Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyhněte se úrazum na sjezdovkách! Na co nezapomenout, než se vypravíte na hory?

Předtím, než vyrazíte na hory, svěřte svoji lyžařskou výbavu lyžařskému servisu.
19. prosince 2013 | 13:00

Nejvíce úrazů během zimních sportů se stává při sjezdovém lyžování. Pokud se zrovna chystáte na hory, určitě nezapomeňte na správně seřízenou výbavu. S ohledem na bezpečnost se vyplatí také lyžařská přilba, chybu však neuděláte ani páteřním pásem a chrániči rukou a nohou.

Nelyžujte bez kvalitní helmy

Lyžování bez helmy je velmi nezodpovědné a nebezpečné! Ať už si tedy budete lyžařskou helmu půjčovat nebo kupovat, sáhněte po takové, která chrání vaši hlavu po celém jejím obvodu, včetně uší a brady.

Lyžování s celou rodinou? Žádný problém!
Autor: Shutterstock.com
„Helma musí na hlavě dobře sedět. Jenom takto se může chránit před lehkými úrazy, ale také před vážným poraněním mozku, tedy v případech, kdy jde o život nebo hrozí riziko trvalých zdravotních následků,“ upozorňuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí, která se zabývá i sportovní medicínou.

Pořiďte si protektory páteře a kolen

Ani kvalitní lyžařská helma však není všespásné řešení. Nezabrání totiž úrazům páteře, ke kterým často dochází při prudkém nárazu. Není proto od věci, když si na hory přibalíte rovněž páteřní pás, který ocení vedle sjezdových lyžařů také snowboardisté.

Nejvýhodnější je koupit zimní pobyt v některém z vyhlášených lyžařských středisek právě teď v září
Autor: sleviste.cz
Budete tak chránit nejen svoji páteř, ale také ledviny. Některé protektory navíc brání i před zraněním klíčních kostí a hrudního koše. „Ochranu si však zaslouží také kolena, což se vyplatí zejména u snowboardingu, kde může dojít po prudkém pádu k zpřetrhání kolenních vazů,“ varuje primářka Tomanová.

Nechte si odborně seřídit vázání lyží

Předtím, než vyrazíte na hory, svěřte svoji lyžařskou výbavu odborníkům z lyžařského servisu a nechte si ji seřídit. Zvláště důležité je správná funkce vázání, které by mělo vyhazovat jak ve špičce, tak na patě, a to do všech směrů.

Že je teď v létě na lyžování ještě čas? Právě v září pořídíte zimní pobyt až za poloviční cenu!
Autor: sleviste.cz
Nedotahujte ani nepovolujte si vázání sami. Pokud vám lyže nevypne v ten správný moment, i v tomto případě riskujete přetrhání kolenních vazů nebo pohmoždění kyčlí.

Autor: brig
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...