Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

4 tipy, jak se vyhnout chřipce? Větrejte a správně si myjte ruce!

  • Nenechte se skolit chřipkou, stačí tak málo, abyste se virům ubránili.
    29. ledna 2014 | 08:00

    S klesajícími teplotami a naopak zvyšujícími se stupni na teploměru v domácnostech a kancelářích, začíná čím dál tím více lidí posmrkávat, pokašlávat a vůbec kolem sebe šířit viry. Jak ale právě sebe udržet zdravými a fit? Máme pro vás čtyři tipy, jejichž dodržováním snížíte riziko nákazy chřipkou.

  • Hygiena


    Autor: profimedia.cz, www.zloutenky.cz
    V tomto období se opravdu vyplatí být posedlí hygienou a mít u sebe vždy antibakteriální gel nebo mýdlo. Podle lékařských studií dokáže pravidelné mytí rukou snížit riziko onemocnění téměř o polovinu. Ruce byste si podle lékařů měli mýt minimálně 5x denně, ale ještě lépe po každém použití společné toalety, hromadné dopravy, po nákupu v obchodě, ale také po použití kliky ve veřejných prostorách apod. Právě zde je totiž největší riziko nákazy. Mytí rukou prodlužte z průměrných 6 vteřin na minimálně 20, mýdlo nanášejte mimo proud tekoucí vody, důkladně namydlete mezi prsty, několik vteřin třete a pak teprve opláchněte. K otření rukou nepoužívejte společné ručníky, ale raději použijte ty papírové.

  • Jídelníček a pitný režim


    Autor: shutterstoclk
    Pokud nechcete, aby vás nemoc skolila, zařaďte do svého jídelníčku dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Vaše tělo potřebuje dostatek vitamínu C a ostatních stopových prvků, aby se mohlo infekcím bránit. Důležitý je pravidelný pitný režim, který by měl sestávat z teplých, ale ne horkých, bylinných čajů, čisté vody pokojové teploty a stejně tak vlažných ředěných džusů. Příliš vychlazené nebo naopak horké nápoje přivozují organismu šok. A proč je pitný režim tak důležitý? Tekutiny ředí vznikající hleny, ty se snáze dostávají z těla a s nimi i bakterie a viry způsobující záněty.

  • Čerstvý vzduch


    Autor: profimedia.cz
    Vyhýbejte se nevětraným místnostem, kde se shromažďují viry a bakterie a hrozí riziko nákazy. Místnost, ve které trávíte čas, byste měli minimálně dvakrát za den krátce, ale intenzivně vyvětrat, stačí pět minut a bakterie budou i s vydýchaným vzduchem pryč. Rozhodně ale neseďte v průvanu, nic se nemá přehánět a posedávání v chladném prostředí by vám na zdraví rozhodně nepřidalo. Právě ve chvíli, kdy jste ohroženi nákazou, je důležité udržovat ruce a nohy v teple, ale na druhou stranu zabraňte přehřátí těla, které vede k pocení, které by nakonec mohlo být příčinou nachlazení. Investujte do kvalitních funkčních materiálů, které dokáží odvádět pot a přitom udržovat teplo.

  • Odpočívejte a relaxujte


    Autor: shutterstock.com
    Odborníci se shodují na tom, že dostatečné množství spánku a také relaxace, vede ke snížení rizika onemocnění. Tělo se pak rychleji regeneruje a imunitní systém lépe funguje. Zajděte si proto na jógu, meditujte snažte se snížit svůj stres.

Klíčová slova:  zdraví, chřipka, nachlazení, jak neonemocnět
Diskuse ke článku
.