Mléko zahleňuje. Ale pouze v případě, když na něj máte alergii
Pít, či nepít – toť otázka! Odpůrci mléka si stojí za tím, že je to pro nás nepřirozené, protože člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce, a to v dospělém věku. Jenže člověk si také třeba tepelně zpracovává maso, což ostatní savci nedělají. Jiní zase tvrdí, že mléko zahleňuje organismus, což je zřejmě nejrozšířenější mýtus o této potravině. Kde se ale vlastně vzal?
Zahleňuje, nebo ne?
Rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým mlékem z hlediska zdraví je minimální.Autor: Shutterstock.comProč by mělo mléko zahleňovat?
Je pití mléka skutečně zdravé?Autor: Shutterstock.comVe skutečnosti ale to, co lidé cítí, je jemný povlak, ochranný filtr, který někdo ale může vnímat právě jako hlen. "Povlak je tvořen mléčným tukem. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Nejedná se tedy o žádný hlen,“ vysvětluje odbornice na výživu Karolína Hlavatá.
Odkud vlastně mýtus přišel?
Mléko může být nebezpečné v případě, kdy má člověk intoleranci laktózy nebo alergii na mléčnou bílkovinu.Autor: Shutterstock.com"Za tuto situaci může skutečnost, že se u nich historicky nechoval dobytek pro mléko. My jsme byli od pradávna zvyklí mléko konzumovat, proto jsme většinou laktózo-tolerantní," říká Hlavatá. Dodává, že to je důvod, proč bychom se měli živit tím, co je blízké našemu podnebí, a nepřejímat až příliš alternativní směry stravování. Naše tělo je nastaveno na naše podnebí a naše stravování, ze kterého dostane to nejlepší, co potřebuje.
Kdy mléko nepít?
Mléko může zahleňovat pouze v případě, kdy máte alergii na mléčnou bílkovinu.Autor: Shutterstock.comAlergie na mléčnou bílkovinu se projevuje zažívacími potížemi nebo chronickou rýmou a nachlazením. V takovém případě tedy skutečně dochází k zahleňování. Neznamená to ale to, že pokaždé když vaše ratolest pšíkne, má alergii na mléko. Berte v potaz také roční období a imunitu dítěte.
Jaké jsou alternativy mléka?
Mandlové mlékoAutor: Shutterstock.comDbejte tedy při výběru na to, z čeho je "náhradní mléko" vyrobeno. Na prvním místě bude vždy voda, ale na druhém místě by měla být ta surovina, ze které je mléko vyrobeno. Můžete ale narazit i na to, že na prvním místě za vodou jsou glukózo-fruktózový sirup, ztužený tuk a další přídavné látky.
Proč je dobré mléko pít?
Mléčné výrobky bychom měli jíst alespoň třikrát denně.Autor: profimedia.czKromě toho – pokud chcete hubnout, pak vám mléčné výrobky přijdou také vhod. "Existuje řada studií, které poukazují na vztah mezi vyšším příjmem vápníku, bílkovin mléčného původu a redukcí hmotnosti," radí Hlavatá.