Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 věcí, které dělají vaše zdravější kamarádky jinak

Co dělají vaše zdravější kamarádky jinak a vezmete si z toho ponaučení?
12. února 2014 | 06:00

Na vašem zdraví se podílí spousta faktorů, samozřejmě je to vaše genetická výbava, to jakým stylem jste odolná vůči chorobám a vlivům prostředí, pak také socioekonomický faktor, který ovlivňuje váš přístup ke kvalitní péči a zdravějšímu životnímu stylu. Pokud jste obtěžkána dědičnou chorobou, pak bude vaše cesta k úspěchu trochu trnitější, ale nic není nemožné.


Rozhodně je otázkou, co je zdravé a co ne a spousta věcí je velice individuálních. Ovšem bylo prokázáno, že některé modely chování a zvyků, které mají bez výhrad velký vliv na ženské tělo i mysl. Vaše kamarádky už to vědí, tak se přidejte, tady je deset věcí, které vám pomohou dosáhnout lepší fyzické i psychické kondice.

Pěstujte přátelství
Loni v listopadu byla zveřejněna studia, která dokazovala, že ženy, které onemocněly s karcinomem v prsu a neměly žádné nebo mizivé zázemí bez přátel a podpory, mají mnohem vyšší úmrtnost na toto onemocnění. Stejně tak jako ženy s rakovinou vaječníků, které měly velkou podporu v přátelích, trpěly mnohem slabší a méně agresivní formou. A konečně poslední studie dokazuje, že přátelství vede u žen k dlouhověkosti.

Berte zdraví vážně
Vědci potvrzují, že co se týče poslušnosti v souvislosti s medicínou, užíváním léků nebo preventivních prohlídek, jsou ženy mnohem horší než muži. V jistém dotazníku se zjistilo, že celá třetina žen přestala užívat své léky dříve, než měla a to ať už z finančních důvodů nebo zapomnětlivosti. Zdravé ženy chápou veškerá rizika a podle toho se také chovají.

...
Autor: Shutterstock

Dávejte spánku přednost
Seznam toho, proč je spánek zdravý, je stejně dlouhý jako pestrý, ale to nejdůležitější je, že je to základní lidská potřeba. Pokud spíte kvalitním spánkem jen párkrát do měsíce, je to chyba. Aby vaše tělo i mysl, načerpalo potřebnou sílu, musíte pořádně odpočívat. Kvalitním spánkem se samozřejmě myslí nepřerušovaný odpočinek.

Skvělý sex pro vaše zdraví
Sex není jen pro potěšení nebo plození dětí. Je vědecky dokázáno, že posiluje imunitní systém, snižuje krevní tlak a pomáhá posilovat svaly pánevního dna, tudíž díky němu předcházíte tolik nepříjemnému úniku moči. Jiná studie zase prokazuje, že díky orgasmu se lépe prokrvuje náš mozek a tím pádem se zlepšuje jeho funkčnost.

Vše jen bezpečně
Samozřejmě zdravé ženy vědí, že pokud chtějí provozovat sex, musí používat ochranu. Ač se o tom již tolik nemluví, nebezpečí pohlavních chorob číhá na každém rohu. Proto si nezahrávejte, a pokud chcete žít aktivním sexuálním životem a nemáte stálého partnera, který je již po této stránce prověřený, pak je kondom váš nejlepší kamarád.

Najděte si cvičení, které vám vyhovuje
Jistě tady bude další bod, který pravděpodobně už sama dobře víte, tedy že bez cvičení to nejde. Cvičením se zvyšuje vaše odolnost a fyzička a čím déle na ni budete pracovat, tím více vám bude vaše tělo vděčné a prodloužíte tak jeho trvanlivost. Ovšem je dobré, když cvičíte s radostí, proto je důležité najít si ten druh pohybu, který vám bude maximálně vyhovovat.

Jezte přiměřeně svému věku
Jak zdravě jíst je a bude otázkou do pranice, ale i přesto se většinou odborníci shodnou na jedné věci, je dobré jíst hodně zeleniny, ovoce a vlákniny. Ženy, které jsou těhotné nebo těhotenství plánují, by se také podle toho měly stravovat a v pozdním věku, by se zase měly zaměřit na jídla bohatá na vápník. Jste to, co jíte, tak na to nezapomínejte.

...
Autor: Shutterstock

Dávejte si pozor na množství alkoholu
Dle výpočtů by neměla žena vypít víc než tři alkoholické nápoje denně a ne víc než sedm týdně. Alkohol působí na ženy jinak než na muže. Jeho účinky jsou mnohem silnější a mohou mít opravdu vážný dosah na zdraví ženy.

Používejte opalovací krémy a nikdy nechoďte do solárka
Můžete se zeptat jakéhokoli dermatologa, jaký je jeho nejúčinnější typ proti stárnutí a on vám řekne, že je to opalovací krém. Není to jen efekt proti stárnutí, ale kožní melanomy postihují už i mladé ženy, proto pozor na sluneční parsky.

Meditace
Tělo a mysl jsou neuvěřitelným způsobem propojeni, pokud se poddáte stresu a nebudete dostatečně meditovat, je dost pravděpodobné, že se dostaví následky. Meditace mohou mít všechny možné různé formy. Nepodceňujte ji.