Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zatočte s nafouklým břichem! Známe 8 nejčastějších příčin

21. února 2014 | 06:00

Také míváte pocit, že máte místo břicha balón? Přitom nejste těhotná, ani jste nepřibrala, ale své oblíbené džíny zkrátka nedopnete. Tak co se to sakra děje? Tady jsou nejčastější příčiny...

Pocit nafouknutého břicha je nejčastěji spojen s nadýmáním a plynatostí. A to může být často i dost bolestivé. Břicho je nafouklé a zároveň tvrdé. Viníkem je skladba stravy. Některá jídla nám prostě nesvědčí nebo obsahují látky, během jejichž trávení se uvolňují plyny. Ty pak mají za následek nepříjemné pocity a také to, že ani při největší snaze nedopneme kalhoty.

Pozor i na to, když se po skončení diety nebo půstu vrátíte ihned k těžkému jídlu. Odnesete to nepříjemně nafouklým břichem. Pomoci mohou bylinky (ty vhodné najdete ve fotogalerii), ale hlavně je dobré dopřát si ještě jeden či dva dny jen lehké jídlo nebo potraviny, které vám naopak pomohou projíst se k plochému břichu! Které to jsou zjistíte ve videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Jiří Sládeček / BPŽ

PMS a kvasinky

Kromě náladovosti a nepříjemného tlaku v prsou má premenstruační syndrom za vinu často také pocit opuchlosti, především nafouklého břicha, spojený se zadržováním tekutin. Nafouklé břicho obvykle s příchodem menstruace splaskne a změkne, takže s tímto bohužel nic moc nenaděláte.

Dalším viníkem ale mohou být kvasinky přemnožené ve střevech. K tomu často dochází například po dlouhé terapii antibiotiky, kdy dojde k oslabení střevní mikoflóry a kvasinky začnou bujet. V tomto případě se nafouklé břicho objeví vždy ve chvíli, kdy sníme nějaké jídle ve kterém bylo hodně jednoduchých sacharidů.

Zbavit se kvasinek je často dlouhý boj a chce to celkovou změnu životního stylu. Důležité je úprava stravy, drží se tzv. protikvasinková dieta.Je jednou z nejčastějších příčin bolestí břicha. Jedná se o onemocnění tlustého střeva. Jde vlastně o dlouhodobou poruchu funkce vyprazdňování.

Dalším důvodem jsou nejrůznější problémy s vyprazdňováním stolice. Provázejí je bolesti břicha, nadýmání, nucení na stolici (hlavně ráno), zácpa nebo průjmy. Průjmy a zácpy se mohou střídat.

Celiakie

Bolesti břicha, hubnutí, průjem, zácpa, únava, chudokrevnost a dokonce i potraty, to všechno mohou být také příznaky celiakie, autoimunitního onemocnění způsobeného nesnášenlivostí lepku (glutenu). Jde o onemocnění střev, které je v naší populaci relativně rozšířené.

Celiakie je poměrně záludná nemoc a mnoho lidí ani neví, že ji má. K lékaři je většinou doženou až nepříjemné příznaky. Těmi typickými jsou průjem, plynatost, křeče, bolest břicha, pokles hmotnosti nebo únava. Tato porucha se může projevit kdykoliv, v dětství i v dospělosti a může mít různé projevy.

Stres a neurózy

Psychický stres může změnit motorickou funkci střeva a i u zdravých osob tak vyvolat jeho zvýšenou pohyblivost. Stres tyto problémy nejen vyvolává, ale také udržuje a dále zhoršuje.

Střevní neuróza se vyznačuje nutkáním na stolici, nepravidelným vyprazdňováním a často také kolikovitými bolestmi břicha, přičemž tyto problémy se projevují nejméně tři měsíce v roce. Výjimečné nejsou ani žaludeční nevolnosti, zvracení, hlen ve stolici či pálení žáhy. Mezi lékařsky méně závažné jevy je možné zařadit nadýmání, větry, říhání, zápach z úst, pocit sytosti či kručení nebo "škrundání" v břiše.

Potravinové alergie

Potravinové alergie jsou v Česku stále rozšířenější. Narůstá počet lidí, kterým vadí exotické potraviny jako kiwi, ananas, sója nebo mořské plody. Dokonce se objevují i tzv. zkřížené alergie, kdy pacientovi současně vadí pyly a nějaká potravina.

Mnoho lidí si myslí, že se potravinová alergie projevuje zejména na kůži, například vyrážkou. Ve skutečnosti je tomu úplně jinak. Mezi nejčastější alergické reakce patří právě projevy v zažívacím traktu - křečovité bolesti v břiše a průjmy.

Rakovina vaječníků

V poslední řadě mohou být časté a nevysvětlitelné bolesti břicha způsobeny bohužel i nádorovým onemocněním. Rakovina vaječníků patří k rychle rostoucím a šířícím se nádorům, proto má včasná diagnóza zásadní význam pro další osud pacientky.

Vědci zaznamenali, že u 44 % pacientek s ovariálním karcinomem se vyskytuje tato trojice příznaků: nadýmání, zvětšení objemu břicha a změna frekvence močení. A provedené lékařské výzkumy potvrzují, že 30 % žen, u nichž byl později diagnostikován ovariální karcinom, navštívilo lékaře pro velmi obtěžující bolesti břicha, nadýmání, zácpu nebo časté močení.