Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krásné nohy do léta? Na plíseň platí voda s octem i chytrá houba

Plíseň na nohou rozhodně nepodceňujte, v případě, kdy ji nebudete léčit, může dojít k přidruženým bakteriálním infekcím.
2. května 2015 | 06:00

Z vitrín se na vás všude smějí krásné sandálky a letní botičky, ale vám se nechce moc vystrkovat nohy na odiv celému světu. Nevypadají zrovna nejlépe, kůže na nich se vám loupe, paty máte ztvrdlé a samotné nehty jsou tlusté - možnbá vás trápí plíseň. Tohle ale nespraví pedikúra, na tuhle chorobu nohou je nutné použít těžší kalibr.

Když se řekne plíseň, spousta lidí si představí něco nečistého, zanedbaného, nehygienického. Jenže člověk může být ztělesněná čistota, a přijde k ní jak slepý k houslím. Problém je, že lidé často nemoc nedokážou odhalit, neléčí ji, a tak z prosté plísně na nohou můžou vzniknout i závažnější problémy. 

Mykóza se vždy nemusí projevovat pouze jako silné zažloutlé nehty, které vídáte v reklamách. Dalšími příznaky, které lidé často podceňují, jsou i ztvrdlé paty, svědění nohou nebo olupování kůže. Dříve než ale začnete panikařit a vytáčet číslo kožního lékaře, zkuste si poradit sami.

Nohy
Autor: Profimedia.cz

Přes mastičky k chytré houbě

„V první fázi doporučuji domácí ošetření. Zkrácení nehtu co nejvíce to půjde a následné zbrušování pilníkem či pemzou, koupání v octové vodě nebo aplikace volně dostupných prostředků z lékárny,“ radí dermatoložka Monika Arenbergerová. Octovou vodu nemusíte ale užívat až jako poslední záchranu, funguje i preventivně. Stačí, když si po návštěvě třeba bazénu nebo jiných veřejných prostor, kde chodíte bosi, namočíte na deset minut nohy do octové vody. Ničí totiž kvasinky a plísně.

Přípravků na nehtovou plíseň je nespočet, od mastiček (jako jsou třeba Exoderil, Canesten, Naloc nebo Lamisil) až po tzv. chytré houby. Ty se dostanou třeba i pod nehet, aniž byste ho museli zásadně zkracovat, a z plísně vyžerou všechny živiny tak, že prostě nepřežijí. Léčba v případě houby i mastiček trvá zhruba tři až čtyři týdny. Není dobré s tím skončit dřív, mohla by se totiž vzápětí vrátit a celý kolotoč byste museli absolvovat znovu.

Když s domácí léčbou neuspějete

Pokud ale s domácí léčbou neuspějete, návštěvě lékaře se nakonec nevyhnete. „Ten poté předepíše účinnou látku, která pronikne do nehtové ploténky, kde zničí vlákna oněch parazitujících hub,“ popisuje léčbu doktorka Arenbergerová. Látka se podává nejčastěji ve formě laku, který bývá nejúčinnější, protože se uvolňuje postupně a proniká celým nehtem.

Připravte své nohy na léto a zbavte se plísně nohou!
Autor: Shutterstock.com

Jestliže se ale plíseň stále nechce vzdát a bojuje o svůj holý život, je možné, že místní léčba, která zasahuje právě pouze nehet, nebude účinná. V takovém případě je nutné přejít na celkovou protiplísňovou léčbu formou pilulek, které svoji léčivou látku uvolňují do postiženého místa z krve. 

Nenechte plíseň zvítězit

Plíseň na nohou není radno příliš podceňovat a skrývat ji v botách. Houby se totiž mohou šířit dále na nohy a působit komplikace v podobě různých záděr, trhlinek a přidružených bakteriálních infekcí. S postupem času se může objevit i pálení a bolest při chůzi. Plíseň může ale představovat větší komplikaci pro lidi s nemocemi, které ovlivňují prokrvování dolních končetin, jako je ateroskleróza, cukrovka nebo chronická žilní nedostatečnost.

Video se připravuje ...