Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Umělý spánek: Probudila se z něj Záhrobská i Viewegh

  • I Michal Viewegh i Šárka Záhrobská museli být uvedeni do umělého spánku.
    29. ledna 2014 | 14:40

    Zhruba měsíc strávil slavný závodník formule 1 Michael Schumacher v umělém spánku, po té, co si na lyžích vážně poranil mozek. Právě v těchto dnech se jej lékaři rozhodli probrat, není však jisté, jak se bude jeho zdravotní stav dále vyvíjet. Do umělého spánku museli být po náročných operacích uvedeny i další známé osobnosti, ať už ze světa sportu či filmu.

  • Co je to vlastně umělý spánek


    Umělý spánek
    Autor: Shutterstock.com
    Jedná se o hluboký útlum za pomoci léků, který je využíván u pacientů s poškozením mozku nebo po komplikovaných operacích, proto aby pacient mohl lépe přijímat léčbu. Lékaři se jím snaží maximálně utlumit činnost centrálního nervového systému, snížit rychlost metabolismu, ale také chránit mozek před dalším poškozením a vytvořit optimální podmínky pro zotavení. Riziko takového útlumu vědomí jsou u několikadenních intervalů minimální, postupem času se ale podle odborníků zvětšují.

  • Lyžařka Šárka Strachová (Záhrobská)


    Šárka Záhrobská - lyžařka
    Autor: archiv Blesku
    Bronzová medailistka z olympijských her ve Vancouveru, Šárka Strachová, dříve Záhrobská (28), musela v roce 2012 znenadání přerušit svou nastartovanou kariéru. Do nemocnice ji tehdy odvezla rychlá záchranná služba a diagnostikován jí byl nezhoubný nádor na mozku. Ihned po operaci byla úspěšná alpská lyžařka uvedena na 5 dní do umělého spánku. Když jí lékaři probouzeli, měla prý známá lyžařka hned dobrou náladu. Dodneška si vzpomíná na to, co se jí zdálo v tomto stavu „Zdálo se mi toho hodně, spíš to ale bylo blouznění. Když mě probouzeli a ptali se, co je za měsíc, říkal jsem, že červen, ale už byl červenec. Chvilku trvalo, než jsem se zorientovala, co se děje, nebylo to příjemné.“

  • Spisovatel Michal Viewegh


    Spisovatele Michala Viewegha odvezla sanitka do nemocnice s podezřením na infarkt.
    Autor: Profimedia.cz
    Rok 2012 byl těžký i pro nejúspěšnějšího českého spisovatele Michala Viewegha (51). I on byl uveden do umělého spánku, poté co prodělal více jak 4 hodinovou operaci prasklé srdeční aorty a po ní nastaly komplikace. Naštěstí nemusel být v umělém spánku udržován příliš dlouho, i když v té době byl jeho zdravotní stav ještě velice vážný.

  • Kameraman Miroslav Ondříček


    512804:gallery:true:trueI slavný český kameraman Miroslav Ondříček (79) musel být před několika lety kvůli zdravotním komplikacím uveden do umělého spánku. Několik dní ve vegetativním stavu strávil po náročné operaci srdce, po které mu musel být dokonce na nějakou dobu, nechán hrudník otevřený. I tohoto dvorního kameramana oscarového režiséra Miloše Formana, naštěstí dopadlo vše dobře.
  • Skokan na lyžích Jan Mazoch


    Jan Mazoch
    Autor: Profimedia.cz
    Také skokan Jan Mazoch (28) musel být po jednom nevydařeném skoku na lyžích uveden na několik dní do umělého spánku. Podle lékařů se tak mohlo tělo lépe regenerovat, což bylo pro zraněného sportovce zásadní. Z tohoto stavu si Jan Mazoch prý nic nepamatuje, stejně tak si nevybavuje ani chvíli, kdy jej lékaři probudili.

Diskuse ke článku
.