Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Elektronika ničí dětem zdraví: Mohou mít závislost i špatné svaly

Děti by neměly používat vaše mobily a tablety příliš často. negativně totiž ovlivňují jejich vývoj.
6. května 2014 | 14:30

Patříte mezi rodiče, kteří své dítě posadí k televizi, do ruky mu dají telefon nebo tablet a jsou rádi, že se ratolest zabaví sama? Pozor na to, svého potomka totiž vystavujete riziku závislosti i zdravotním problémům.

V dnešní době je zcela nemožné odříznout děti od moderních technologií a podle odborníků by takový přístup pro ně ani nebyl dobrý. Jenže často dětem své telefony a tablety půjčujeme příliš často a necháváme je, aby si se svítícím displejem hrály a nerušili nás od práce nebo naší zábavy i několik hodin v kuse. Možná, že tak ani není nebezpečná elektronika samotná, jako náš vlastní nezájem a neochota věnovat dětem svůj čas.

Kolik už je moc

Zamyslete se, kolik času stráví váš potomek koukáním do svítícího displeje? Podle odborníků by děti do 2 let života neměly elektroniku (televizi, iPad, chytrý telefon nebo počítač) používat déle, než 2 hodiny denně. Navíc by tento čas měl být rozložen do více krátkých bloků, aby nedocházelo k jednostrannému zatížení svalů, což by mělo vliv na zdraví dítěte, které by měly být roztříštěny odlišnou zábavnou hrou.

Pokud jsou vaše děti vystaveni šikaně, může to odnést jejich zdraví
Autor: shutterstock
Děti trpí závislostí

Možná vás to překvapí, ale až 94% rodičů nechává své děti, a to i ty nejmenší batolata, bez jakékoli kontroly používat počítače, chytré telefony či iPady nebo je na několik hodin jen tak posadí k televizi. Tím ovšem ohrožují nejen jejich bezpečí, ale také zdraví. Podle britských studií se ukázalo, že každodenní několikahodinové používání takových přístrojů může vést až k závislosti, která je stejně silná jako závislost na drogách nebo alkoholu. Děti, kterým pak elektroniku odeberete, mohou začít trpět depresemi nebo agresivitou, kterou je často nutné řešit dokonce s psychiatrem.

děti
Autor: Shutterstock.com
Tablety a telefony brzdí vývoj dětí

Časté používání elektroniky v dětském věku může v krajním případě vést k závislosti, mnohem častějším problémem je ale špatný vývoj dětí. Časté, tím rozumíme každodenní několikahodinové, hraní dětí na dotykových displejích může dětem nejen negativně ovlivnit vývoj zádových svalů, což vede k bolestem zad a krční páteře, ale dokonce může narušit vývoj jemné motoriky prstů a rukou. Způsobeno je to tím, že děti při takové hře nepoužívají všechny prsty, ale jen některé a tím dochází k nesprávnému vývoji svalů na rukou. Naopak zdravou a pro vývoj prospěšnou zábavou pro děti je například kreslení a psaní nebo hraní si s kostičkami.

Stávají se z Čechů opravdu sobečtí, nepřizpůsobiví spratci?
Autor: shutterstock.com
Elektronika a dětské oči

Stejně tak jako ruce a záda, stávají se častým používáním elektroniky u dětí ohroženy také jejich oči. Sami to znáte, trávíte celý den v kanceláři u počítače a večer máte oči jako angorský králík, jsou suché a pálí vás. To samé hrozí i vašim dětem. Právě u dětí, kterým se oči stále vyvíjejí, může časté dívání se do displejů vést například k syndromu suchého oka, krátkozrakosti nebo jiným očním vadám.