Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je nutné měnit si kartáček po tom, co jsme byli nemocní?

Přemýšleli jste nekdy o tom, že byste si možná měli po každé nemoci vyměnit kartáček na zuby?
12. března 2014 | 09:00

Zubní kartáček je pomůcka, kterou každý z nás používá od malička a to hned minimálně dvakrát denně. Koluje o něm mnoho různých dohadů, jedním takovým je obava, zda je nutné, vyměnit ho, když proděláme třeba chřipku nebo angínu.


Mohou žít bacily v našem kartáčku? Ano samozřejmě mohou, ale jen pár hodin a možná v extrémních případech pár dní. Mokré prostředí právě opláchnutého kartáčku jim rozhodně svědčí. Ovšem pokud jsou to vaše bacily, nemusíte se ničeho obávat. Rozhodně se nemůžete z vlastního kartáčku opět nakazit po tom, co jste se uzdravili. Během léčby jste si totiž vytvořili na tento typ bakterií protilátky, takže jakmile se dostanou do vašeho systému, okamžitě si s nimi poradíte. Něco jiného je, pokud si kartáček s někým půjčujete, protože v tom případě můžete snadno někoho nakazit.

Přemýšleli jste nekdy o tom, že byste si možná měli po každé nemoci vyměnit kartáček na zuby?
Autor: Shutterstock.com

Když to teď víte, bylo by dobré si zapamatovat, že není chytré půjčovat někomu nebo si od někoho půjčovat cizí kartáček. Chcete-li si pro jistotu kartáček sterilizovat, můžete si koupit přípravek, který zaručeně zničí všechny bacily. Ovšem pouhé ponoření do vařící vody, vám udělá stejnou službu.