Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mateřská znaménka: Je čas si je nechat zkontrolovat

Nechte si pžřed létem zkontrolovat mateřská znaménka.
17. dubna 2014 | 06:00

Nejlepší čas, kdy si nechat zkontrolovat znaménka na kůži je před létem a protože letos přišlo teplé počasí mnohem dříve, neváhejte s tím.

Některá mateřská znaménka máme od narození, jiná se nám vytvořila během života díky našim genům, ale třeba i kvůli spálení od slunce, různým zánětům nebo vlivem hormonálních změn. Ať už se jedná o ta první nebo ta druhá, je potřeba jim věnovat pozornost. Přestože Evropský den melanomu je až v květnu, neváhejte s kontrolou pih a kožních znamének už teď. „Téma problematických a nevzhledných znamínek je aktuální po celý rok, a to i ve chvílích, kdy kůži halí vrstva zimního oblečení. Avšak s blížícími se letními měsíci a zvyšující se silou slunečních paprsků jeho význam ještě více stoupá,“ říká primářka MUDr. Marta Moidlová z LaserPlastic kliniky.

Co je zapotřebí sledovat

Pozornost mateřským znaménkům byste neměli věnovat jen občas, ale vlastně pořád. Hlídat byste měli jak jejich velikost, to zda se nezvětšují nebo nemění svůj tvar, ale také to, jakou mají strukturu, barvu nebo zda se neolupují a nekrvácejí. Jakmile zaznamenáte jakoukoli podobnou změnu, měli byste navštívit lékaře.

Nechte si pžřed létem zkontrolovat mateřská znaménka.
Autor: Shutterstock.com
Kdo je nejvíc ohrožen tvorbou melanomů

Mezi skupinu lidí, kteří jsou nejvíce ohroženi nádorovitými onemocněními kůže, patří ti, kteří mají toto onemocnění v rodině. Ale také ti, na jejichž těle je více jak 50 znamének nebo ti, kteří se často vystavují UV záření. Čím častěji se totiž vaše pokožka spálí, tím více roste riziko tohoto onemocnění. Už tři a více spálení jej zvyšuje až 7,6 krát.

Mateřská znaménka
Autor: Shutterstock.com
Jak probíhá vyšetření znamének u lékaře

Znaménka na kůži si můžete nechat vyšetřit bezplatně kdykoli během roku a nemusíte se bát, že by vyšetření bylo nějak bolestivé. Dermatolog znaménko prohlédne lupou, popřípadě digitálním dermatoskopem, který podrobně do hloubky zobrazí plochu znaménka. Pokud je vše v pořádku, pozve vás dermatolog na kontrolu asi za rok, pokud se mu nebude cokoli zdát, navrhne řešení. Může to být pouze častější kontrola znaménka, ale také jeho odstranění. To se provádí několika způsoby, laserem, zmražením nebo chirurgicky a je na lékaři, jaký typ doporučí. Odstraněné znaménko se pak preventivně zasílá na histologii, aby se vyloučilo podezření zhoubného nádoru.