Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

7 potíží, které děti vozí z tábora. Vši, ale také mononukleózu

  • Děti si na letním táboře mohou utužit kondici, ale někdy se vrátí s různými zdravotními potížemi. Jak je řešit?
    26. července 2014 | 06:00

    Ačkoli většina dětí přečká letní tábory bez jakékoli zdravotní potíže, občas se nějaké objeví. Zatímco potomka s angínou si budete muset odvézt domů hned, malé nachlazení či drobnou nevolnost táboroví zdravotníci většinou zvládnou. Poradí si také se štípanci či klíšťaty - tady však po návratu z prázdnin sledujte, zda se u dítěte neobjeví příznaky některého z onemocnění přenášeného hmyzem nebo členovci. Některé patálie pak objevíte jako bonus sami, když se se synem či dcerou znovu shledáte a donutíte je, aby svlékli špinavé oblečení. Týká se to třeba vší. 

  • Kvůli vším nemusíte dítě ostříhat, ale potřebujete účinný šampon, hřeben a čas

    Autor: Shutterstock.com
    Děti, které mají vši, sice na tábor nesmí, ale často se mezi nimi během letního pobytu rozmnoží, aniž si toho vedoucí všimnou a včas zasáhnou. Dobrá zpráva? Není potřeba kvůli tomu dítě ostříhat, ale rozhodně byste ho měli důkladně odvšivit, aby hmyz nepřeskočil třeba také do vašich vlasů.

    Vši dokážou čtrnáct hodin žít i mimo svého hostitele, a proto například vyperte všechno oblečení, které si dítě přivezlo, i kdyby bylo náhodou čisté. Vydezinfikujte také křesla a sedačky, případně i matrace, pokud už dítě mezitím spalo doma – vhodný přípravek ve spreji pořídíte například v potřebách pro zvířata nebo v některých drogeriích.

    Dítěti důkladně umyjte hlavu vhodným šamponem (přírodním nebo chemickým) a rozhodně si kupte hustý kovový hřebínek zvaný všiváček, kterým jde hmyz dobře vyčesávat z mokrých i suchých vlasů, bývá součástí některých balení šamponů, lze ho koupit i samostatně. Věnujte vyčesávání alespoň jeden večer.

    Mezi osvědčené značky šamponů patří Paranit, Orthosan, Barnys Effective, Hedrin, Parasidose nebo Predator Parazit.

    Nejde přitom jen o kosmetický problém, protože dítě, které svědí hlava, bývá nevyspalé, unavené a v důsledku toho je například oslabena i jeho imunita. Na druhou stranu vši nepřenášejí žádné choroboplodné zárodky. 

    Informujte o vších pořadatele tábora, ale není potřeba mu to vyčítat, jde o běžnou věc, která nemá co do činění s dodržováním hygieny, šíří se i mezi umytými a učesanými dětmi.

  • Roupi aneb ani tohle není žádná ostuda

    Autor: shutterstock
    Tahle potíž není tak častá jako vši v dětských vlasech, ale táborové pobyty rovněž šíření roupů a dalších podobných cizopasníků napomáhají. A opět, nevypovídá to nic ani o hygienické úrovni tábora (může mít teplou vodu, čisté záchody i koupelny, ale když si dítě nemyje pořádně ruce, stejně se může nakazit), ani o selhání rodičů dítěte.

    Jak roupy poznáte? Jsou to malí asi jeden centimetr dlouzí červíci, ale ve stolici bývají viditelní jen někdy – ukazovat na ně může, pokud si dítě stěžuje na bolest břicha nechce jíst, aniž by mělo například teplotu a podobně. Žijí ve střevech a v noci opouštějí konečník, aby v jeho okolí nakladli další vajíčka, proto místo často úporně svědí a dítě se kvůli tomu budí. Někdy se nákaza musí potvrdit stěrem v okolí konečníku, v němž se pak v laboratoři odhalí vajíčka.

    Na roupy se dají použít volně prodejné sirupy, ale pro dítě bývají snesitelnější léky na předpis. Nemusíte se bát, že by na vás lékař kvůli roupům poslal sociálku. 

  • Dítě mělo klíště? Musíte sledovat, zda se neobjeví příznaky nemocí

    .
    Autor: Shutterstock.com
    Jakmile přebíráte potomka od vedoucích, chtějte od nich vědět, jestli během tábora dítě mělo klíště a kde to bylo. Většina ze zdravotníků to naštěstí hlásí automaticky i s nákresem místa, kde se členovec přichytil. Pokud ho objevíte na kůži až doma, zakápněte ho dezinfekcí a například pomocí pinzety viklavým pohybem vytáhněte.

