povětšinou krémy s vyšším ochranným faktorem, a to ze stejného důvodu, z jakého je odlišné i jejich složení. Pokud používáte kosmetiku, měli byste si na léto obměnit obsah kosmetické taštičky – je třeba používat produkty s SPF. I ve městě pro cestu do práce a z práce je totiž nutné používat ochranu před slunečním zářením. A právě na to často zapomínáme. 

  • Jakým způsobem chrání?

    Rozumné slunění nebo pobyt na aslunci dodá organismu dostatek vitamínu D, který je pro zdraví velmi důležitý
    Autor: scom

    Při výběru kosmetiky se můžete rozhodnout i podle toho, jakým způsobem vlastně pokožku před UV zářením chrání. Zjednodušeně lze říci, že v úvahu připadají chemické nebo minerální filtry. Chemické filtry, mezi něž patří třeba ethylhexyl methoxycinnamát, se vstřebávají do pokožky, ale výrobky, které jsou trhu, musí v tomto ohledu dodržovat přísné bezpečnostní limity, aby neohrozili zdraví. Minerální filtry působí mechanicky, paprsky odrážejí, bývají často dražší.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...