Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nová studie: Pijáci kávy se dožívají delšího života

Kávu pije mnoho z nás. Ale víte, co pijete?
3. února 2014 | 14:00

Každý den se vypijí miliony kávových hrnečků s tímto černým nápojem, vychází zhruba dva šálky kávy na dospělou osobu. Jsou pro vás zdraví škodlivé nebo vám naopak prodlužují život?


Nová studie dokazuje
Spousta lidí se nechá nachytat do klasické pasti, kterou konzumace kávy představuje, a tou je spojení černého moku s nikotinem a cukrem. V žádném případě to není zaručený recept na energii, ba naopak, spíše má na starosti příbytek váhy, snížení energie a úzkosti.

Vědci se rozhodli, že účinek kávy na lidské zdraví detailně prozkoumají. Na velkém vzorku přes čtyřistatisíc lidí zkoumali, zda konzumenti kávy žijí déle. Ano, je to pravda, ale platí jen pro ty, kdo pijí kávu bez cukru a bez cigaret. Neznamená také, že čím více tím lépe.

Káva, cukrovka a váha
Co se cukrovky týče, je již nasbíráno dostatečné množství materiálu na to, aby se mohlo s klidem prohlásit, že pití kávy snižuje riziko onemocnění. Kofein má prý dobrý vliv na buňky produkující inzulín. Ovšem pokud si ke kafíčku dáváte rádi koláč nebo croissant, tak najednou je všechno obráceně. Lidé, kteří si tedy rádi dopřávají tuhle kombinaci, trojnásobně zvyšují hladinu cukru a citlivosti na inzulín a hormon kontrolující hladinu cukru v krvi klesla na polovinu. Kombinace vysokého cukru v krvi a snížení funkce inzulínu jsou ideálním receptem na zvýšení rizika cukrovky a nabírání váhy, protože přebytečná glukóza z cukru se ukládá do tuku.

Je vám jedno, čím si sladíte nápoje? Pokud si chcete udržet figuru, cukru byste se měli zcela vyhnout.
Autor: profimedia.cz

Káva a rakovina
Proběhlo již mnoho studií, které se zabývaly vlivem pití kávy na rakovinu, ale v podstatě žádná nedokázala, že by tam byla jakákoli spojitost. Existuje ale například studie zabývající se rakovinou prostaty, která tvrdí, že šest šálků kávy u mužů riziko opravdu sníží.

Na druhou stranu u žen, může pití více než čtyř šálků denně způsobit onemocnění prsou, které ovšem není zhoubného charakteru.

Altzheimer
Podobné pokusy byly také provedeny při zkoumání vlivu kávy na Alzheimerovu chorobu. Káva totiž způsobuje zvýšení hladiny homocysteinu, který je úzce spjat se zvyšováním rizika onemocnění Alzheimerovou chorobou. Ovšem prameny se ve svých závěrech dost liší, takže není jisté, zda je mezi Alzeheimrem a pitím kávy propojení.

Závěr
Odborníci se tedy shodují, že pokud už se nemůžete vystříhat pití kávy, tak ho pijte samotné, bez cukru a bez sladkého či slaného pečiva, nejlépe třicet minut před jídlem. Nejlépe to s množstvím nepřehánět a dávat si maximálně dva šálky denně.