    Případná encefalitida by se projevila zhruba za týden až dva příznaky podobnými chřipce včetně bolestí hlavy, které odezní, aby se za další plus minus týden dva přihlásily s větší silou. Borelióza se někdy ohlásí rudým flekem s bílým středem v místě přisátí, ale pravidlo to není. Většinou se projeví za pár týdnů podobně jako chřipka nebo jiná viróza, ale bez rýmy, kašle či bolesti v krku. Pak je na místě, pokud dítě mělo klíště, chtít příslušné vyšetření. 

  • S angínou z tábora raději jděte brzy k lékaři, může být spálová

    Autor: Shutterstock.com
    Ať už jste kvůli angíně museli pro dítě na tábor předčasně nebo se příznaky projevily až po návratu, počítejte s tím, že nemoc může mát horší průběh třeba proto, že tábor je přes veškerou prospěšnost poměrně náročnou záležitostí. A tělo je tak vyčerpanější.

    Pokud teploty stoupají ke čtyřicítce, může jít o angínu spálovou, která se sice rovněž léčí běžnými antibiotiky, ale většinou to trvá déle. Typickými příznaky angíny jsou silné bolesti v krku při polykání, bolest hlavy, někdy i bolest břicha a horečka. U spálové angíny bývá krom vysoké horečky také charakteristická vyrážka a jazyk potažený malinově narůžovělým povlakem. 

  • Teenageři si vozí mononukleózu, nemoc z líbání, projevuje se únavou

    Autor: Shutterstock.com
    Mononukleóza může připomínat angínu, ale ve skutečnosti ji způsobuje EBV virus patřící do skupiny virů herpetických. Na nemoc, která se s oblibou šíří mezi dospívajícím například kvůli líbání, mohou krom únavy ukazovat také problémy s imunitou, například opakující se angíny.

    Mononukleózu je třeba potvrdit nebo vyloučit pomocí jaterních testů, protože její příznaky nejsou jednoznačné – k únavě a bolesti v krku se přidávají velmi vysoké horečky a zvětšené uzliny.

    Přímo na nemoc léky neexistují, podobně jako u ostatních virových infekcí se léčí příznaky a je nutná také jaterní nemastná dieta, ale nikoli už  - až na výjimky – hospitalizace. Nemoc má inkubační dobu 4 až 6 týdnů, ale často se stává, že se rozjede právě po táboře, kde se dítě fyzicky namáhalo. 

  • Spálilo si dítě na táboře kůži? Nechte mu to zapsat do karty

    Autor: Shutterstock.com
    Nejspíše jste potomka přesně podle pokynů organizátorů vybavili opalovacími krémy. Jenže co když je dítě nepoužívalo a spálilo se? Ať už je jeho kůže zahojená nebo ještě ne, nahlaste závažnější spálení u dětské doktorky - měla by je zapsat do zdravotní dokumentace dítěte proto, aby se místo jednou za čas zkontrolovalo kvůli riziku melanomu.

    Pokud je spálení ještě akutní a bolí nebo jsou na kůži dokonce vidět puchýřky, kupte v lékárně nějaký přípravek na spáleniny. Nejlepší je sprej, protože jeho aplikace bude nejsnazší a nejméně bolestivá. 

    Snažte se postižené místo v dalším průběhu prázdnin chránit co nejintenzivněji, mažte dítě, i když půjde jen ven s kamarády. I tady se kvůli snadnosti použití vyplatí zvolit sprej, děti ho většinou snášejí lépe než roztírání opalovacího krému. 

  • Nepřihlásila se na táboře poprvé alergie?

    Autor: Sleviště.cz
    Zatímco běžné nachlazení projevující se rýmou nebo kašlem, které někdy rovněž bývá bonusem z tábora, za pár dní zmizí, mohou se v létě rozjet i trvalejší potíže, které se zpočátku projevují podobně. 

    Řeč je o prvních příznacích alergie, kterou dítě zatím netrpělo, ale která se může poprvé přihlásit právě v méně obvyklém prostředí a to v jakémkoli věku. 

    Dítě se například může rozkýchat po setkání s koňmi a dalšími zvířaty, mohou mu vadit některé méně běžné druhy trav či bylin, může mu vadit peří v lůžkovinách. Pokud něco podobného zpozorujete, nechte se objednat na alergologii. Potíže s alergickou rýmou může, ale nemusí provázet ekzém a další kožní projevy. 

Klíčová slova:  děti, zdraví, léto, tábor, prázdniny, vši, klíště
Diskuse ke článku
.