Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Už zítra se mění čas! Vzpruha, nebo noční můra?

Ručičky hodinek nás zase přehodí z léta do zimy.
27. října 2012 | 18:17

V neděli si přispíme. Ve tři hodiny ráno se hodiny posunou zpět na dvě, a všichni tak získáme příjemnou hodinu spánku navíc. Jak dlouho nám ale radost vydrží?

Změna času z letního na zimní – to je každoroční záminka k diskusi. Je pro lidi užitečná? Nebo spíš nezdravá? Citlivější z nás si stěžují na rozhozené biorytmy. Jiní nadávají, že musí cestovat do práce za tmy. A než si zvykneme, je tu už zase léto…

Jako na houpačce

Je pozoruhodné, že tu první neděli si většina lidí opravdu užije. V dalších dnech má ale jejich nálada klesající tendenci. To potvrzují i britští vědci, kteří zkoumali 3000 jedinců.

Udělali to jednoduše. Nechali každého hodnotit, jak dobře se vyspal, na stupnici od jedné do deseti. Na konci letního času byl průměr 5,4. V den, kdy se čas změnil na zimní, to bylo dokonce 5,8. Ovšem už po pár dnech průměr klesl na pouhých 4,5!

...
Autor: profimedia.cz

Spolu s ním podle výzkumu klesala i nálada účastníků, zato přibývala nervozita a pocit únavy. Zdá se, že změna času skutečně ovlivňuje naše biorytmy – nejsou to jen výmluvy, proč se nám nechce do práce.

To chce klid

Patříte k většině, která na změnu času špatně reaguje? Zkuste naše tipy proti únavě i splínu:

Posouvejte. Jestli můžete ovlivnit čas vstávání nebo jednotlivých jídel, posouvejte je. Nejdřív o deset minut, pak o patnáct, pak o dvacet… Postupně se propracujte klidně k hodině.

Choďte dřív spát. Když slunce zapadá později, máte možná sklony odchod do hajan odsouvat. To je ale chyba! Ráno budete litovat.

Hýbejte se. Špatně se to poslouchá, ale pravidelné cvičení, běh nebo aspoň procházky vás nabijí energií. Donuťte se, i když se vám ani trochu nechce!

...
Autor: profimedia.cz

Relaxujte. Po práci zajděte na masáž, o víkendu jeďte do lázní. Nebo si aspoň občas dopřejte horkou vanu. Můžete vyzkoušet i meditaci. Uvolníte se, a tím zkvalitníte svůj spánek.

Autor: mab