Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Přírodní léky proti kašli: Vsaďte na česnek i rozmarýnový olej

Vykašlete se na kašel, my víme jak
20. září 2013 | 07:00

Chladné počasí s sebou přináší různé zdravotní komplikace, nachlazení, rýmu, bolest v krku a v neposlední řadě také kašel. Při jeho léčbě se můžete s klidem svěřit do rukou přírodě, triky našich babiček totiž fungují i dnes.

Existují dva typy kašle, první je dráždivý suchý kašel, který nejčastěji vyvolává podráždění, prach a cigaretový kouř nebo alergie, ale také zánět horních cest dýchacích. V takovém případě se ale postupem času přeměňuje v druhý typ, tzv. mokrý kašel. Při něm vykašláváme hlen a tím se krk čistí od infekce a bakterií.

kašel
Autor: Shutterstock.com
Rychle to nejde

Rychle se zotavit z kašle je prakticky nemožné, běžný kašel doprovázející nachlazení nebo přetrvávající po nemoci může trvat dva týdny až měsíc. Tělo si s ním podle odborníků ani za pomoci medikamentů neporadí o moc dříve, je zapotřebí mu dát čas na zotavenou. To ale neznamená, že máte problém nechat být a nenavštívit lékaře. Medikamenty, jako jsou antibiotika, si poradí s infekcí a vyléčí zánět v těle, se samotným kašlem si ale nejlépe poradí příroda a vaše tělo samo.

Vincentka s teplým mlékem na suchý kašel

Suchý kašel je velice vyčerpávající a namáhá hlasivky natolik, že budou potřebovat dovolenou. Vyzkoušejte zaručený recept na elixír proti bolestivému kašli, který připravíte z Vincentky, horkého mléka a medu, a který zklidní váš krk. Mléko podporuje tvorbu hlenů, kašel tak bude méně bolestivý a bakterie nabalené na hlen se dostanou snáze z těla. Pokud už ale máte mokrý kašel, tento elixír se nedoporučuje, aby nedošlo k přílišnému zahlenění.

Cibule a česnek
Autor: profimedia.cz
Cibulovo-majoránkový čaj

Cibule obsahuje éterické oleje, které při kašli pomáhají zklidnit krk, stejně tak majoránka dokáže výtečně pomoci. Nebude to sice žádná lahůdka, berte tento čaj jako lék. Na přípravu budete potřebovat 1 cibuli, 1 lžíci majoránky, horkou vodu a med na dochucení. Cibuli oloupejte nakrájejte na čtvrtiny, společně s majoránkou zalijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Sceďte, doslaďte medem a popíjejte po celý den.

Česnekový sirup

Skvělým pomocníkem je také česnek, nejlépe ten český, který obsahuje nejvíce prospěšných látek. Na sirup budete potřebovat 6 stroužků česneku, 8 lžic cukru a 250 ml vody. Česnek nasekejte na drobno a společně s cukrem a vodou povařte 10 minut. Nalijte do sklenice a nechte několik hodin uležet. Sceďte a užívejte 3x denně dvě lžičky.

Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!
Autor: Profimedia.cz
Citronový zábal

Voňavý zábal pomáhá při úporném kašli. Potřebovat budete šťávu z jednoho citronu, 0,5 litru horké vody a bavlněný šátek, který do citronové vody namočte, vyždímejte a přiložte na prsa a převažte šálou. Jakmile začne obklad chladnout, vyměňte jej za teplý.

Olejový obklad na průdušky

Tento obklad vám jistě dělala maminka, když jste byli děti a stejně tak bude fungovat i v dospělosti. Ohřejte olej z cedrového dřeva, tea tree nebo rozmarýnový olej a namočte do něj bavlněný hadřík. Přiložte na prsa, překryjte igelitem a suchým šátkem.