Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nechte si svá kila navíc: Štíhlost není zdravá

Ke štěstí nepotřebujete mít velikost připomínající dětskou konfekci. I s nějakým tím kilem navíc můžete být krásná a fit.
18. dubna 2014 | 12:00

Z každého časopisu na vás vykoukne modelka s mini konfekční velikostí, závidíte hubeným kolegyním v práci a pláčete při pohledu do zrcadla, které ukazuje všechny vaše faldíky. Napadlo vás ale někdy, že štíhlost vůbec není tak zdravá a skvělá, jak se může zdát? Máme pro vás 5 důvodů, proč si raději nechat nějaké to kilčo navíc.

Stres

Všimla jste si někdy, jak dlouho trvá vaší kolegyni vybrat si v restauraci oběd nebo si koupit svačinu v supermarketu? To proto, že v duchu počítá kalorie, kilojouly a to, že když si dá ke svačině jogurt, bude muset po práci na hodinu do fitka. Neříkáme, že starat se o sebe není dobré a člověk by měl sledovat co jí, ale podřídit svůj život stálému stresu z nabraných kil? Ne nadarmo se říká, že lidé s nějakým tím kilem navíc, jsou milejší, vyrovnanější a šťastnější.

Špatný imunitní systém

Přílišná štíhlost nesvědčí imunitnímu systému. Hubení lidé nemají často dost energie, aby s nemocemi a infekcemi bojovali, mají tak vyšší riziko častých nachlazení, chřipkových onemocnění a jiných potíží.

mnutí oka
Autor: Shutterstock.com
Chudokrevnost

Hubeňouři často trpí chudokrevností, velkou únavou a nepravidelným srdečním rytmem či bolestmi hlavy. Anémie nebo-li chudokrevnost je nedostatek červených krvinek, čímž nastává špatné okysličování orgánů v těle a jejich špatné fungování. Způsobena je často nedostatkem železa a vitamínu B ve stravě.

Problémy s kostmi

Tuk v těle je pro zdraví vašich kostí nezbytný a právě to je důvod, proč příliš štíhlí lidé mohou mít s kostmi a klouby problémy. Tuk v těle napomáhá produkci estrogenu, bez kterého se kosti stávají křehké a mají větší sklon k lámavosti. Ti, kteří nemají žádný tuk a jsou podvyživeni, mají tak větší sklon ke zlomeninám a ke zranění jim stačí opravdu málo.

Problémy s plodností

Toužíte po štíhlosti, jakou okouzluje svět nejedna světová modelka? Pak si to dobře rozmyslete. S nadměrnou štíhlostí a často i podvýživou souvisí problémy s menstruačním cyklem a také početím miminka nebo jeho případným udržením v děloze. Ovlivnit ale může také sexuální život, který při podvýživě bývá často nepříjemný a bolestivý.