Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nemůžete se zbavit kašle? Může za to suchý vzduch v pokoji

Někdy za kašel může suchý vzduch. Jak ho ale nejúčiněji zvlhčit?
20. prosince 2013 | 06:00

Příčina chronické rýmy, zánětu nosohltanu, častého onemocnění cest dýchacích nebo chronické bronchitidy může být na první pohled zcela banální – suchý vzduch v místnosti.

Mnohdy může suchý vzduch i za podrážděnou pokožku, často popraskané rty, pálení očí nebo za zvýšenou únavu. V zimní topné sezoně totiž relativní vlhkost vzduchu ve většině místností, kde pobýváme, klesá na hodnotu kolem 20 procent, což je hluboko pod hranicí optimální hodnoty.

SHF 900 zvlhčovač vzduchu SENCOR, cena 399 Kč (Hobbyman.cz)
Autor: Hobbyman.cz
Pomoc je přitom poměrně snadná, stačí začít používat zvlhčovač. „Relativní vlhkost v místnosti by se v zimě měla pohybovat ideálně kolem 45 až 60 procent. Zvlhčovač vzduchu ji na tuto úroveň dokáže nejen zvýšit, ale dovede ji na této hladině i udržet. Prostředí ve vytopené místnosti se tak stává zdravější a nám se v něm lépe dýchá,“ vysvětlil Jindřich Valenta, majitel české značky elektrospotřebičů Concept.

Ultrazvuk nebo pára?

Parní fungují na principu vodní páry, která vzniká odparem v tenké vrstvě na topném tělese. Ve zvláštní komoře se pak pára míchá se vzduchem a je ochlazena na potřebnou teplotu.

Zvlhčovač vzduchu vám rychle pomůže vytvořit v bytě pohodu
Autor: iStock
Naproti tomu ultrazvukové zvlhčovače samy vytvářejí z vody malé kapičky o průměru asi 1–5 µm. Kapky jsou poté ventilačním systémem zvlhčovače vyfukovány do vzduchu, kde se odpařují a zvyšují vzdušnou vlhkost.

„Pokud zvlhčovače vzduchu kupujeme, doporučuji dobře si rozmyslet, kde a jak často ho budeme používat. Jestliže to bude každý den, je z ekonomického hlediska rozhodně výhodnější ultrazvuková varianta. Počáteční investice je sice vyšší, ale vzhledem k tomu, že příkon těchto přístrojů bývá jen něco kolem 38 W, vstupní investice se určitě vyplatí.

SHF 1005 zvlhčovač vzduchu SENCOR
Autor: Hobbyman.cz
„Zvlhčovač vzduchu by měl být umístěn na zemi, ideálně mimo dosah oken a dveří, aby se vlivem většího proudění vzduchu nesnižovala jeho účinnost. Pozornost je třeba věnovat také pravidelné výměně vody v přístroji. Ta by měla být kvůli možným bakteriím a choroboplodným zárodkům měněna alespoň jednou za tři dny,“ dodal Jindřich Valenta.

Ručníky a odpařovače

Pokud potřebujete zvlhčit vzduch v bytě jenom jednorázově, nebo vám momentálně chybí finance, nejjednodušším trikem, jak toho během zimních měsíců docílit, je využít keramické odpařovače na topení, nebo prosté ručníky.

Opařovač na topení
Autor: tchibo.sk
Odpařovače jsou keramické nádoby, které se zavěsí na topení a zahříváním se z nich odpařuje voda do vzduchu v místnosti. Ručníky fungují na stejném principu s tím rozdílem, že je nemusíte kupovat. Prostě jen namočte ručník a rozložte ho na topení. Vlhkost vzduchu v místnosti také krátkodobě zvýšíte tím, že nebudete vyprané prádlo věšet na balkón, ale na sušák v bytě.

Autor: brig