Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komu hrozí rakovina kůže? Bez krému ani na minutu na slunce! Je to pravda?

  • Pozor na jarní sluneční paprsky! I když se mohou zdát neškodné, jsou nebezpečné!
    22. května 2014 | 06:00

    Slunce nám dokáže zlepšit náladu, krásné počasí zve k procházkám v přírodě a naše tělo díky přílivu slunečních paprsků cítí nenadálý příliv energie. Jenže právě tohle sluníčko, na které se celou zimu těšíme, dokáže také pěkně potrápit.

  • Starý názor: Stačí jedna vrstva


    7 pravidel samoopalování
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Nové pravidlo:
    Řiďte se pravidlem, které používáte i při malování bytu. Aplikujte dvě vrstvy. Provedené výzkum totiž ukazují, že i když máte pocit, že jste důkladně natřeli celé tělo, jedna třetina vaší pokožky zůstane nedostatečně chráněná. Při prvním nátěru totiž buď nepoužijete dostatek krému, nebo ho jen nerovnoměrně rozetřete. Ledabylé namazání výrazně snižuje výši ochranného faktoru. Například SPF 50 se sníží na SPF 7, z SPF 15 budete mít pouhou 4. Proto je důležitý druhý nátěr, který vše napraví. K pokrytí celého těla budete potřebovat asi 2 polévkové lžíce krému.
  • Starý názor: Krémy s SPF 15 vás dostatečně ochrání


    Používejte opalovací mléko s ochranným filtrem 20 a víc.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Nové pravidlo:
    Krém s faktorem 50 poskytne vaší pokožce výrazně lepší ochranu, a to zejména v průběhu času. Opalovací krém s SPF 15 umožňuje proniknout 7 procentům UVB záření, zatímco ten s SPF 50 jen 2 procentům. I když to na první pohled může vypadat, že nejde o zas až tak velký rozdíl, opak je pravdou. Prostředek s faktorem 15 propustí více než třikrát tolik škodlivého záření, než ten s SPF 50, což je velký rozdíl, když si uvědomíte, kolik ho vstřebáte za všechny ty měsíce, roky a desetiletí.
  • Starý názor: Mazat je potřeba jen před opalováním


    Při opalování byste neměla zapomínat na často opomíjenou část těla – na rty.
    Autor: Nivea, archiv firem, SHUTTERSTOCK.COM
    Nové pravidlo: Každodenní používání prostředků proti škodlivému záření je víc než důležité. Nejsou to jen typické víkendové činnosti, které vedou k poškození pokožky sluncem. I rutinní činnosti, jako je řízení auta a jiné krátké, pravidelné expozice, významně přispívají ke vzniku rakoviny. Vědci zjistili, že právě takovéhle pravidelné vystavování pokožky slunci přispělo ke vniku rakoviny kůže a předčasnému stárnutí pleti mnohem víc, než jednorázové spálení se. To je důvod, proč by se obzvlášť během slunečných dnů měla stát ranní aplikace opalovacího krému zvykem. Stejně jako třeba ranní sprcha nebo nanášení make-upu.
  • Starý názor: Sluneční brýle stačí


    Pokožká v létě podřebuje opalovací krém
    Autor: profimedia.cz
    Nové pravidlo: Sluneční brýle, a to platí i pro ty s vysokým UV filtrem, nezabrání škodlivým paprskům, které se odrážejí od okolního prostředí (chodníků, trávy, písku či vody), aby pronikly kolem obrouček vašich brýlí. Tedy pokud nenosíte speciální brýle podobné plaveckým, u kterých obroučky přiléhají těsně na tvář. Sluneční brýle bez vhodné boční ochrany tak neposkytují vůbec žádnou ochranu vůči periferním paprskům. Je proto nutné používat kombinovanou ochranu: klobouk se širokým okrajem nebo čepici s kšiltem, kvalitní sluneční brýle s přiléhajícími rámečky a u těch, kteří potřebují korekci zraku, používání kontaktních čoček s UV filtrem.
  • Starý názor: Slunce je nebezpečné jen přes poledne


    opalování
    Autor: Shutterstock.com
    Nové pravidlo:
    Ano, je pravda, že UV záření je pro vaši pokožku nejvíce škodlivé právě kolem poledne, kdy mají sluneční paprsky největší intenzitu. Ale i doba brzy ráno a pozdě odpoledne může být pro vaše zdraví nebezpečná. Dlouhodobé vystavení očí UV paprskům totiž může poškodit povrch oka a jeho vnitřní struktury. Tyto negativní účinky se navíc v čase kumulují. Čím déle jsou v průběhu života vaše oči vystaveny UV záření, tím větší je riziko vzniku rakoviny víčka, šedého zákalu a jiných očních onemocnění. Nedávná studie ukázala, že vystavení očí UV záření je vyšší v dopoledních (od 8 hod. do 10 hod.) a odpoledních (14 hod. až 16 hod.) hodinách než v přímé poledne. A na rozdíl od pokožky, jsou právě oči v téhle době v jedné rovině se sluncem. To je níže nad obzorem ráno a večer, takže je pravděpodobnější, že se podíváme přímo do něj. Noste proto sluneční brýle pro ochranu očí a kůže kolem nich venku kdykoliv během dne, a to i když je pod mrakem.
  • Starý názor: Když slunce nesvítí, není třeba se chránit

    Vyrobte si doma svůj vlastní opalovací krém. Není to žádná věda!
    Autor: Shutterstock.com
    Názor, že když je slunce zakryté mraky, tak není před čím se chránit, je zcela mylný. Mraky mohou některé UV paprsky zastavit, záleží to však na jejich typu a hustotě. I pokud se Vám obloha zdá šedá a zatažená, prostoupí mraky až devadesát procent UVA paprsků. Ty dopadají na vaši pleť celý rok, a pomalu, ale spolehlivě poškozují kožní buňky. To má za následek stárnutí, objevení vrásek a pigmentových skvrn.

Diskuse ke článku
.