Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

7 věcí, které zpomalují metabolismus: Tohle je důvod, proč nehubnete

  • Jsou věcí, které brání rychlému hubnutí a je třeba je odstranit.
    27. února 2014 | 06:00

    Chtěli byste zhubnout, ale nejde vám to tak, jak si přejete? Chyba je možná v tom, že si nevědomky sami zpomalujete metabolismus a tak se tukových zásob nemůžete zbavit. Máme pro vás 7 věcí, kterých se vyvarovat, pokud chcete svoje spalování opět nastartovat.

  • Vynecháváte jídlo


    Dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Jakmile vám v těle začnou chybět bílkoviny a živiny, váš metabolismus najede na úsporný režim, během kterého pracuje jen tak, aby se neřeklo. A to je důvod, proč začnete tloustnout. Zapomeňte proto na nějaké hladovění či půsty a dodržujte pravidelný jídelníček, jinak do plavek letos rozhodně nezhubnete.
  • Sedavé zaměstnání


    Okusování tužky není pro vaše zuby nic zdravého.
    Autor: Shutterstock.com
    Sedíte celý den v kanceláři a jediný pohyb, který děláte je klikání myší? Tak to pro vás máme špatnou zprávu. Sedavé zaměstnání totiž zpomaluje metabolismus, a tedy brání hubnutí. Abyste za nějaký čas nevypadali jako koule a vaše spalování neběželo na úsporný režim, měli byste se každou hodinu alespoň na pár minut vydat na procházku. Stačí, když si dojdete do kuchyňky, vyjdete pár schodů nebo budete alespoň během telefonování popocházet sem a tam. Každý den byste si pak měli dopřát alespoň 30 minut pohybu, aby se vaše tělo rozhýbalo a mohlo fungovat.
  • Nedostatek spánku


    Zimní únava
    Autor: Shutterstock.com
    Nedostatek spánku má nepříznivý vliv na vaše tukové zásoby. Spíte-li méně než 7 hodin denně, můžete si být jisti, že vaše tukové buňky se s radostí více a více rozrůstají. Je to tím, že během nočního spánku, ano ten odpolední se do spánkového hubnoucího režimu nepočítá, tělo produkuje inzulín, hormon jež reguluje tělesnou energii. Když tedy málo spíte, snižujete hladinu tohoto hormonu až o 30%, tím se zvyšuje vaše chuť na sladké a problém s linií je na světě. Jestli tedy chcete hubnout, hybaj večer do postele a spát.
  • Menstruační cyklus


    Menstruace někdy bolí, ulevit od bolestí může sex
    Autor: Shutterstock.com
    Bohužel během období menstruace je náš metabolismus zpomalen natolik, že se nemůžeme divit přibývajícím tukovým zásobám. Tělo totiž během této doby přichází o velké množství železa a minerálů, které napomáhají dopravení kyslíku do svalů. Chcete-li tento jev odvrátit a nepřibírat během periody jako kynutá buchta, dejte si pořádnou porci špenátu, fazolí, hovězího masa rozinek nebo si v lékárně pořiďte potravinové doplňky s obsahem železa.
  • Více jak sklenka alkoholu denně


    Tenhle koktejl zvládnete jako nic a ještě vám bude chutnat
    Autor: shutterstock
    „Víno je zdravé“, tuhle poučku si říká každý, kdo má tenhle mok rád, jenže ani víno, ani pivo a o tvrdém alkoholu nemluvě, nejsou nic moc pro naše spalování.  Pokud si totiž dáte více než jednu sklenku alkoholu denně, jeho odbourávání vysílí vaše tělo natolik, že už mu nezbudou síly na to, aby se zbavovalo kalorií, které v alkoholu jsou. Poučka tedy zní, všeho s mírou s alkoholem spíše pod míru.
  • Dehydratace


    Dodržování pitného režimu vám zajistí energii a krásný vzhled.
    Autor: Shutterstock
    Nemůžeme zapomenout na jednoho z největších zpomalovačů metabolismu, na dehydrataci. Pokud denně vypijete méně než 12 sklenic vody, ředěných ovocných a zeleninových šťáv nebo bylinných čajů, koledujete si nejen o zdravotní potíže, ale také o větší konfekční velikost.
  • Nedostatek vápníku


    Mléko je v těhotenství velice důležité a to nejen pro samotný vývoj plodu, ale také pro pozdější růst a také inteligenci dítěte.
    Autor: Shutterstock.com
    Věděli jste, že čím více vápníku zkonzumujete, tím více tuku spálíte? Pokud tedy ve vašem jídelníčku úplně chybí mléčné výrobky, listová zelenina, rybí maso nebo jiné potraviny bohaté na vápník, váš metabolismus se nemůže rozběhnout rychle ani kdybyste jej na kolenou prosili.

Diskuse ke článku
.