Po kterých sýrech nepřiberete a na jaké si dát pozor?

  • Po kterých sýrech nepřiberete a na jaké si dát pozor?
    23. února  2015 
     06:00

    Dieta a sýry – jde to vůbec dohromady? Který sýr si můžete dopřát, když si hlídáte váhu? A jak jednoduše zjistíte, kolik se v nich opravdu skrývá tuku? Na jednotlivé druhy sýrů se používá mléko různých savců, určité druhy bakterií a plísní a odlišná délka zrání. Při hubnutí vás bude asi nejvíc zajímat, kolik obsahují tuku. Někdy však může být označení na obalech zavádějící.

  • Které údaje sledovat? Zaměřte se na sušinu!


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoli je na výrobku napsáno 50 % tuku, neznamená to, že jde o vysoce tučný sýr, který by obsahoval 50 g tuku. Důležitý je totiž ještě jeden údaj, a to sušina. Pokud bychom ze sýra odstranili veškerou vodu, zbyla by nám jen sušina – a právě v ní je obsažen tuk. Většinou se uvádí celým názvem, například 30 % tuku v sušině, nebo i ve zkratce 30 % t. v s. Ovšem i 30 procent tuku v sušině je hodně! Správně by měl výrobce na obale uvádět ještě jeden údaj, a to samotnou sušinu. Jakmile totiž víte, jaký je obsah sušiny v gramech, není už problém si pomocí jednoduchých počtů zjistit celkové množství tuku.

  • Jednoduché počty, které se vyplatí



    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pro příklad si vezmeme eidam 20%, který má 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině. 
    Abychom zjistili, kolik má tuku, nejdříve si spočítáme, kolik sušiny je v 1 gramu sýra – 50 vydělíme 100 a získáme hodnotu 0,5 g. Vzhledem k tomu, že sýr má 20 % tuku v sušině, tuto hodnotu vynásobíme 20 (0,5 x 20 = 10).

    • 20% eidam v sobě tedy ukrývá 10 g tuku na 100 g výrobku.
    • Niva (sušina 52 %, t. v s. 50 %) = 52 : 100 = 0,52 x 50 = 26 g tuku ve 100 g 
    • Eidam 20% (sušina 50 %, t. v s. 20 %) = 50 : 100 = 0,5 x 20 = 10 g tuku ve 100 g
    • Cottage (sušina 21 %, t. v s. 20 %) = 21 : 100 = 0,21 x 20 = 4,2 g tuku ve 100 g
  • Jaký si vybrat? Čím sušší, tím tučnější


    Plísňové sýry nejsou pro dietu nejlepší.
    Autor: profimedia.cz
    Obecně lze říct, že čím víc tuku v sušině sýr obsahuje, tím je tučnější. Pravidlem 
    je, že čím je výrobek sušší, tím je i tučnější, a naopak čím víc obsahuje vody, tím 
    méně je tučný. Proto jsou taky vhodné a při dietě i doporučované čerstvé sýry, jako jsou lučina, cottage nebo ricotta. Jestliže si nedovedete představit den bez sýra, vyberte si takový, který obsahuje kolem 10 až 18 g tuku na 100 g (tedy 20 až 30 % tuku v sušině). S těmi tučnými je to jako s čokoládou. Berte kvalitu v malém množství. 

  • Jezte tučné sýry chytře

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Znamená to, že si nikdy nemůžete dopřát tučnější varianty? Můžete, ale jděte na to chytře. Parmezán nebo zrající měkké sýry s plísní jsou sice vysoce kalorické, ale mají výraznou chuť. V jídle jich tak můžete použít méně nebo je při vaření, případně při přípravě pomazánky, „nařeďte“ tvarohem nebo bílým jogurtem. Chuť zůstane zachována, a přitom ušetříte spoustu kalorií. Je to jako s čokoládou – když vyberete tu s vyšším obsahem kakaa, užijete si její intenzivní chuť, ale nesníte jí tolik.

  • Kterým sýrům se raději přece jen vyhnout?


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Méně vhodné jsou sýry s obsahem tuku nad 40 %, mezi ty patří gouda 45%, ementál 45%, čedar, parmezán, plísňové sýry jako hermelín, niva nebo rokfór. Sýry jsou dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, velkou výhodou při jejich konzumaci je i nižší glykemický index a delší pocit nasycení. V každém případě se vám vyplatí číst etikety.

/
Autor: Zuzana Macková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji