Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Obezita nás zabíjí

Obezita přináší vážná zdravotní rizika.
22. července 2014 | 13:26

Pár kilo navíc může člověku zkazit náladu na celý den, někdy i na celé prázdniny. Jenže těžká nadváha bezpečně zkazí celý život. Pomůže i v tomto případě plastická chirurgie? 

Tempo, kterým přibývá obézních lidí, se alarmujícím způsobem zvyšuje. „Obezita je skutečně závažné onemocnění s dalekosáhlými následky. Často si ani sami postižení neuvědomují hloubku svých problémů,“ uvedl přední český obezitolog Štěpán Svačina.

„Například významně zkracuje lidský život. Lidé s obezitou třetího stupně se většinou nedožijí 60 let, a když, tak s vážnými zdravotními problémy. Všeobecně se věří, že průměrný věk v civilizovaném světě stále roste.

Poslední výzkumy, které se zaměřily na délku plnohodnotného života, ale ukázaly, že se naopak zkracuje. A jestli budeme v„obézním trendu“ pokračovat, odborníci předpokládají, že se dnešní mladá generace dožije v průměru o tři až pět let méně. 

Nešťastní tlouštíci 

Lidé s nadváhou trpí nejen posměšky necitlivého okolí, ale zejména zdravotními komplikacemi, které se k tomu přidružují. Kdysi se předpokládalo, že lidé „při těle“ jsou veselejší, vyrovnanější a spokojenější. Moderní psychologie však vzala tlouštíkům i tato poslední „těšínská“ jablíčka.

Řada klinických studií prokázala, že opak je pravdou. Obézní člověk má sice tukem zalitý růžolící obličej, který evokuje představu dobré nálady, ale statisticky je mnohem nemocnější a nespokojenější se svým životem a nadváhou. „Prostorově výraznější“ se tak často ocitají ve stejné situaci jako opilec z Malého prince. Pil proto, aby zapomněl, jak je nešťastný, protože tolik pije. 

Ne všichni lidé s nadváhou za svůj problém mohou.
Autor: Profimedia.cz

Cestu z tohoto bludného kruhu jim nabízejí moderní medicína, psychologie a zdravá výživa. Vydat se po ní ale vyžaduje velké odhodlání, proto jen malé procento lidí nakonec uspěje! 

Padesátiprocentní odpovědnost

Mnoho lidí se domnívá, že „tlouštíky“ není třeba litovat, protože si za svůj problém můžou sami. Odborníci s nimi však zcela nesouhlasí. „Dříve se soudilo, že lidé s nadváhou se přejídají, málo se pohybují a vůbec mají obecně slabou vůli,“ říká Martin Fried z 1. lékařské fakulty UK v Praze.

Moderní lékařství a výzkum DNA však prokázaly, že za obezitu si lidé můžou maximálně z padesáti procent! Proto ji také světová zdravotnická organizace uznala za chronické onemocnění a její léčbu plně hradí pojišťovny. Bandáž žaludku se doporučuje u lidí s BMI nad 40, nebo nad 35, pokud mají chronické obtíže.

Žaludek se přiskřípne

Podstatou operace je přiškrcení horní části žaludku takzvanou bandáží. Asi během hodiny lékaři opticky promění žaludek z velikého vaku na přesýpací hodiny, přičemž horní část žaludku má velikost pingpongového míčku.

Výhodou je, že po prvních soustech jídla pak dochází k pocitu plnosti. Chuť k jídlu se nesníží, ale tlak balonkové manžety na nervová zakončení v horní části žaludku signalizuje mozkovým centrům pocit plného žaludku.

Čtyřicet kilo za dva roky!

Podle studií bývá váhový pokles dva roky po operaci asi třicet až čtyřicet kilo. A to je asi o šedesát procent více, než se dosahuje obvyklými postupy! Společně s ubývajícími kily se postupně zlepšuje i zdravotní stav. Například při ztrátě 30 kg z nadváhy je riziko cukrovky II. typu až čtrnáctinásobně menší a pacienti snižují dávky svých léků, nebo je zcela přestávají brát.

Dochází i ke snížení krevního tlaku a zmírňují se potíže s klouby. Také klesá téměř dvojnásobně riziko onemocnění karcinomem prsu, hormonálních poruch nebo dokonce neplodnosti.

Studie jasně prokázaly, že 96 procent určitých stavů spojených s obezitou, jako jsou kromě výše zmíněných problémů i bolesti zad, nespavost či deprese, se po zákroku zlepšilo nebo úplně vyřešilo!

Nic není bez rizika!

Každá operace pokaždé představuje určité riziko. Nedávno se objevil i případ pacientky, která kvůli bandáži žaludku postupně umírá, a zdá se, že negativní vývoj v jejím případě nelze nijak zvrátit. Jsou tedy na místě obavy? „Důvodem k operaci je prevence nebo léčba nemocí způsobených obezitou, zlepšení kvality a délky života pacienta,“ uvádí primář Ladislav Svoboda z Klinického centra Iscare v Praze.

„A radikální zásah je zcela na místě. Zvláště pokud si uvědomíme relativně malé riziko operačního zákroku v porovnání s vysokým rizikem nemocí provázejících obezitu, statisticky kratším životem a jeho horší kvalitou, včetně ztíženého společenského uplatnění,“ tvrdí. Při dlouhodobém sledování představuje operace nižší riziko než samotná obezita ve svém druhém a třetím stupni. Procentuální úmrtnost po operaci je kolem 0,14 %.

