Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

8 potravin proti nachlazení: Dopřejte si krůtu nebo čokoládu

  • Fotogalerie

    2 fotografie

    23. ledna 2014 | 06:00

    Cítíte, že na vás něco leze? Zabojujte s nemocí pomocí dobrého jídla, které je plné vitamínů. Tady je 8 potravin, které by vám v období chřipek neměly chybět v kuchyni.

  • Tučné ryby


    Losos
    Autor: Shutterstock.com
    Tučné ryby, jako je losos, tuňák nebo makrela, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty pomáhají snižovat záněty v těle a tím obnovují funkci imunitního systému.
  • Česnek


    ...
    Autor: Shutterstock
    Raději než ten čínský, vybírejte česnek český a připlaťte si za něj. Věřte, že tahle investice se vyplatí. Česnek obsahuje allicin, sloučeni, která produkuje antioxidanty, které bojují s volnými radikály v těle. Studie z roku 2001 prokázaly, že lidé, kteří po celé zimní období jedli pravidelně jeden stroužek česneku denně, nebyli tolik nemocní a cítili se lépe, než ostatní. Pokud se ale necítíte na to, abyste chroupali česnek, zajděte si do lékárny pro některý z potravinových doplňků.
  • Anýzová semena


    anýz
    Autor: Shutterstock.com
    Semena s příchutí lékořice mají antibakteriální vlastnosti, dokáží zmírnit kašel a zlepšit průchodnost dýchacích cest. Připravte si z nich čaj, přidejte je nadrcená do pokrmů nebo jej přidejte do mléka a povařte.

    Recept na anýzový lék:
    1 šálek anýzových semen
    1 šálek horké vody
    1 prolisovaný stroužek česneku
    špetka skořice
    Všechny ingredience zalijte horkou vodou a nechte 15 minut vylouhovat, pak sceďte a oslaďte cukrem nebo medem.

  • Citrusové plody


    Pomerančovou kůru rozhodně nevyhazujte do koše!
    Autor: Shutterstock
    Je starou známou pravdou, že citrusy obsahující vitamín C, jsou ideálním bojovníkem proti nachlazení. Pomeranče, citrony a grepy, byste si v hojném množství měli dopřát ihned, jakmile pocítíte, že na vás něco leze. Pokud se jimi totiž zásobujete na začátku onemocnění, snížíte délku jeho trvání nebo jej dokonce úplně přemůžete. Jen pozor na přidávání citronu do horkého čaje, tím byste všechny vitamíny zcela zahubili. Odborníci radí nechat čaj nejprve pár minut louhovat a teprve potom přidat citron a med a hlavně, uzavřít nádobu pokličkou, aby ani jedna účinná látka nevyprchala.
  • Jogurty a kefír


    Jogurt
    Autor: Shutterstock.com
    Je častým omylem, že by se v době nachlazení neměly konzumovat mléčné výrobky. Důležité je jen to, vybírat si správné a opravdu zdravé. Ideální jsou kefíry a jogurty se živými kulturami, které podporují činnost trávicího systému a zabraňují tak infekcím ve střevech. Probiotika v nich obsažená navíc pomáhají při infekcích horních cest dýchacích.
  • Červená paprika


    Dietní semafor
    Autor: profimedia.cz
    Červená paprika obsahuje stejně jako citrusové plody, velké množství vitamínu C, v průměru asi 150 mg, což je o polovinu více, než má oranžová a žlutá paprika. Jste-li nachlazení, měla by vaše denní dávka vitamínu C být asi 400-500 mg, což skvěle vyřeší například zeleninový salát se zálivkou z citronové šťávy.
  • Krůtí prsa bez kůže


    krůtí maso
    Autor: Shutterstock.com
    Krůtí maso je plné proteinů, které jsou účinnými bojovníky proti nachlazení a chřipce. Bílkoviny jsou stavebním kamenem pro svalovou hmotu, ale dokáží také bojovat proti bujícím infekcím v těle.
  • Tmavá čokoláda


    ...
    Autor: Shutterstock
    Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je nejen skvělým antioxidantem, ale také obsahuje mnoho důležitých látek. Má vysoký obsah zinku, který reguluje metabolizmus cukrů v krvi, odbourává jedovaté kadmium, které se nachází například v cigaretovém kouři a také dokáže bojovat s nachlazením. Podle jedné lékařské studie lidé, „dopující“ se každé 2 hodiny dávkou zinku, byli méně nemocní a když už onemocněli, průběh jejich nemoci trval kratší dobu.

Klíčová slova:  zdraví, nachlazení, chřipka
Diskuse ke článku
.