Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zažeňte špatné myšlenky! Pomůže vám oční gymnastika

Speciální pohyby očí vám účinně pomohou zahnat chmurné myšlenky.
19. ledna 2014 | 13:00

Byla to zvláštní náhoda, která dala vzniknout účinné léčbě. Kde nefungovala psychologie, ulevily rychlé pohyby očima! Vyzkoušejte je i vy!

Zdrcující diagnóza

Francine Shapiro právě dokončovala na New York University doktorát z anglické literatury. Než ale začala psát svoji disertační práci, lékaři u ní zjistili rakovinu. Zdrcující diagnóza se stala její životní křižovatkou. Vlastní poznání, jak zničující vliv má těžká nemoc na psychiku, jí vedlo k opuštění New Yorku a zapsání na doktorské studium klinické psychologie. Ale ani znalosti z tohoto oboru ji nepomohly zahnat chmurné myšlenky.

Šťastná náhoda

Jednou se procházela parkem a hlavou se jí honily myšlenky na vlastní rakovinu. A najednou si uvědomila, že s pohledem do korun stromů se tyto tíživé myšlenky mírní při míhavých pohybech očí ze strany na stranu, podobných, jako když sledujeme jedoucí vlak. Na základě téhle zkušenosti vytvořila ucelený systém léčby duševních problémů, metodu s odborným názvem EMDR.

Oči
Autor: Shutterstock.com
Jak na to

V situaci, kdy vás obtěžují nepříjemné myšlenky nebo emoce, táhněte koutky úst dozadu a vzhůru k lícním kostem (jako když se usmíváte) a lehce přivřete oči (přivření očí je užitečné proti úzkosti). Zároveň pohybujete, jak vám to bude příjemné, dost rychle očima ze strany na stranu – asi tak, jako rozhodčí ve stolním tenisu. Očima můžete pohybovat i šikmo, nahoru dolů nebo pohyby střídat. Opakujte 24krát (i víckrát), cvičení by vám ale zásadně nemělo působit bolest nebo vyvolávat nepříjemné pocity (určitě ho nezkoušejte v případě, že máte oční vadu nebo epilepsii).

Autor: mac
Video se připravuje ...