Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Honí vás mlsná? Vašemu tělu chybí něco důležitého

Čokoláda
21. června 2013 | 07:00

Nepodceňujte svoje chutě, mohou značit mnohem víc, než si myslíte. Vaše tělo jejich prostřednictvím volá o pomoc a vy jej musíte vyslyšet.

Neodolatelná chuť na sladkosti

Chuť na sladké je spojena s naší psychikou, která je z velké části závislá na serotoninu, hormonu regulujícím nálady, chuť k jídlu nebo tělesnou teplotu a spánek. Sladkosti dokáží jeho hladinu v těle zvednout, což způsobuje, že se potom cítíte dobře.

Chuť na sladké může mít příčinu v nízké hladině krevního cukru nebo nedostatku proteinů v těle, což způsobuje úbytek energie a pocit vyčerpanosti. Sladkosti sice energii tělu doplní, ale pouze na krátkou dobu, proto honí-li vás mlsná, raději sáhněte po bílém jogurtu s ovocem, který vás na nabije na mnohem delší dobu.

Čokoládové touhy

Čokoláda
Autor: Shutterstock.com

Je vaše touha cílena přímo na čokoládu? Vaše tělo v tom případě bije na poplach a žadoní o přísun hořčíku, mědi a železa. Nejčastěji se tak stává během menstruace, kdy má ženské tělo těchto látek největší nedostatek. Místo tabulky čokolády si tak raději dopřejte banán, datle nebo maliny a ostružiny.

Velká chuť na slané

hranolky
Autor: Shutterstock.com

Sůl má v těle na starosti regulaci množství vody a pokud je jí nedostatek a tělo je dehydrované, začne volat o pomoc, což se projevuje onou chutí na slané dobroty. Místo pytlíku chipsů si tak raději dejte pořádnou sklenici vody.

Další, co může značit chuť na sůl, je nedostatek vápníku v těle. Až vás tedy příště přepadnou chutě na hranolky, dejte si raději rajče nebo kuřecí maso.

Touha po těstovinách a pečivu

Připravte si svoje vlastní těstoviny s nezaměnitelnou chutí!
Autor: Shutterstock

Myslíte jen na to, že byste slupli kousek housky nebo talíř těstovin? Vaše tělo si říká o větší přísun kalorií. Touha po sacharidech totiž značí nedostatek energie v těle, kterou byste měli doplnit potravinami bohatými na bílkoviny a vlákninu, jako jsou mléčné výrobky, drůbeží maso nebo čerstvá zelenina a ovoce.

Masové sny

jídlo
Autor: Profimedia.cz

Pokud nemáte chuť na nic jiného než na pořádný flák masa, pak vašemu tělu nejspíš chybí vitamín B12, tuk a také železo. Doplníte je mléčnými výrobky, mořskými rybami nebo hovězím masem.