Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sezóna vší začíná! Zbavte se jich pomocí majonézy, či octa!

Vši v dnešní době nejsou známkou chudoby. Chytit je lze téměř všude.
5. září 2014 | 06:00

Už po prvních pár dnech ve škole má vaše dítko zabořené prstíky ve vlasech a nemůže přestat se škrábat. Po bližším ohledání s lupou v ruce zjistíte, že se mu v hlavě pohybuje cosi malého, před čím se vám ho podařilo uhlídat celé léto, všechny tábory a výlety. Vši! Naštěstí už ale nejsou nůžky jednou šancí, jak se jich zbavit jednou pro vždy. Jsou i humánnější způsoby, jak se těch potvor zbavit.

Může se zdát, že děti ty malé potvory snad přitahují. Vždyť všude, kde se vyskytnou malí raubíři, se během chvíle objeví i vši. Zabydlí se v kšticích dětí a ani je nenapadne tento, pro ně pohodlný prostor, opouštět. Aby toho nebylo málo, často tam nakladou vajíčka, hnidy, aby jejich rod byl zachován. Před několika lety znamenaly vši automaticky krátký sestřih. Dnes tomu naštěstí tak není, existuje spousta prostředků, které ty mršky jednou pro vždy zahubí.

Je dobré ale myslet i na prevenci. Často se sice tvrdí, že vši může člověk chytit pouze, pokud přijde do kontaktu s osobou, která je má. Vši se ale přenášejí i po použití hřebenu, nasazením čepice, z ložního prádla, nebo ze skříněk na převlečení ve škole a ve školce. Proto denně kontrolujte hlavu vaší ratolesti. Podle některých může od vší pomoct také pár kapek tea tree oleje, který přidáte do šamponu na vlasy. Toto aroma prý vši odpuzuje

Hřeben proti vším.
Autor: Shutterstock.com

Odvšivte všechny a všechno

Pokud se vám bude zdát, že je vaše dítě unavené, podrážděné, pořád se hrabe ve vláskách a na kůži okolo vlasů se mu tvoří malé boláky a rozškrábaná místa, máte téměř jisto, že se mu v hlavě usadily vši, které mezitím stihly naklást stovky svých vajíček, tzv. hnidy. V tu chvíli by vaše první cesta měla směřovat do lékárny, kde se budete dožadovat odvšivovacích přípravků. Pro jistotu jich ale vezměte víc. Uvědomte si, jak dlouho už může mít vaše robátko vši, nechytly jste je mezitím i vy? Proto se odvšivení bude muset zúčastnit celá rodina, preventivě.

Po použití chemických prostředků proti vším použijte speciální hřeben.
Autor: Shutterstock.com

Použijte přípravek dle návodu, nechte přípravek působit klidně i déle. Po opláchnutí můžete použít trochu octu, který vmasírujete do vlasů. Vši nesnesou kyselé prostředí, je tedy větší šance tyto malé mršky zahubit. Navíc po aplikaci octa půjdou vlasy lépe rozčesat. Poté vlasy důkladně pročesejte hřebenem na vši, který má husté štětiny blízko u sebe, takže mu neunikne ani hnida! Po celé proceduře ještě vlasy důkladně zkontrolujte, jestli jste se skutečně zbavili všech nevítaných hostů. O skutečnosti, že vaše dítě mělo vši, byste měli upozornit ve škole či ve školce, potažmo na zájmových kroužcích, kam dochází. 

To, že vši zmizely z vlasů, ještě neznamená, že jste na konci boje. Vajíčka se mohou nacházet na oblečení, povlečení, hřebenech, ručnících. Proto všechno, co mohlo přijít do styku s vlasy plnými vší, důkladně vydezinfikujte. Oblečení stačí, pokud vyvaříte, tedy vyperete alespoň na 60 °C. Takové kousky, které nemůžete hodit do pračky, odneste do čistírny. Vši nemají rády teplo, ani zimu, proto účinným zabijákem může být také pár hodin strávených v mrazáku. Tam můžete na chvíli schovat třeba hračky dítěte, u kterých máte podezření, že by mohly mít také vši. Kartáče na vlasy zase vydezinfikujte ideálně pomocí Sava.

Zapomeňte na chemii, použijte ocet!
Octový zábal může také účinně odpomoci od vší.
Autor: Shutterstock.com

Jestliže někdo upřednostňuje spíše přírodní cestu, jak se zbavit vší, může vyzkoušet některý z ozkoušených tipů. Jak je zmíněno výše, vši zahubí i kyselé prostředí. Smíchejte tedy litr vody s decilitrem octa. Vezměte ručník, namočte do roztoku a obalte jím hlavu. Takto nechte působit asi dvacet minut, půl hodiny, a poté smyjte. Účinná je údajně i majonéza, kterou nanesete na vlasy u pokožky hlavy. Vlasy pak zabalíte do ručníku a po přibližně půl hodině by se měly vši udusit.

Naše babičky prý používaly proti vším slivovici, kterou polili celou hlavu, následně vlasy zabalily do nějakého hadru, ručníku, a nechaly několik hodin působit. Vždy musíme ale myslet na to, že i po těchto „babských“ radách je potřeba vlasy důkladně pročesat hřebenem proti vším.