Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lékárnička ze špajzu: Pomoc hledejte v domácích zásobách

  • Zapomeňte na medikamenty z lékárny a vyzkoušejte léky, které máte ve spíži.
    10. března 2014 | 06:00

    I když je současná medicína na vysoké úrovni a množství léků a vitaminových přípravků na trhu přímo závratné, vzácné a mimořádně prospěšné látky se skrývají i v běžných potravinách, které máte doma. Máme pro vás některé léky z vašeho špajzu, více se pak dočtete v aktuálním čísle časopisu Blesk pro ženy.

  • Lékárnička ze špajzu

    Zdraví
    Autor: Shutterstock.com
    Spoustu zdravotních problémů můžete vyřešit nebo alespoň omezit sama, bez pomoci léků proti bolesti a přípravkům na lékařský předpis. Východní kultury považují některé přírodní produkty a jídla za léčivé už odpradávna. Tisíce let s jejich pomocí léčí nejrůznější potíže od alergií a oslabené imunity až po nespavost, astma, aterosklerózu nebo dokonce rakovinu. Například v Číně a Jižní Korei si můžete zajít do restaurace, kde mají jídelní lístek sestavený výhradně z léčivých jídel. Víte, jak vám může pomoci kefír, grapefruit nebo sušené ovoce?
  • Kefír


    kefír
    Autor: Shutterstock.com
    Kvašený mléčný nápoj původem z Tibetu a kavkazských hor se připravuje z kravského, kozího nebo ovčího mléka a kefírového zrna (tibetská houba). Doma vyrobený kefír (z kefírové kultury) obsahuje až 10x více probiotických látek než kupovaný, protože se nepasterizuje teplem. A na rozdíl od kefíru z obchodu je v něm také asi jedno procento alkoholu. Pravidelným popíjením snižujete hladinu cholesterolu v krvi, zabraňujete vzniku nádorů v tlustém střevě a posilujete imunitu.
  • Bezinková šťáva


    Bezinková šťáva
    Autor: Shutterstock.com
    Nejlépe samozřejmě chutná ta připravená doma. Ale kvalitní seženete už dnes i v obchodech. Plně vyzrálý černý bez je doslova vitaminovou bombou, která má příznivý vliv hlavně na vaši imunitu. Působí antiskleroticky, příznivě ovlivňuje srdce a cévy a regeneruje jaterní buňky. Ale pozor! Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování ale tyto negativní účinky už nehrozí. Recepty na domácí šťávu najdete na internetu.
  • Sušené švestky


    sušené švestky
    Autor: Shutterstock.com
    V poslední době jsou trochu neprávem opomíjenou pochoutkou, přitom dělají našemu tělu tak dobře! Najdete v nich hodně beta-karotenu, který chrání buňky před poškozením a draslíku, který je nutný pro zdravé kosti a udržení normálního krevního tlaku. Jsou skvělé při prevenci řady onemocnění, např. aterosklerózy, onemocnění srdce u diabetiků, nádorů tlustého střeva a při snižování stupně závažnosti některých zánětlivých stavů. Dejte si k snídani sušené švestky s jogurtem nebo ovesnou kaší, uděláte dobře vašim střevům a zažívání
  • Lněný olej


    Lněný olej
    Autor: Shutterstock.com
    Stačí jedna nebo dvě lžičky denně a váš metabolismus pojede na plný plyn a postará se o bezproblémové trávení a látkovou výměnu. Tento vzácný olej je údajně spolehlivým prostředkem proti vzniku nádorového bujení v těle. Pomáhá také při potížích se srdcem a zmírňuje průběh srdečně-cévních onemocnění. Uleví vám při bolestivém zánětu žil i při křečových žilách a pocitu těžkých nohou. Použijte ho za studena, tepelnou úpravou ztrácí své vzácné látky. Dopřejte si ho v salátu, pomazánce nebo jím přelejte pečené brambory či rybu.
  • Grapefruity


    grepfruit
    Autor: Shutterstock.com
    Nepatří zrovna mezi nejoblíbenější ovoce a může za to hlavně vysoký obsah chininu, který způsobuje jeho nahořklou chuť. Málokdo však ví, že chinin je účinnou látkou při chřipkových onemocněních. Když k tomu přidáte ještě vysoký obsah vitaminu C, zjistíte, že grapefruitová šťáva je ideální při léčbě nachlazení. Grapefruit obsahuje také velké množství kyseliny listové, vitaminu E a železa, červené a růžové odrůdy i hodně lykopenu, který má silné protirakovinové vlastnosti. Grapefruitová šťáva je účinnou zbraní při odstraňování přebytečného vápníku z těla, což zaujme zejména ty z vás, které trápí artritida.
  • Med


    med
    Autor: Shutterstock.com
    Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje krevní tlak. Dokáže povzbudit činnost střev při chronické zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u neinfekčních průjmů. Dextriny obsažené v medu hojí poraněnou sliznici, a proto se používá při vředové chorobě žaludku, dvanácterníku nebo sliznice tlustého střeva. Dejte si každé ráno nalačno lžičku lučního nebo lesního medu, slaďte si s ním čaj i kávu, použijte ho k zábalům i inhalaci.
  • Nakládaná červená řepa


    nakládaná řepa
    Autor: Shutterstock.com
    Jde o jednu z nejléčivějších potravin vůbec. Díky vysokému obsahu křemíku má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus, vyživuje nervy, podporuje krvetvorbu a zpomaluje stárnutí. Mezi další látky, které červená řepa obsahuje, patří kyselina listová. Ta pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Velké množství vlákniny zajišťuje zdravé trávení a pomáhá správné činnosti jater a žlučníku. Pro svou schopnost likvidovat volné radikály je řepa doporučována jako prevence proti rakovině.

Autor: sim
Diskuse ke článku
.