Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zlozvyky, které nám ničí zdraví: Riskujete slepotu i povislá prsa

Hygiena je důležitá, jinak vám hrozí trvalé následky.
10. října 2013 | 06:00

Držíte dietu, cvičíte, oblékáte se podle posledních trendů, ale přiznejte si, některé hygienické návyky jsou vám cizí. Co nejškodlivějšího děláte a ani vám to nepřijde divné? Tady šest věcí, na které byste si měli opravdu dát pozor.

Usínání s make-upem

Pokud budete mít štěstí, způsobí vám spánek v make-upu jen sem tam nějaký ten pupínek, jestliže se ale zapomenete odlíčit častěji, čeká vás vysušená pokožka, vrásky a dokonce si můžete vypěstovat alergii. Spánek v řasence vám navíc může způsobit otoky očí, ale také zánět spojivek nebo ječné zrno. Jak je vidět, vyplatí se strávit večer pár minut v koupelně a zbavit pleť veškerých líčidel.

těžká kabelka
Autor: Shutterstock.com
Těžká kabelka na rameni

Je spousta nezbytností, které potřebujete mít celý den po ruce, a s jejich počtem úměrně roste také hmotnost kabelky. V důsledku toho se ale zvyšují zdravotní rizika úrazu zad, bolesti krční páteře, migrén, svalové ztuhlosti a hlavně se naučíte špatně držet tělo.  Nečekejte, až bude pozdě a proberte svou kabelku, určitě nepotřebujete všechno, co v ní nosíte.

špatná podprsenka
Autor: Shutterstock.com
Špatná velikost podprsenky

Téměř 70% nosí špatnou velikost podprsenky. Ta ale ovlivňuje nejen vzhled prsou, ale také zdraví. Příliš těsná podprsenka často může za bolesti zad a prsou, otlačeniny a odřeniny kůže, špatný krevní oběh a mravenčení, ale také může být důsledkem špatné trávení a syndrom dráždivého trakčníku. Naopak příliš volná podprsenka, která prsům neposkytuje dostatečnou oporu, může za jejich ochablost a bolest při pohybu.

kousání nehtů
Autor: Shutterstock.com
Kousání nehtů

Tenhle všudypřítomný zlozvyk vás může připravit o nehty. Jejich okusováním narušujete růst, můžete si poškodit nehtové lůžko nebo do něj přenést infekci. Stejně tak z nehtů, pod kterými ulpívá mnoho nečistot a bakterií, si můžete přenést infekci do úst. Navíc ruce s okousanými nehty opravdu nevypadají dobře.

Kontaktní čočky
Autor: Shutterstock.com
Kontaktní čočky po lhůtě nošení

Jestli si chcete zadělat na pořádný problém, pak je k tomu ideální přenášet kontaktní čočky a nevyměňovat roztok v jejich pouzdře. Podle studií to dělá 67% lidí, kteří tak nejčastěji chtějí ušetřit peníze za nové. Jenže problémy, které si způsobíte takovým počínáním, vás budou stát mnohem více, než nový pár čoček. Koledujete si o oční infekci, trvalé poškození rohovky nebo zánět spojivek.

mnutí oka
Autor: Shutterstock.com
Mnete si oči špinavýma rukama

Kdo z nás si před tím, než si promne oči, umyje ruce? Asi nikdo. Přitom právě tohle je jedna z nejnehygieničtějších věcí, které děláte. Čekat vás může infekce očí, ječné zrno a jiné oční problémy, které mohou být i trvalé a velmi nebezpečné.