Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bolesti, o kterých se nemluví! Kdy k lékaři, když máte potíže při sexu či při močení?

  • Jestli cítíte často bolest ve vašich intimních partiích, může jít třeba i o endometriózu.
    13. dubna 2015 | 06:00

    Která žena bude tvrdit, že nikdy nezažila bolest nebo nepříjemné pocity "tam dole", tak bude lhát. Často se můžete cítit diskomfortně i po pohlavním styku s partnerem. V takovém případě ale bolest brzy odezní. Jestli přetrvává více dnů a je doprovázena jinými symptomy, můžete si být jista, že už nejde pouze o daň z milostných her.

  • Intersticiální cystitida

    Zbavte se menstruačních bolestí přírodní cestou!
    Autor: Profimedia.cz
    Intersticiální cystitida zní jako něco opravdu strašného, ale ve skutečnosti jde o bakteriální onemocnění močového měchýře. Ženy, které toto onemocnění prodělaly, ho popisují jako bolest podobnou zánětu močáku. Kromě časté potřeby močení jej totiž provázejí řezavé a pálivé bolesti, které vystřelují do oblasti stydké kosti, do pochvy a někdy až ke konečníku.

     

    Bolest močového měchýře ale v tomto případě nesouvisí s infekcí. Důvod nedokážou lékaři odhalit. I proto je tak těžká léčba. Jediným řešením jsou tak většinou jen léky na bolest. Lékaři by ale vždy měli vyloučit, že potíže souvisejí s jiným onemocněním.

  • Endometrióza

    Endometrióza může ženám způsobit úzkosti a deprese.
    Autor: Profimedia.cz
    Jestliže cítíte bolesti při močení nebo při pohlavním styku, i když do té doby jste s tím nikdy problém neměla, mohlo by jít o endometriózu. Dříve, než si ji sama diagnostikujete, se ale zamyslete nad tím, jestli těmto bolestem nepředcházel třeba vášnivý styk s vaším partnerem. Jestli ano, pak bolest brzy odezní. Jestliže se vás ale nechce zbavit ani po jednom dni, pak byste to měla začít řešit. 

     

    Kromě bolesti při pohlavním styku a při močení doprovázejí endometriózu také trvalý tlak a bolest v podbřišku a v oblasti stydké kosti. Bohužel jde o poměrně časté onemocnění žen v reprodukčním věku. Dochází totiž k uvolňování výstelky děložní dutiny, která se najednou objevuje jinde než tam, kde má. Správnou diagnózu však musí lékař určit pomocí laparoskopie. V některých případech může endometrióza způsobit neplodnost u ženy. 

  • Vulvodynie

    Autor: Profimedia.cz
    Také se vám občas stane, že vás z nevysvětlitelných důvodů začne tupě píchat v oblasti zevního genitálu a cítíte bolest? A stejně rychle, jako přišla, tak i odejde? Potom možná jste jednou z devíti procent žen, které trpí vulvodynií, neboli chronickou bolestí zevního genitálu. Kromě toho se může projevovat i citlivostí stydkých pysků při dotyku, při sexu nebo zavádění tamponu. 

     

    Ani v tomto případě nejsou příčiny bolesti úplně zjevné, a tak se liší i léčba. V některých případech ale můžou za vulvodynii psychické problémy, proto není na škodu, aby pacientka navštívila odborníka.

  • Kvasinková infekce

    Pokud se vám chce často na záchod, ale vlastně to nepotřebujete, může to být příznakem zánětu močových cest.
    Autor: Shutterstock.com
    Podle gynekologů je pravděpodobnost tři ze čtyř, že i vy alespoň jednou za život proděláte kvasinkovou infekci. Že vás to teprve čeká? Tak pak čtěte dál, na co se můžete připravit, případně vám to třeba napomůže dříve odhalit příznaky. Žena s infekcí trpí šíleným svěděním a pálením, které může přecházet až do bolesti. Kromě bolesti se projevuje také specifickým výtokem.

     

    Příčin kvasinkové infekce je hned několik. Vždy ale za to může narušení kyselého prostředí v pochvě. To může být třeba častým užíváním antibiotik, oslabením imunity nebo i vlivem přílišné hygieny. Léčba patří do rukou lékaře.

  • Herpes

    Autor: Profimedia.cz
    Cítíte palčivou bolest při čurání? Bolí vás pochva i při naprosté nečinnosti? Pak se zamyslete nad svým sexuálním životem. Jestli se v něm často mění partneři a bariérové ochraně příliš nedáte, možná jste si přivodila genitální opar. Je to pohlavní choroba, kterou můžete chytit od partnera nejen sexuálním stykem. Nebezpečné je, že před ní neochrání ani kondom (při sexu totiž do kontaktu nepřicházíte jen s penisem). 

     

    Kromě nepříjemné palčivé bolesti doprovází opar také únava, zvýšená teplota a zduření uzlin. Rozhodně byste ale neměla situaci podceňovat, vyhledejte lékařskou pomoc. Zvláště proto, aby potvrdil, že jde skutečně o genitální opar, a ne o jinou pohlavně přenosnou chorobu, a herpes vám vyléčil. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...