8 potravin proti nachlazení: Dopřejte si krůtu nebo čokoládu
Cítíte, že na vás něco leze? Zabojujte s nemocí pomocí dobrého jídla, které je plné vitamínů. Tady je 8 potravin, které by vám v období chřipek neměly chybět v kuchyni.
Tučné ryby
Tučné ryby, jako je losos, tuňák nebo makrela, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty pomáhají snižovat záněty v těle a tím obnovují funkci imunitního systému.
LososAutor: Shutterstock.comČesnek
Raději než ten čínský, vybírejte česnek český a připlaťte si za něj. Věřte, že tahle investice se vyplatí. Česnek obsahuje allicin, sloučeni, která produkuje antioxidanty, které bojují s volnými radikály v těle. Studie z roku 2001 prokázaly, že lidé, kteří po celé zimní období jedli pravidelně jeden stroužek česneku denně, nebyli tolik nemocní a cítili se lépe, než ostatní. Pokud se ale necítíte na to, abyste chroupali česnek, zajděte si do lékárny pro některý z potravinových doplňků.
...Autor: ShutterstockAnýzová semena
Semena s příchutí lékořice mají antibakteriální vlastnosti, dokáží zmírnit kašel a zlepšit průchodnost dýchacích cest. Připravte si z nich čaj, přidejte je nadrcená do pokrmů nebo jej přidejte do mléka a povařte.Recept na anýzový lék:
1 šálek anýzových semen
1 šálek horké vody
1 prolisovaný stroužek česneku
špetka skořice
Všechny ingredience zalijte horkou vodou a nechte 15 minut vylouhovat, pak sceďte a oslaďte cukrem nebo medem.Citrusové plody
Je starou známou pravdou, že citrusy obsahující vitamín C, jsou ideálním bojovníkem proti nachlazení. Pomeranče, citrony a grepy, byste si v hojném množství měli dopřát ihned, jakmile pocítíte, že na vás něco leze. Pokud se jimi totiž zásobujete na začátku onemocnění, snížíte délku jeho trvání nebo jej dokonce úplně přemůžete. Jen pozor na přidávání citronu do horkého čaje, tím byste všechny vitamíny zcela zahubili. Odborníci radí nechat čaj nejprve pár minut louhovat a teprve potom přidat citron a med a hlavně, uzavřít nádobu pokličkou, aby ani jedna účinná látka nevyprchala.
Pomerančovou kůru rozhodně nevyhazujte do koše!Autor: ShutterstockJogurty a kefír
Je častým omylem, že by se v době nachlazení neměly konzumovat mléčné výrobky. Důležité je jen to, vybírat si správné a opravdu zdravé. Ideální jsou kefíry a jogurty se živými kulturami, které podporují činnost trávicího systému a zabraňují tak infekcím ve střevech. Probiotika v nich obsažená navíc pomáhají při infekcích horních cest dýchacích.
JogurtAutor: Shutterstock.comČervená paprika
Červená paprika obsahuje stejně jako citrusové plody, velké množství vitamínu C, v průměru asi 150 mg, což je o polovinu více, než má oranžová a žlutá paprika. Jste-li nachlazení, měla by vaše denní dávka vitamínu C být asi 400-500 mg, což skvěle vyřeší například zeleninový salát se zálivkou z citronové šťávy.
Dietní semaforAutor: profimedia.czKrůtí prsa bez kůže
Krůtí maso je plné proteinů, které jsou účinnými bojovníky proti nachlazení a chřipce. Bílkoviny jsou stavebním kamenem pro svalovou hmotu, ale dokáží také bojovat proti bujícím infekcím v těle.Tmavá čokoláda
Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je nejen skvělým antioxidantem, ale také obsahuje mnoho důležitých látek. Má vysoký obsah zinku, který reguluje metabolizmus cukrů v krvi, odbourává jedovaté kadmium, které se nachází například v cigaretovém kouři a také dokáže bojovat s nachlazením. Podle jedné lékařské studie lidé, „dopující“ se každé 2 hodiny dávkou zinku, byli méně nemocní a když už onemocněli, průběh jejich nemoci trval kratší dobu.
...Autor: Shutterstock
Klíčová slova:
zdraví, nachlazení, chřipka
Diskuse ke článku
.

