Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

6 mýtů o opalování: Jak se mazat u rybníka a jak u moře?

  • 22. července 2016 | 06:00

    Myslíte si, že u rybníka se máte mazat stejně jako na zahradě? Nebo že nejopálenější budete díky spoustě hodin strávených na slunci? Tohle jsou největší mýty týkající se opalování.

  • Je jedno, kde se opaluju

    U bazénu, na koupališti nebo pláži používáte krém se stejně vysokým ochranným faktorem jako ve městě nebo na louce? Neděláte dobře. „Ochranný faktor je dobré volit podle vašeho fototypu, ale i podle míry slunečního záření, kterému se budete vystavovat. Na horách je vyšší než v nížinách a stejně tak sluneční paprsky zesiluje přítomnost vody, která je ještě odráží – to platí u moře, na koupališti a také doma u bazénu,“ vysvětluje dermatolog Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha 7. Pokud se chystáte na opalovačku k vodě, přibalte si raději krém s faktorem 30.

    Jsou situace, kdy byste si pobyt na slunci měli ze zdravotních důvodů odpustit.
    Autor: Shutterstock.com
  • Ušetřím za krém

    Spousta lidí je přesvědčená o tom, že stačí jen tak halabala se namazat opalovacím krémem – a hotovo. Chyba. Nejčastěji opomíjíme krk, oblast kolem uší, nárty a místa pod koleny. Dejte si práci a nakrémujte si každý (téměř) milimetr nechráněné kůže. A ideálně patnáct nebo dvacet minut před opalováním. Každé dvě hodiny je pak třeba ochrannou vrstvu obnovovat. To platí i po koupání a otření ručníkem.

    Spálit se můžete i když se natíráte krémem.
    Autor: Shutterstock.com
  • Pot mi neuškodí



    Právě teď je jogging tak trendy, že venku běhá snad každá druhá z nás. Než vyběhnete také, nezapomeňte na krém. „Na trhu existují opalovací krémy přímo pro sportovce – nejčastěji s označením sport. Ty nejen chrání pokožku před spálením, ale i reagují na pot. Díky svému složení tak krém neztrácí na účinnosti ani při pohybu,“ říká dermatoložka Petra Samková z Petra Clinic.
    Nic se nemá přehánět. Ani to s opalovacím krémem.
    Autor: Shutterstock.com
  • Na děti stačí dospělácký krém


    Potíž je v tom, že dětská kůže je na UV záření mnohem citlivější než ta naše. „Každé spálení v dětském věku si kůže v dospělosti pamatuje, a opravdu se tak zvedá riziko vzniku rakoviny. Můžete si všimnout, že děti se rodí téměř bez pih a znamének. Na místech slunci vystavených se ale znaménka zmnožují a jejich souvislost s výskytem rakoviny je známá,“ tvrdí Petra Samková a doporučuje používat pro děti zásadně speciální krémy, které jsou určeny právě pro jejich pokožku.
    ..
    Autor: shutterstock.com
  • Bez sluníčka nebude déčko



    Je pravda, že sluníčko je zdroj vitaminu D, ale to neznamená, že kvůli tomu musíme hodiny ležet na dece a chytat bronz. „Pro dostatek vitaminu D stačí vystavit ruce a obličej slunci dvakrát týdně na 10 až 15 minut,“ vysvětluje dermatoložka. A na to vám bohatě stačí procházka po parku nebo pěší cesta z práce domů.
    ..
    Autor: shutterstock.com
  • Bez solárka vyblednu



    Umělé sluníčko sice hnědý tón kůže podpoří, jenže UV záření v soláriu je mnohem silnější, takže pleť vysušuje a způsobuje její rychlejší stárnutí. Řešení je opálenou pokožku pravidelně natírat hydratačním krémem, aby se vám neloupala. „Jakmile začne opálení blednout, použijte samoopalovací krém, který barvu zase zvýrazní. Nanášejte ho rovnoměrně po celém těle a nejlépe po peelingu. Podobného efektu docílíte i bronzujícími pudry,“ radí dermatoložka.
    Opalovací krém byste si měli obměňovat každé dvě hodiny.
    Autor: Shutterstock.com

Autor: MAJ
Diskuse ke článku
.