Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Epidemie neplodnosti! Od revoluce se snížil počet spermií o polovinu!

Zatímco dříve byl problém častěji na straně ženy, dnes je to už téměř padesát na padesát.
20. července 2016 | 06:00

Zatímco problémy s početím se dříve přisuzovaly více ženám, dnes se ukazuje, že problémy jsou u obou pohlaví. Uvádí se, že 40 procent případů neplodnosti je ze strany ženy, 40 procent ze strany muže a u 20 procent vztahů jde o oba partnery.

Kolik lidí je potřeba na početí jednoho dítěte? Ještě před padesáti lety byl výsledek dva. Dneska a v posledních dvou desetiletích ale do této rovnice musíte přidat ještě další dva činitele. Každým rokem totiž stoupá neplodnost párů, v současné době se o dítě snaží marně 20 procent párů. 

Ženské tělo je, zdá se, mnohem složitější stroj – alespoň z toho reprodukčního hlediska – proto nebylo neobvyklé, že na vině byla právě toužebně očekávající rodička. Ať už byly příčinou vyšší hladina testosteronu u žen, neprůchodné vejcovody z důvodu častých zánětů, syndrom polycystických ovarií nebo cokoliv jiného, karta se teď obrací. Čím dál tím více mužů se v lékařské ordinaci dozví, že za nemožnost otěhotnět mohou oni.

Je to fifty fifty
...
Autor: Shutterstock.com

"V současné době je podíl na neplodnosti minimálně padesát na padesát. Kvalita spermiogramu jde totiž neustále dolů. A to ať už v koncentraci, pohyblivosti nebo v počtu normálně vypadajících spermií pod mikroskopem. Ten mužský faktor začíná být čím dál tím více dominantní,“ varuje gynekolog Štěpán Budka z Centra asistované reprodukce Pronatal.

Jeho slova potvrzují i statistiky. Za posledních dvacet let se snížil počet mužských spermií o více než polovinu. Vzorky, které jsou dnes brány jako normální, byly tehdy považovány za patologické. Odborníci varují, že se řítíme do problému: za padesát let bude situace velmi kritická! S trochou nadsázky lze říct, že bude lidstvo na vymření – nebudou spermie. 

Spásu lidstva nečekejte
Až dvacet procent párů trpí neplodností.
Autor: Shutterstock.com

Štěpán Budka je vůči situaci skeptický. „Dnes je moderní vše přisuzovat modernímu životnímu stylu nebo nějaké uspěchanosti, zevním vjemům. Otázkou je, jestli vývoj spermiogramu není jakousi přirozenou degenerací celé populace. Ale to je otázka hodně spekulativní a rozhodně ne ověřená,“ říká.

Mnoho z nás napadne, co s tím dělat? Objeví se nějaký Arnold nebo Bruce, který celé lidstvo zachrání, protože vymyslí zázračný lék, který mužské spermie probere zpět k životu? Spíše než spoléhat se na superhrdiny bychom se měli snažit hledat řešení sami u sebe. Prstem se nejčastěji ukazuje na civilizační faktory, jako jsou životní styl a prostředí, kde žijeme. S tím jdou ruku v ruce samozřejmě stres, kouření, pití alkoholu a podobně. 

Na spermiogram jděte dříve

Muži by tedy měli mnohem více dbát na své zdraví i z tohoto důvodu a vyšetření podstoupit ještě dříve, než se vůbec rozhodnou s partnerkou mít dítě. „Základním vyšetřením muže je spermiogram, dále pak vyšetření hormonální a podle potřeby vyšetření urologem. Příčina je v naprosté většině případů neznámá a nejlepší metodou léčby bývá intracytoplasmatická injekce spermie do vajíčka v rámci mimotělního oplození v centru asistované reprodukce,“ říká Karel Řežábek, vedoucí lékař Centra asistované reprodukce Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze a 1. LF UK.

Video se připravuje ...
Neplodnost? Na vině jsou už i muži! Od revoluce se snížil počet spermií o polovinu!

Vzorky přes e-shop

Ačkoliv možnost nechat si zkontrolovat spermiogram u nás je, reálně toho využije méně než deset procent chlapů. Přitom nejde o nic bolestivého ani potupného. Například osvětová kampaň Muži činu má na svých stránkách e-shop, kde si můžete v klidu domova odebrat vzorek a dojít si s ním pak do některého z center IVF.

Sperma
Autor: shutterstoclk

Problém je ale právě v tom, že nikdo z nás nechce slyšet pravdu, která by mohla bolet. Navíc muži, ačkoliv se o tom tolik nemluví, své "selhání" berou hůře než ženy. "Muži pouze nejsou v tomto směru tolik sdílní a hlavně společnost od nich očekává úplně jiné chování. Muž je ten silný, který má ženu podporovat. Pokud je příčina na straně ženy, pak tuto roli obvykle zvládá. Ale  pokud je příčina na jeho straně? Je nefér od něj plnění takovéto role čekat," říká psycholožka doc. Hana Konečná. 

V takové chvíli se lékař snaží muže uklidnit, že není ještě vše ztraceno, že metody asistované reprodukce dnes dokážou pomoct téměř každému páru. Jenže v některých případech ani to nepomůže a reakce muže je přehnaná natolik, že se veškerá léčba zastaví. Pak nezbývá nic jiného než doporučit psychologickou konzultaci. 

Video se připravuje ...