Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Máte horečku? Dejte na babské rady!

  • Období nepříjemných nachlazení a chřipek už je zase tady...
    11. února 2014 | 09:05

    Polykáte prášky už ve chvíli, kdy máte sotva trochu zvýšenou teplotu – o horečce ještě nemůže být ani řeč? Nehuntujte si zbytečně tělo chemickými medikamenty, zkuste osvědčené lidové recepty. Naše prababičky dobře věděly, co na teplotu platí.

  • Horečka tělo ozdravuje


    444650:gallery:true:trueKdyž dostaneme teplotu a posléze horečku, znamená to, že se v našem těle něco děje, že je napadeno bacily, viry, důvodů můžou být desítky. Každopádně se zvýšením tělesného tepla organizmus brání nějakému vetřelci a při teplotě pracuje celý imunitní systém daleko lépe. Proto bychom chvíli měli „trpět“ a horečkou nechat tělo čistit. Srážet jí je třeba od 38,5 stupňů Celsia. Jde to i bez léků. Jak?
  • Osvědčená je vlažná sprcha

    Voda, ve které jste se právě koupali zrovna nevoněla a na kůži vám zůstaly zelené částečky? Pak pospíchejte pod sprchu.
    Autor: scom
    Míníme opravdu vlažnou, ne studenou. Vodu na sebe začněte pouštět teplejší, pak přidávejte chladnou, vždy začínejte od nohou, tedy dál od srdce. Vlažná sprcha je praktičtější a méně náročná než často užívaný studený zábal v prostěradle nebo ručníku.

    Rady jak snížíte horečku u dětí najdete na mojezdravi.cz.

  • Dejte si nohy do odvaru

    Pátek - čas na pedikúru
    Autor: Dušan Křístek
    Jakého? Z dubové kúry. Připravíte ho tak, že do většího hrnce nalijete čtyři litry vody a přidáte hrst dubové kúry a k tomu dvě polévkové lžíce soli. Vaříte deset minut. Když odvar trochu vychladne, nalijte jej do lavóru a koupejte si v něm tak 20 minut nohy.
  • Zábal z mouky

    těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Zamíchejte těsto z žitné mouky (asi ½ hrnku) a vody v takové konzistenci, aby se dalo dobře rozetřít na nějakou bavlněnou látku, šátek, ručník nebo starší dětskou plenu. Pak si do toho zabalte obě nohy až po kotníky a zápěstí obou rukou. Než těstíčko vyschne, horečka většinou úplně zmizí. Vtip je v tom, abyste v době viróz měly doma aspoň jedno balení žitné mouky, která se většinou úplně běžně nepoužívá.
  • Tvaroh žere horkost

    Abyste měly hezké nohy, můžete na ně nejlépe na noc použít nejrůznější zábaly.
    Autor: profimedia.cz
    Na čelo, na chodidla a na předloktí natřete v silné vrstvě tvaroh. Měl by horkost rychle vytáhnout. Někdo tvaroh natlačí do gázy (nebo tenkého bavlněného šátku) a tu pak na jmenovaná místa přikládá, aby se tvarohový zábal dal použít několikrát. Vždy je ale potřeba jej po zahřátí dát aspoň na 20 minut do chladničky.
  • Octové ponožky

    ponožky v posteli
    Autor: Shutterstock.com
    Dejte si nohy do octových ponožek. Vyberte si nějaké vlněné nebo silnější bavlněné a namočte je do roztoku ze šesti lžic octa a půl litru vody. Vyždímejte je, navlékněte na nohy a lehněte si do postele (dejte si pod nohy nějaký igelit nebo silný ručník). Po dvaceti minutách vyměňte.
  • Měsíčkový nátěr

    Chřipku nepodceňujte a poctivě ji vyležte
    Autor: profimedia.cz
    Jestli doma máte měsíčkovou mastičku, natírejte si ji po půlhodině na lýtka. Než dáte další vrstvu, tu předchozí setřete vlhkým, studeným hadříkem nebo žínkou. I tato vychytávka snižuje horečku.

Autor: sia
Klíčová slova:  horečka, zdraví, babské rady, teplota
Diskuse ke článku
.