Úterý 5. listopadu 2024
Svátek slaví Miriam, zítra Liběna
Oblačno 9°C

Celiakie: Nemoc, se kterou se dá žít i mlsat

Celiakie je onemocnění střev, které je neléčitelné. Pokud jím trpíte, budete se muset naučit žít s přísnou dietou.
19. prosince 2013 | 15:30

Celiakie je nemoc, kterou způsobuje nesnášenlivost lepku, látky obsažené v pšenici, ječmeni, žitě a ovsu. Celiaci si proto musejí neustále hlídat to, co jedí a často si díky tomu nedokáží pořádně užít vánoční svátky. My jsme pro vás proto našli několik receptů na bezlepkové cukroví, které bude chutnat všem.

Bez cukroví si většina z nás neumí Vánoce vůbec představit. Je to doba, kdy váhu schováme pod postel a dopřejeme si více sladkého než obvykle. Užívat si chtějí i lidé přecitlivělí na lepek, který obsahují některé obiloviny, bohužel se ale většina cukroví vyrábí z klasické mouky. My pro vás ale máme tři báječné recepty na cukroví, na kterém si mohou pochutnat celiaci.

Bolest břicha
Autor: Profimedia.cz
Co je to celiakie
Celiakie je onemocnění střev, kterou způsobuje nesnášenlivost glutenu neboli lepku, látky obsažené v pšenici, ječmeni, žitě a ovsu. „V posledních letech se počet lidí trpících celiakií zvyšuje, v České republice trpí  lepkovou intolerancí okolo 100 tisíc obyvatel. Jedinou možnou léčbou této nemoci je tzv. bezlepková dieta, tedy vyřazení potravin, které lepek obsahují, z jídelníčku,“ uvedla MUDr. Jana Dajková, odborný garant osvětového programu „BEZLEPKOVÍ“, který připravila společnost AeskuLab. Nemoc je agresivní zánětlivou reakcí imunitního systému proti buňkám střevní stěny, sliznice tenkého střeva mění svůj povrch a mizí na ní přirozené mikroklky. Důsledkem je snížená schopnost trávení a vstřebávání živin. Nejedná se o alergii na obiloviny, spíše o silnou intoleranci, která se může projevit kdykoli během života.  Bohužel toto onemocnění je léčitelné pouze přísnou dietou.

Menstruace někdy bolí, ulevit od bolestí může sex
Autor: Shutterstock.com
Příznaky celiakie
Typickými příznaky tohoto onemocnění jsou průjem, plynatost, křeče a bolesti břicha, ale také rychlý úbytek hmotnosti a velká únava. U dětí se celiakie projevuje zpravidla ihned po tom, co jim začnete podávat stravu, jako je krupičná kaše, piškoty či polévky zahuštěné moukou a krupičkou. U dospělých propukává nemoc nejčastěji po velké zátěži, jako je těhotenství, vážná nemoc nebo stres, který zatíží organismus.

Mouka
Autor: Shutterstock.com
Není mouka jako mouka
Pokud se chystáme připravit vánoční bezlepkové cukroví, nabízí se nám několik možností. Můžeme zvolit recept, který mouku neobsahuje nebo zvolit takový, který používá jeden z druhů přirozeně bezlepkových mouk, například rýžovou či kukuřičnou mouku. Na trhu jsou také k dostání speciální bezlepkové směsi na cukroví, které můžeme použít a práci si tak usnadnit. Jejich nevýhodou je ale poměrně vysoká cena. „Při použití mouky bez lepku bychom měli postupovat podle speciálních receptů, které jsou tomuto typu mouky uzpůsobeny. Bezlepková mouka totiž ztrácí některé zásadní vlastnosti klasické mouky, a proto ji nedoporučuji použít v receptech, které jsou primárně vytvořeny např. pro pšeničnou mouku,“ říká MUDr. Jana Dajková.

Pokud se i přesto chceme řídit tradičním receptem, měli bychom si při používání bezlepkové mouky dát pozor na několik věcí. Bezlepková mouka více saje vodu, a proto je třeba použít asi o 1/10 menší množství mouky, než je v receptu anebo naopak dát více vody (pokud se do těsta přidává). Pokud je v receptu prášek do pečiva a používáme bezlepkovou mouku, je třeba ho dát asi dvojnásobné množství. Těsto z bezlepkové mouky drží kvůli absenci lepku hůře pohromadě, je křehčí a drobí se, proto se doporučuje přidat navíc vejce nebo malé množství ořechů, oleje, jogurtu či medu. Bezlepkové cukroví kvůli jeho křehkosti doporučuje péct na pečícím papíru, z něhož se lépe sundává než přímo z plechu.

Vanilkové rohlíčky
Autor: Shutterstock.com

Vanilkové rohlíčky

Budeme potřebovat:
190 g bezlepkové mouky, 50 g kukuřičné mouky hladké, 50 g cukru (moučka), 160 g Hery, 100 g mletých ořechů, 1 žloutek, na obalení cukr (moučka) smíchaný s vanilkovým cukrem

Postup:
Suché suroviny promícháme, přidáme změklý tuk a vejce. Dobře prohněteme a necháme odležet asi 1 hodinu (můžeme i přes noc) v chladnu. Z těsta tvarujeme rohlíčky tradičním způsobem nebo si vyválíme silnější plát těsta (0,8–1 cm) a kulatou formičkou vykrajujeme půlměsíčky. Ty pokládáme na vysypaný plech. Pečeme při teplotě asi 170 °C do zrůžovění. Z plechu je nesundávejme horké, jsou v tu chvíli křehké. Ještě teplé obalujeme ve směsi cukru s vanilkou.

Nepečené kokosové kuličky

Budeme potřebovat:
200 g kokosu, 120 g másla, 2 - 3 lžičky citronové šťávy, 1/2 bílku, 200 g cukru, 4 - 5 lžiček rumu

Postup:
Necháme změknout máslo. Následně ho vyšleháme spolu s cukrem, kokosem a bílkem. Přidáme rum a citronovou šťávu podle chuti. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu. Kokosové kuličky dáme do chladu, aby ztuhly.

Linecké cukroví
Autor: Shutterstock.com
Bezlepkové linecké cukroví

Budeme potřebovat:
400 g bezlepkové mouky, 100 g rýžové jemné mouky, 250 g másla, 150 g cukru moučky, 1 vejce, 1 chemicky neošetřený citron, marmeláda na slepení.

Postup:
Smícháme mouky a cukr, přidáme nastrouhanou kůru z citronu, máslo a vejce. Těsto necháme v lednici odpočinout, poté vyválíme a vykrajujeme, pečeme na 180 stupňů 8 minut. Následně slepujeme marmeládou.