Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

6 hrozeb pro zuby: Ničí je špatné čištění i okusování tužek

Nepodceňujte péči o zuby a zbavte se zlozvyků, které je ničí.
8. října 2013 | 07:00

Můžete si čistit zuby, jak chcete, navštěvovat zubaře a používat nejlepší pasty, ale pokud se nezbavíte některých zlozvyků, zdravé zuby mít nebudete

Nebezpečné citrony

Citrony jsou sice velmi zdravé pro lidský organismus, už ale méně pro zuby. Kyselé plody naleptávají zubní sklovinu, povrch zubů je hrubý a snáze se tvoří zubní kazy. To je důvod, proč byste nikdy neměli jíst citrony a ani jejich šťávu jen tak. Raději si je vymačkejte do vody, použijte jako zálivku do salátu nebo přidejte k masu.

Pokud chcete mít své zuby co nejdéle zdravé, musíte se o ně řádně starat
Autor: profimedia.cz
Nevhodný zubní kartáček

Čistíte si zuby pravidelně, ale stále se vám kazí? Možná proto, že používáte nevhodný zubní kartáček. Příliš tvrdý kartáček obrušuje zubní sklovin, dráždí a odchlipuje dásně a díky tomu se častěji a snáze mohou tvořit kazy. Zubní lékaři proto doporučují měkké a ohebné štětiny kartáčku, které zubům odpomohou od plaku a vyleští je, aniž by je poškodily.

Příliš rychlé čištění

Lékaři se shodují, že příliš brzké čištění zubů po jídle přispívá j jejich poškození. Po jídle totiž na zubní sklovině ulpívají kyseliny z potravy, které byste kartáčkem doslova vpravili do svého zubu. S ústní hygienou tedy raději počkejte nejméně půl hodiny, za tuto dobu stačí sliny kyseliny omýt.

Ledové kostky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Kousání ledových kostek

Led ve sklence s nápojem často svádí k tomu, abychom zmraženou kostku vzali do úst a důkladně ji rozkousali. Led je ale pro zuby příliš tvrdý a může je poškodit.

Zuby nejsou nářadí

Také si sem tam otevřete láhev za pomoci zubů, zakousnete se do izolepy, abyste ji odtrhli, nebo si kvůli potřebě volných rukou v puse podržíte tužku či jiné nářadí? Všechny tyto činnosti se zdají nebýt nebezpečné, ale opak je pravdou. Každý ostrý předmět, který se dotkne zubní skloviny, jí může nepatrné množství odloupnout a tím dát šanci bakteriím aby vnikly přímo dovnitř zubu. Pamatujte na to, že zuby nejsou ani kleště ani jiné nářadí a chovejte se k nim co nejlépe.

Okusování tužky není pro vaše zuby nic zdravého.
Autor: Shutterstock.com
Neokusujte tužku

Při přemýšlení si nepatrně poklepáváte tužkou o zuby nebo okusujete její konec. Stejně tak často ve vašich ústech skončí nožička brýlí, když se na něco soustředíte. Jenže takové věci do pusy nepatří. Jednak z hygienických důvodů a jednak kvůli zdraví vašeho chrupu.