Klíčem ke zhubnutí je disciplína!
Autor: profimedia.cz

Pozor, i bandáž se dá „přejíst“!

Ani s bandáží však nezhubne každý. Pacient po operaci musí spolupracovat a dodržet některá dietní omezení. Především je důležité nezvyšovat nadměrně množství jídla i při pocitu nasycení a nepřejídat se.

Jinak může dojít k přeplnění horní části žaludku, zvracení, poškození žaludku a závažným komplikacím. Je vhodné stravovat se alespoň pětkrát denně a dát si pozor na cukry, tuky, alkoholické nápoje a kalorické limonády, které bandáž nezadrží.

Další klíče ke štíhlé linii:

Nejdražší balonek – BIB

Lékaři vám ho implantují už při BMI nad 30. Celý systém sestává z měkkého, roztažitelného „balonku“, který se zavádí bez operace ústy a po umístění do žaludku se naplní sterilním solným roztokem obsahujícím obvykle barvivo. Zaplní částečně žaludek, a dodá tak pacientovi pocit sytosti. Balonek s dobou životnosti cca půl roku vás přijde na 30 až 50 tisíc korun.

Žaludeční bypass

Při této operaci se posune napojení tenkého střeva na žaludek, a tím se sníží vstřebávání živin. Potrava se dokonale nestráví ani nevstřebá, tělo nedostane tolik energie a člověk hubne. Bandáž nebo bypass žaludku se ale nehodí pro všechny obézní pacienty. U obezity nejvyšších úrovní se provádí definitivní odstranění žaludku.

Stimulace žaludku

Jde o stimulaci žaludku, kdy se do podkoží voperuje stimulátor, který žaludek podněcuje k intenzivnější činnosti a rychlejšímu vyprazdňování. Je to metoda poměrně drahá, stojí přibližně 150 tisíc korun a vhodná by tudíž byla jen pro pacienty, kteří nemají na bandáž žaludku dobrou reakci. Zavedení stimulátoru vede během prvního roku k úbytku 30 procent nadváhy.

Odborníci bijí na poplach

Jen v České republice je obézní každá čtvrtá žena a dvaadvacet procent všech mužů. Chorobnou tloušťkou u nás trpí vůbec nejvíce žen v Evropě a s těžkou obezitou se potýká více než sto tisíc Čechů. 

Příčiny obezity:

  • Nepravidelná strava - časté hladovění, vynechávání snídaní, svačin, obědů a následné noční »přepadovky« lednice 
  • Diety - nutí k tomu, aby šetřilo, zpomalují metabolismus 
  • Stravování ve fastfoodech, kde jsou jídla plná tuků 
  • Jednostranná, na živiny chudá strava 
  • sedavý způsob života, nedostatek pohybu 
  • stres, kdy saháme po jídle jako po uklidňujícím prostředku 
  • pohlaví- ženy narozdíl od mužů mají méně kosterního svalstva a více tukové tkáně, proto jsou k tloustnutí náchylnější 
  • věk - s přibývajícími roky se metabolismus zpomaluje. Od 35. roku života se každý rok v průměru hmotnost zvyšuje o 0,5 kg. Je třeba upravit příjem energie, zvýšit její výdej. 
  • alkohol, slazené a kolové limonády, džusy 
  • některé léky mohou zvyšovat chuť k jídlu, např. antikoncepce, antidepresiva, léky na uklidnění… 
  • některá onemocnění, např. porucha funkce štítné žlázy apod. Vliv je ale malý, pouze 5% 
  • nekuřáctví- ve chvíli, kdy s touto neřestí skončíte, mohou jít kila nahoru v důskedku toho, že jídlo se stává náhražkou za cigaretu 


Vyhněte se dietě, která je:
 

  • Drastická- nic do sebe během dne nedostanete, držíte hladovku a za čas se stejně přecpete tím, co vám přijde pod ruku 
  • Jednostranná- je také hloupost, aby ve vašem jídelníčku figurovala jen zelenina nebo jste žili z ovoce 
  • Slibující- jedná se hlavně o diety, které vás navnadí »velkými čísly« - za týden až pět kilo dole (opět se budete stravovat jednostranně a budou vám chybět živiny) 
  • Obtěžující- neustále myslíte na nesmyslnou dietu 
  • Bez pohybu- dieta, kdy se nehýbete, má pouze z poloviny smysl 
  • Založená na zázračných pilulkách a nezměněném životním stylu 

Tučné vyměňte za lehké:

  • Bílé pečivo vyměňte za tmavé, celozrnné
  • Tatarku a majonézu bez problémů nahradí bílý jogurt
  • Vyhněte se přeslazeným limonádám a raději si pořiďte odšťavňovač - čerstvé pití bez přísad je mnohem zdravější
  • Milujete olivy? Dejte přednost zeleným před černými, které mají 3krát vyšší energetickou hodnotu
  • Pokud si čas od času dopřejete topinky, připravte je v toastovači, nikoli na oleji
  • Do kávy si nelijte tučnou smetanu, ale odtučněné mléko
  • Hřešte bez šlehačky, vyměňte ji za tvaroh s vanilkovým cukrem 

Spočítejte si vaše BMI:

Vaše hmotnost v kilogramech děleno druhou mocninou výšky v metrech. Např. váha: 78 kg, výška 168 cm (78 : 1,68)2 

Video se připravuje ...