Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ucpání cév zabije více lidí než rakovina! Hrozí vám také?

Ucpání cév může způsobit třeba infakrt myokardu.
2. února 2018 | 06:00

Krevní sraženiny stojí za řadou chorob, na které se v České republice nejvíce umírá. Jde o cévní mozkové příhody, neboli mrtvice, infarkt, ischemie, neboli nedokrvení orgánů, které zabíjí každého druhého člověka. 

Ucpání cév je na první pohled možná banální problém, ale způsobuje nemoci, na které se v České republice umírá dvakrát častěji než na rakovinu. Některým typům lidí hrozí více než ostatním. Které typy to jsou? A jak ucpání cév můžete předejít, pokud jste mezi nimi?

Vzniku krevních sraženin a onemocnění zvaného ateroskleróza se přitom dá předcházet – zdravým životním stylem a správnou léčbou některých nemocí. Přesto to někteří lidé nevědí nebo nechtějí vědět, a vystavují se tak riziku mnohem více než ostatní.

Kuřáci

Pokud vás nový zákon o nekouření v hospodách tak trochu donutil přemýšlet o tom, jestli by nebylo lepší s tím praštit, mám pro vás další argumenty. Kouření způsobuje nebo zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy a zvyšuje krevní tlak. Nikotin způsobuje srdeční arytmii, infarkt a cévní mozkovou příhodu. A když už jsme u cigaret, hitparáda rizik spojených s jejich užíváním nekončí.

Cigaretový kouř obsahuje vedle nikotinu až 4000 dalších látek (například takové, které podporují hezké vlnění kouře), řada z nich je karcinogenních. V České republice se kouření spolupodílí na vzniku jedné třetiny nádorů, které se nově objeví. Způsobuje především vznik karcinomů plic, hrtanu, jícnu, močového měchýře, slinivky, ledvin a děložního čípku.

Pokud máte pocit, že to sami nezvládnete, najděte si nejbližšího lékaře.

Těhotné ženy

Těhotenství, bohužel, také zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Mezi příčiny patří zpomalení krevního toku v žilách, žíly jsou v oblasti pánve utlačovány rostoucí dělohou a také dochází k určitým změnám při srážení krve vlivem zvyšující se hladiny hormonů. To kulminuje v období porodu a zůstává ještě i během šestinedělí.

Ženy s hormonální antikoncepcí

K rizikovým faktorům ucpávání cév patří také užívání některých druhů hormonální antikoncepce nebo hormonální substituční léčba v období přechodu (případně hormonální léčba v jiných situacích). Během těchto terapií se mohou objevit podobné změny v systému srážení krve jako během těhotenství a kolem porodu. Více informací čtěte zde.

Další typy lidí, kterým hrozí ucpávání cév více než ostatním, a rady, jak tomu předejít, najdete na mojezdraví.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...