Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pokud vám někdo zlomí srdce, ohrozí tím vaše zdraví

Zlomené srdce vám může pořádně zkomplikovat život, ale také po zdravotní stránce
4. května 2014 | 06:00

Říká se, že pokud někoho opravdu milujete, může vám zlomit srdce. A to buď tím, že náhle zemřel a tím zmizí z vašeho života, nebo že vás opustí či zradí. Ovšem tento termín není jen takový výmysl, pokud máte zlomené srdce, je to vážná věc a v období rekonvalescence, jste ohroženi na životě.


Vědci totiž prokázali, že pokud vám někdo zlomí srdce, máte v průběhu těsně po té události a ještě několik týdnů poté, mnohem vyšší šanci, že dostanete infarkt. Proto by přátelé a rodiny neměli brát tuto situaci na lehkou váhu, především u starších lidí a zajistit jim neustálou kontrolu a podporu.

Riziko srdečních problémů je v prvním měsíci poté, roztratíte milovanou osobu až šestinásobné. Prokázala studie, které se zúčastnilo přes dva tisíce dobrovolníků. Zkoumali také, zda pacienti, které postihl infarkt, neztratili během posledního půl roku někoho blízkého a u 53 procent se to prokázalo.

Zlomené srdce vám může pořádně zkomplikovat život, ale také po zdravotní stránce
Autor: shutterstock


Psychický stres, který může způsobit velký zármutek, je příčinou zvýšeného srdečního tepu, zvyšuje se také krevní tlak, a tím dochází k riziku srdečních příhod. Mnohdy lidé zasaženi takovým zármutkem, odmítají léky, nejedí pravidelně ba dokonce vůbec. Také zde mohou být sklony k jedení špatných jídel, zvýšenému přijmu alkoholu a kouření. To vše vede ještě k vyššímu riziku.