- 23. února 2015 06:00
Dieta a sýry – jde to vůbec dohromady? Který sýr si můžete dopřát, když si hlídáte váhu? A jak jednoduše zjistíte, kolik se v nich opravdu skrývá tuku? Na jednotlivé druhy sýrů se používá mléko různých savců, určité druhy bakterií a plísní a odlišná délka zrání. Při hubnutí vás bude asi nejvíc zajímat, kolik obsahují tuku. Někdy však může být označení na obalech zavádějící.
Které údaje sledovat? Zaměřte se na sušinu!
Ačkoli je na výrobku napsáno 50 % tuku, neznamená to, že jde o vysoce tučný sýr, který by obsahoval 50 g tuku. Důležitý je totiž ještě jeden údaj, a to sušina. Pokud bychom ze sýra odstranili veškerou vodu, zbyla by nám jen sušina – a právě v ní je obsažen tuk. Většinou se uvádí celým názvem, například 30 % tuku v sušině, nebo i ve zkratce 30 % t. v s. Ovšem i 30 procent tuku v sušině je hodně! Správně by měl výrobce na obale uvádět ještě jeden údaj, a to samotnou sušinu. Jakmile totiž víte, jaký je obsah sušiny v gramech, není už problém si pomocí jednoduchých počtů zjistit celkové množství tuku.
...Autor: Shutterstock.com
Jednoduché počty, které se vyplatí
Pro příklad si vezmeme eidam 20%, který má 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině.
...Autor: Shutterstock.com
Abychom zjistili, kolik má tuku, nejdříve si spočítáme, kolik sušiny je v 1 gramu sýra – 50 vydělíme 100 a získáme hodnotu 0,5 g. Vzhledem k tomu, že sýr má 20 % tuku v sušině, tuto hodnotu vynásobíme 20 (0,5 x 20 = 10).- 20% eidam v sobě tedy ukrývá 10 g tuku na 100 g výrobku.
- Niva (sušina 52 %, t. v s. 50 %) = 52 : 100 = 0,52 x 50 = 26 g tuku ve 100 g
- Eidam 20% (sušina 50 %, t. v s. 20 %) = 50 : 100 = 0,5 x 20 = 10 g tuku ve 100 g
- Cottage (sušina 21 %, t. v s. 20 %) = 21 : 100 = 0,21 x 20 = 4,2 g tuku ve 100 g
Jaký si vybrat? Čím sušší, tím tučnější
Obecně lze říct, že čím víc tuku v sušině sýr obsahuje, tím je tučnější. Pravidlem
Plísňové sýry nejsou pro dietu nejlepší.Autor: profimedia.cz
je, že čím je výrobek sušší, tím je i tučnější, a naopak čím víc obsahuje vody, tím
méně je tučný. Proto jsou taky vhodné a při dietě i doporučované čerstvé sýry, jako jsou lučina, cottage nebo ricotta. Jestliže si nedovedete představit den bez sýra, vyberte si takový, který obsahuje kolem 10 až 18 g tuku na 100 g (tedy 20 až 30 % tuku v sušině). S těmi tučnými je to jako s čokoládou. Berte kvalitu v malém množství.Jezte tučné sýry chytře
Znamená to, že si nikdy nemůžete dopřát tučnější varianty? Můžete, ale jděte na to chytře. Parmezán nebo zrající měkké sýry s plísní jsou sice vysoce kalorické, ale mají výraznou chuť. V jídle jich tak můžete použít méně nebo je při vaření, případně při přípravě pomazánky, „nařeďte“ tvarohem nebo bílým jogurtem. Chuť zůstane zachována, a přitom ušetříte spoustu kalorií. Je to jako s čokoládou – když vyberete tu s vyšším obsahem kakaa, užijete si její intenzivní chuť, ale nesníte jí tolik.
...Autor: Shutterstock.comKterým sýrům se raději přece jen vyhnout?
Méně vhodné jsou sýry s obsahem tuku nad 40 %, mezi ty patří gouda 45%, ementál 45%, čedar, parmezán, plísňové sýry jako hermelín, niva nebo rokfór. Sýry jsou dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, velkou výhodou při jejich konzumaci je i nižší glykemický index a delší pocit nasycení. V každém případě se vám vyplatí číst etikety.
...Autor: Shutterstock.com
/
