Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cítíte se v nepohodě: Takto vám tělo dává znamení, že něco není v pořádku

Podceňovat drobné každodenní potíže se nevyplácí.
22. prosince 2013 | 10:00

Cítíte, že se s vámi něco děje a nejste ve své kůži, ale nemůžete přijít na to, co to je? Pak je nejvyšší čas začít si všímat výstražných znamení, kterými vám chce tělo říct, že se možná něco děje.

Bolí vás často hlava nebo máte závratě? Cítíte se unavená a bez energie? Krvácíte občas z nosu? Podceňovat drobné každodenní potíže se nevyplácí. Vaše tělo je totiž tak chytré, že dokáže vysílat signály, aby vás včas upozornilo na hrozící nebezpečí. Dejte na ně!

Kruhy pod očima

...
Autor: profimedia.cz
Ve většině případů je má na svědomí nedostatek spánku nebo vitaminů, nedostatečný pitný režim, stres a dlouhodobá únava. Můžou být ale také důsledkem nadměrného solení nebo konzumace nezdravých tuků. Poškozuje se tak váš cévní systém.

Černé kruhy pod očima můžou ukazovat také na nedostatečnou funkci ledvin a zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Naordinujte si pravidelný spánek (minimálně osm hodin denně) a pijte hodně tekutin. Snažte se méně solit, sůl můžete nahradit bylinkami. Navštivte lékaře a nechte si vyšetřit ledviny a změřit cholesterol.

Mžitky před očima

...
Autor: Shutterstock
Když vidíte světelné mžitky při migréně nebo silné bolesti hlavy, je to normální. Pokud se vám ale tento stav opakuje často a bez zjevných příčin, může jít o vážnější poruchu oční sítnice. Snažte se předcházet vzniku migrény, dodržujte pitný režim a dopřejte si dostatek odpočinku. Určitě si zajděte k očnímu lékaři a požadujte kompletní prohlídku a kontrolu zraku.

Časté modřiny

Občas se objeví na těle každému, ale když zpozorujete, že je máte příliš často a objeví se i při sebemenším stisku nebo dotyku, měla byste zbystřit pozornost. Příčinou můžou být poruchy cév, špatný krevní oběh, nedostatečná činnost jater ale v krajním případě i onkologické onemocnění.

..
Autor: Profimedia.cz
Upravte životosprávu, do jídelníčku zařaďte hodně zeleniny bohaté na vitamin C, železo a nenasycené mastné kyseliny. Užívejte rutin, který zpevňuje cévní stěny a objednejte se na kontrolu k odbornému lékaři.

Padání vlasů

...
Autor: Shutterstock.com
Pokud jste držela přísnou dietu nebo byla delší dobu nemocná, není zvýšené vypadávání vlasů ničím výjimečným. Podobně vás chomáč vlasů na hřebeni nemusí znepokojovat ani v šestinedělí. V případě, že se ale stravujete normálně a nejste po nemoci nebo léčbě antibiotiky, může padání vlasů naznačovat problémy se štítnou žlázou.

Když se k vypadávání přidá ještě nevysvětlitelná únava, malátnost, nervozita a noční pocení, je to více než pravděpodobné. Zvyšte příjem zeleniny a ovoce, celozrnného pečiva, zakysaných mléčných výrobků a luštěnin. A rozhodně se nezapomeňte objednat ke svému praktickému lékaři, který vám dá doporučení na vyšetření u endokrinologa.

Bílé skvrny na nehtech

...
Autor: shutterstock.com
Jde o jednu z nejčastějších vad nehtů, které si všimnete na první pohled. Naznačují dlouhodobý stres a můžou prozrazovat i nedostatek zinku nebo vápníku v těle. Zvolněte tempo, dořešte své problémy a oddechněte si. Jezte hodně vitaminů a při přetrvávajících problémech se obraťte na internistu a dermatologa.

Žluté nehty

...
Autor: Shutterstock.com
Jsou poznávacím znamením silných kuřáků. Pokud k nim ale nepatříte, můžou napovídat problémy s dýcháním nebo játry. Pokud vám nehty modrají, není něco v pořádku s krevním oběhem. Ze svého okolí odstraňte prach a možné alergeny. V případě, že to nepomůže, na nic nečekejte a jděte na vyšetření.

Autor: sim